Terdedah: Perjanjian rahsia projek ECRL melibatkan ribuan hektar tanah diberi ke China

Kerajaan PH perlu telus jika ada perjanjian tepi (side agreement) yang tidak didedahkan untuk projek ECRL. Adakah dokumen yang terbongkar di dalam artikel ini sahih atau sebaliknya? Ada apa lagi side-agreements seperti ini?

Rakyat Malaysia sekali lagi diperbodohkan. Kononnya, Najib membayar kos projek ECRL dengan harga lebih tinggi dan Daim pula berjaya mengurangkan kosnya sebanyak RM21.5 bilion kepada RM44 bilion. Maknanya, Najib samada dia ni bodoh atau pun penyamun. Sekarang baru kita tahu yang RM21.5 billion itu bukanlah diskaun seperti kita diberitahu. Yang sebenarnya, China telah diberi tanah dan hak pembangunan yang jumlahnya sepuluh kali ganda tinggi dari ‘diskaun’ yang mereka beri.

Tun Daim memberi gambaran yang beliau telah berjaya berunding dengan China Communications Construction Company Ltd (CCCC) untuk mengurangkan harga projek East Coast Rail Link (ECRL) dari RM66.5 billion kepada RM44 billion dengan pengurangan sebanyak RM21.5 billion.

Dengan spesifikasi ECRL yang baru ini, sudah tentu ianya telah di ‘scaled-down’ dari reka bentuk yang asal. Ini seperti membeli kereta Proton versi murah, yang tiada ‘air-cond’, tiada radio, tiada ‘power window’, enjin yang berkapasiti 1300cc dan bukannya 1600cc, dan sebagainya. Kalau mempunyai ‘power-window’ sekali pun pada kereta Proton anda, bukannya dapat berfungsi dengan baik (anda masih kena buka pintu kereta untuk membayar tol di lebuhraya PLUS).

Yang penting sekali adalah, dengan diskaun yang diberikan sebanyak RM21.5 billion itu, CCCC pula telah menerima sejumlah 4,500 ekar tanah di tujuh lokasi berhampiran dengan stesen-stesen yang ECRL akan berhenti.

Bukankah ini yang disebut oleh Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai ‘menjual Malaysia ke China’?

Pada asalnya, Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri (SEDC) ditugaskan untuk membangun tujuh taman perindustrian di sekitar stesen-stesen ECRL itu (dan ini adalah tujuan utama projek ECRL ini). ECRL akan membawa pembangunan kepada taman-taman industrial ini seperti apa yang berlaku pada ‘High-speed rail’ di UK. (Manchester, kini adalah kawasan pembangunan yang paling pesat di UK)

Sekarang, China telah diberikan beribu-ribu ekar tanah di sekitar tujuh stesen beserta dengan hak untuk membangunkan taman-taman perindustrian itu sekali. Jadi, diskaun sebanyak RM21.5 billion kecil dibandingkan dengan beribu-ribu ekar tanah berserta dengan hak untuk membangunkan tujuh taman perindustrian yang diberi kepada China.

Rakyat Malaysia sekali lagi diperbodohkan. Kononnya, Najib Tun Razak membayar kos projek ECRL dengan harga lebih tinggi dan Tun Daim Zainuddin pula berjaya mengurangkan kosnya sebanyak RM21.5 bilion kepada RM44 bilion. Maknanya, Najib samada dia ni bodoh atau pun penyamun. Sekarang, baru kita tahu yang RM21.5 billion itu bukanlah diskaun seperti kita diberitahu. Yang sebenarnya, China telah diberi tanah dan hak pembangunan yang jumlahnya sepuluh kali ganda tinggi dari ‘diskaun’ yang mereka beri.

Jadi, siapa lagi pandai? Melayu ke Cina?




56 KOMEN

  1. Comments

    comments

  2. Kerajaan PH perlu telus jika ada perjanjian tepi (side agreement) yang tidak didedahkan untuk projek ECRL.

    Adakah dokumen yang terbongkar di dalam artikel ini sahih atau sebaliknya?

    Ada apa lagi side-agreements seperti ini?

    Najib Razak.

  3. Dipagi yang hening kami berdoa….
    Ya Allah, ya Tuhan,berhentikan olih dikau semua kezaliman serta penipuan terhadap rakyat dan negara ini.
    Ya Allah,Engkau Tuhan yang kami sembah dan kami mohon pertolongan…hentikan segala bentuk kezaliman serta penindasan,kembalikan keaman kpd negara……..
    Amin.

  4. melayu bodoh dok buat kemas kt kedai kopi..xsedar dia tu bodoh,blagak bongkak.spesis melayu ni klau dia syg bnda tu dia trima apa skalipun keburukan natang babi tu.ph bodoh dacing bodoh.smoga Allah membalas kezaliman pemimpin ini.

  5. Tu la. Dulu dia dok fitnah najib jual tanah pd cina. Akhirnya takdir Allah, fitnah tu tlh timpa batu kepala bangang mereka. Skrg mereka sbnarnya yg jual tnh pd cina. Eloknya ambik tanah² diorg yg bela saka ni lah bt ganti tanah² yg tlh d jual tu.

  6. Yg tak cerdik boleh lah si Daim bodoh kan…tapi yg cerdik sorry lah….Daim kena ingat zaman dia jadi menteri tak ada internet …zaman sekarang zaman internet guna jari jer pelbagai maklumat boleh dapat…

  7. sampai bilakah rakyat msia akn dibodohkan olih pemimpin melayu saperti DAIM YG DIAM membodohkan rakyat msia ia seperti manusia yg bertopengkan syaitan diwaktu siang dan malam seakn akan mayat hidup saka nya dahagakan penipuan seblm ia dipanggil olih ajalnya belaan toyolnya bersama saka tua tidak akn puas selagi tidak menipu rakyat demi kepentingan family dan kroni nya aja rakyat bodoh bg dirinya tlh byk mrk lakukan jenayah didlm negara ini knp tiada bukti atau kuasa takut pd org tua yg diam tebai dan jual harta rakyat yg bodoh ini knp rakyat msia ini tunduk dan percaya pd mrk ….kl mrk telus ayoh dedahkan kpd umum biar rakyat yg menilaikan …..

Comments are closed.