25.2 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 30, 2020

Thailand, Filipina & Indonesia Mungkin Sertai TPP – MITI

tppa-thailand-indonesia-filipina

Thailand, Filipina dan Indonesia sudah menyuarakan minat untuk menjadi sebahagian Perkongsian Trans-Pasifik (TPP), kata Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) .

Jawapan bertulis MITI itu sebagai menjawab isu yang dibangkitkan oleh bekas pegawai Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Prof Dr Jomo Kwame Sundaram, baru-baru ini, bahawa negara-negara seperti Thailand dan Filipina mengelak daripada perjanjian berkenaan.

Malah, bercanggah daripada apa didakwa Jomo, MITI berkata, Thailand dan Filipina sudah menyatakan minat untuk menjadi sebahagian TPP, kata MITI.

Pada 27 Nov, 2015, Timbalan Perdana Menteri Thailand, Somkid Jatusripitak yang dipetik agensi berita Reuters sebagai berkata : “Thailand sememangnya amat berminat untuk menyertai TPP dan peluang sememangnya tinggi untuk kita menganggotainya.”

Pada 14 Okt, 2015, Presiden Filipina Benigno Aquino yang dipetik Reuters berkata : “Kita amat berminat menjadi sebahagian daripadanya. Tindakan menyertai TPP itu adalah sesuatu yang berfaedah untuk kita, terutama disebabkan pihak yang sudah menyertainya adalah akrab dengan kita.”

Menurut MITI, pada 26 Okt, 2015, satu lagi anggota ASEAN, Indonesia turut menyatakan minat menganggotai TPP.

Ini menerusi kenyataan Presiden Joko Widodo yang dipetik Reuters sebagai berkata : “Kita adalah ekonomi terbesar di Asia Tenggara dan Indonesia berhasrat menganggotai TPP.”

Merujuk isu bahawa Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) akan menjejaskan perjanjian perdagangan pelbagai hala dan dua hala, MITI berkata, sebagai negara yang berdagang dengan pasaran domestik kecil, Malaysia seharusnya terbuka dan terus menjalankan perdagangan dengan lebih banyak negara.

“Kita perlu mempelbagaikan dagangan serta menjalin hubungan baik dengan semua negara.

“Malaysia akan terus menjadi sebahagian daripada perjanjian yang pada pandangan kita, selaras dengan kepentingan negara.”

Mengenai kenyataan Jomo bahawa Malaysia adalah ‘amatur’ yang akan memasuki ‘wilayah yang tidak diketahui’ berbanding negara lain yang lebih berpengalaman, kementerian itu menegaskan, Malaysia sudah terbabit dalam rundingan 13 perjanjian perdagangan dua hala dan perjanjian perdagangan bebas (FTA) wilayah dengan negara maju serta membangun.

“Oleh itu, tidak adil sama sekali untuk menyatakan bahawa Malaysia kurang berpengalaman untuk terbabit dalam rundingan dagangan dengan negara lain.

“Sepanjang rundingan TPPA misalnya, Malaysia turut bertegas yang ia sama sekali tidak akan berkompromi dalam dasar penting seperti agenda Bumiputera.

“Ia membuktikan bahawa kita mampu berunding atas kepentingan kita serta memastikan suara kita turut didengari negara maju lain, sekaligus menyangkal tuduhan bahawa Malaysia adalah ‘amatur,'” tegas MITI.

Mengenai penyelesaian pertikaian pelabur negeri (ISDS), ia berkata : “Selain melindungi pelaburan asing dalam negara kita, ia turut memberi perlindungan kepada syarikat Malaysia yang beroperasi di luar negara.

“ISDS jauh lebih penting untuk syarikat kita sekarang yang mana bagi suku ketiga 2015, pelaburan langsung asing (FDI) kita di luar negara adalah sebanyak RM601.6 bilion yang melebihi FDI kita sebanyak RM500.2 bilion.”

Selain itu MITI berkata, kerajaan akan meneliti andaian oleh PBB, Bank Dunia dan PwC Malaysia mengenai impak perdagangan TPP.

“Bagi perbandingan adil kajian oleh PBB, Bank Dunia dan PwC Malaysia, kerajaan perlulah meneliti andaian itu secara sepenuhnya,” katanya.

Ia bagi menjawab dakwaan Jomo bahawa TPP hanya memberi kesan ekonomi sederhana untuk Malaysia.

Mengulas dakwaan Jomo bahawa TPP menyebabkan kehilangan pekerjaan, MITI berkata, peningkatan aspek pengautomatikan adalah sesuatu yang dijangkakan di bawah perjanjian perdagangan dan sejajar dengan pertumbuhan jumlah dagangan.

“Objektif kerajaan adalah untuk meningkatkan input modal dan teknologi serta menarik FDI yang berkualiti,” katanya.

Berita Berkaitan

Eksport getah asli negara meningkat

Eksport getah asli Malaysia meningkat 17.6 peratus pada Julai 2020 kepada 45,386 tan berbanding...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil kadar tarif elektrik bagi tahun...

Komen

..

BERSATU Mungkir Janji, Bung ‘Mengamuk’ Di Hadapan Hajiji

Ketua UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin dikatakan mengamuk di hadapan Ketua Menteri Sabah yang baharu, Datuk Seri Hajiji Noor...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,348PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan