31.1 C
Kuala Lumpur
Monday, October 26, 2020

Terminal bot ekspres sesak dengan penumpang mahu balik Gawai

SESAK: Salah satu terminal bot ekspres sesak dengan penumpang yang ingin pulang ke kampung halaman meraikan Gawai

SIBU: Terminal Penumpang Sibu (TPS) di Jalan Maju di sini semalam, berada dalam keadaan sesak namun terkawal dengan para penumpang berpusu-pusu ingin pulang ke kampung halaman masing-masing bagi menyambut Gawai Dayak.

Tinjauan di TPS yang menjadi pintu keluar ke Kapit dan Song semalam mendapati ke-adaan sama seperti tahun-tahun lepas, penuh dengan para penumpang yang menunggu bot ekspres berlepas.

Namun keadaan di situ tahun ini lebih terkawal apabila Lembaga Sungai-sungai Sarawak (LSS) memperkenalkan satu sistem baharu bagi mengawal para penumpang, sekali gus memberi keselesaan dan keselamatan kepada semua.

Menurut Ketua Penguat Kuasa dan Perundangan LSS Christopher Chan, LSS telah memperkenalkan satu sistem di mana setiap penumpang yang membeli tiket ekspres akan diberi satu pas untuk mem-bolehkan mereka memasuki ruang terminal.

“Tanpa pas ini, kami tidak akan membenarkan mereka (penumpang) berada di dalam terminal, seterusnya menaiki bot ekspres. Pada masa sama, mereka juga perlu mendaftarkan diri di kaunter yang kami sediakan.

“Semua ini kami lakukan demi keselamatan penumpang, sekali gus mengelakkan kejadian yang tidak diingini,†ujarnya ketika ditemui pemberita, semalam.

Chan memberitahu, sistem pas terbabit telah diperkenalkan bermula 25 hingga 31 Mei ini dan akan diperbaiki dari semasa ke semasa demi keselesaan penumpang.

Beliau juga telah mengarahkan semua kakitangan LSS agar berhemah kepada semua penumpang, terutama kepada golongan kurang upaya, orang tua, kanak-kanak dan wanita, dengan memberi keutamaan kepada golongan terbabit untuk menaiki ekspres.

“Kami mahu semua penumpang pulang ke kampung halaman masing-masing dengan hati yang gembira,†jelasnya sambil menambah kira-kira 30 kakitangan LSS bertugas di TPS serta terminal-terminal penumpang berhampiran.

Di samping kakitangan LSS, turut membantu mengawal keadaan di TPS ialah anggota Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM), Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (RELA), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan penguat kuasa Majlis Perbandaran Sibu (MPS).

Difahamkan semua mereka yang bertugas mengawal keadaan seawal jam 4 pagi sehingga bot ekspres terakhir berlepas ke Kapit pada jam 3 petang.

“Setakat ini, kerjasama yang diberikan oleh para penumpang amat baik,†ujar Chan sambil menasihati para penumpang agar menjaga keselamatan diri dan barangan mereka.

Sementara tinjauan di Terminal Pulau Babi di Jalan Khoo Peng Loong juga mendapati keadaan agak sesak dengan penumpang namun terkawal.

Terminal ini khusus bagi perjalanan bot ekspres menuju ke hilir Batang Rajang seperti Daro, Igan dan sebagainya.

Berita Berkaitan

Tak perlu isytihar darurat, kata Agong

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata, tiada keperluan mengisytiharkan darurat di...

Siapa penumpang helikopter?

Kehadiran sebuah helikopter yang mendarat di pekarangan Istana Negara, di sini, menimbulkan tanda tanya...

Darurat: Raja-Raja Melayu bermesyuarat esok

Sembilan Raja-Raja Melayu dan empat Yang di-Pertua Negeri di Malaysia dijadualkan mengadakan pertemuan khas...

Jumpa mayat reput di belakang kuil

Taiping: Mayat reput ditemui penduduk di kawasan semak belakang kuil di Taman Zenith, di...

Komen

..

[Video] Sebarang keputusan adalah keputusan parti, parti yang akan buat keputusan – Najib

Perbincangan telah pun diadakan mengenai situasi semasa. Pelbagai pandangan diutarakan. Penelitian akan dibuat oleh Majlis Tertinggi. Nasihat saya, apapun akhir katanya, ingatlah kepada satu sahaja. UMNO dan BN...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,357PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan