25.9 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 5, 2020

Teresa Kok memang Sah Babi – Adun Kok Lanas

teresa-kok-bantah

Ketua Penerangan Umno Kelantan, Datuk Md Alwi Che Ahmad menyifatkan Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok sebagai pembohong kerana cuba menipu polis dan masyarakat kononnya dia telah diugut dan ancam.

Sedangkan menurutnya tujuan dia menghubungi Teresa adalah untuk mendapatkan penjelasan berhubung kenyataan yang dikeluarkan sebelum ini.

Berikut adalah rakaman seisi sidang akhbar yang diadakan semalam :

 

“Macam mana saya nak ugut beliau sedangkan bukan beliau yang menjawab panggilan tersebut dan saya hubungi beliau untuk mendapatkan penjelasan mengenai video yang dibuat sebelum ini, kerana ia telah menimbulkan kemarahan orang Melayu dan Islam” katanya kepada pemberita selepas membuat laporan polis itu semalam.

Menurut Alwi, bagi mengelakkan salah faham dan mempertahankan haknya, satu laporan polis balas telah dibuat bagi menjelaskan perkara yang sebenar.

“Sebenarnya itu fitnah besar, dia telah berbohong kepada polis, berbohong kepada masyarakat dan berbohong kepada semua orang,” katanya kepada pemberita selepas membuat laporan polis itu semalam.

Alwi turut menjelaskan ketika menghubungi Teresa, panggilan tersebut telah dijawab oleh seorang individu yang memperkenalkan diri sebagai pembantu kepada ahli parlimen itu.

“Saya nak tanya betulkah, YB Teresa mengatakan Melayu boleh mati. Dia (pembantu Teresa) mengatakan tidak. Kalau tidak bagaimana boleh ada video yang mengatakan, dia menyebut Melayu boleh mati.

“Kalau YB Teresa kata Melayu boleh mati (Malay Si), saya nak katakan YB Teresa ini cina babi, makan babi dan dia memang sah babi.. kalau dia tak kata, suruh dia menghubungi saya semula.

“Saya ini Alwi kawan dia. (Kita) sama-sama (merupakan) ahli parlimen dulu. Dia kenal saya dan saya pun kenal dia. Minta dia telefon saya semula dan terangkan kepada saya, mengapa dia berbuat macam itu” jelas beliau lagi.

Ahli parlimen DAP itu, sebelum ini menerima kecaman pelbagai pihak dan lapisan masyarakat ekoran penerbitan sebuah video klip pendek bertajuk ‘Onederful Malaysia’ yang telah menaikkan kemarahan rakyat dan menyentuh sensitiviti kaum di negara ini.

Menyedari akan kesilapannya itu, dia kemudiannya meletakkan kesalahan tersebut di bahu UMNO yang jelas tiada kena-mengena dengan isu tersebut.

Selain menyebut perkataan Malay si, klip video yang berdurasi selama 11 minit 39 saat itu turut memuatkan sindiran kepada pemimpin negara serta fitnah berhubung krisis keselamatan di Sabah dan mengaitkannya dengan isu diplomatik yang berlaku antara Malaysia dan Filipina. Teresa Kok bagaimanapun mempertahankan klip video tersebut dan menyifatkannya sebagai satira politik.

Mengulas lanjut, Md. Alwi berkata, fitnah dilemparkan Teresa Kok boleh disifatkan sebagai tindakan terdesak bagi mengalih perhatian masyarakat daripada terus mempertikaikan klip video yang disiarkan di laman YouTube.

“Kita di Malaysia ini, walau dari parti mana sekali pun, jangan lakukan sesuatu yang boleh membuatkan bangsa lain marah kalau nak hidup aman. Pandai buat, pandailah tanggung.

“Lagipun dia kata nak buat satira politik, masalahnya sejak bila pula dia masuk Maharaja Lawak,” katanya.

Berita Berkaitan

Peja tumbang kerana beberapa perkara tidak disenangi UMNO – Najib Razak

Penunggang Agama (PAS) dan Penunggang Bangsa (PPBM) mula membuat propaganda UMNO mengkhinati bangsa kerana...

Peja ucap terima kasih dan “I Miss You Guys” khusus kepada rakan dalam kerajaan PH

Menteri Besar Perak Ahmad Faizal Azumu menyampaikan penghargaan khusus kepada Pakatan Harapan (PH) selepas...

MB Perak tumbang, kalah usul undi percaya

Usul undi percaya terhadap Menteri Besar Perak Ahmad Faizal Azumu yang diadakan di Dewan...

Berita ‘Umno buat soal selidik kemungkinan bekerjasama dengan PKR, DAP’ nak tutup sisatan semula video semburit

Berita yang di petik dari 'sumber' kononnya tetapi tidak pernah diketahui sumbernya sebenarnya berniat...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...