Tian Chua Tarik Balik Rayuan – Penjara Sebulan, Denda RM1,000 #pakdin.my

Ada kemungkinan bahawa dalam rayuan akhir Hakim-hakim boleh menaikkan denda kepada lebih daripada RM2,000 atau menjatuhkan hukuman penjara satu tahun – salah satu daripadanya akan bermakna dia dibatalkan kelayakan sebagai Ahli Parlimen dan tidak boleh bertanding lagi dalam pilihan raya masa akan datang.
Oleh itu, lebih baik untuk ke penjara selama satu bulan sahaja dan mengekalkan gaji MP – jadi dia menggugurkan rayuan terakhirnya.
************

Dalam satu tindakan yang mengejutkan, Naib Presiden PKR, Tian Chua telah menarik balik rayuannya terhadap tuduhan yang dikenakan terhadapnya kerana enggan mematuhi perintah polis untuk meninggalkan Pusat Latihan Polis (Pulapol) pada tahun 2012.
Ini berlaku ketika beliau hadir untuk rayuan terakhirnya di hadapan tiga panel hakim yang diketuai oleh Hakim Tan Sri Mohtarudin Baki. 
Beliau melepaskan peguamnya, N Surendran, dan membaca kenyataannya kepada mahkamah. 
Mahkamah Tinggi pada November tahun lalu, telah menolak rayuan awalnya terhadap sabitan dan hukuman setahun penjara dan denda RM1,000 yang dijatuhkan oleh Mahkamah Sesyen pada 23 Januari 2014. 
Tian Chua disabitkan di bawah Akta Kawasan dan Tempat Perlindungan 1959 kerana menolak perintah untuk meninggalkan Kompleks Pulapol di Jalan Semarak pada 29 April 2012, sehari selepas ditangkap semasa perhimpunan BERSIH 3 di Kuala Lumpur. 
Mahkamah sepatutnya mendengar hujah kedua-dua belah pihak hari ini, tetapi menerima penarikan balik rayuan itu, dan mengekalkan hukuman penjara satu bulan, berkuatkuasa hari ini. 
Tian Chua kelihatan tersenyum ketika hakim menyampaikan penghakimannya. 
Anggota Parlimen yang didenda lebih RM2,000 atau dijatuhi hukuman penjara lebih daripada satu tahun, akan kehilangan kerusi di Dewan Rakyat dan dihalang daripada bertanding bagi kerusi itu selama lima tahun
*

Berkaitan