Tiga contoh yang membuktikan kerajaan #MalaysiaBaru kita masih tidak telus

3 Bukti Guan Eng DAP Telah BANGSATKAN Melayu

#MalaysiaMemilih #Fakta Bukan Auta #RegimPakatanHarapan

Berikut adalah tiga contoh yang kuat membuktikan kerajaan baru kita masih tidak cukup telus:

1. PROTON KE-DUA
Lim Guan Eng baru sahaja mempertahankan keputusan Tun Mahathir untuk mewujudkan Proton kedua. Guan Eng mengatakan ia adalah idea yang berbaloi tetapi wang itu tidak datang daripada kerajaan tetapi dari sektor swasta.

Tetapi siapa di sektor swasta akan melabur dalam sektor modal yang sangat intensif dan bersaing tinggi ini dalam pasaran kecil seperti Malaysia jika tidak ada jaminan insentif atau proteksionisme (dasar perlindungan) utama dari kerajaan?

Walaupun ia mungkin benar bahawa tiada dana kerajaan langsung akan digunakan, kemungkinan besar dana GLC dan bank kerajaan seperti KWSP, PNB, Bank Pembangunan, Bank Rakyat akan diminta mengambil kepentingan atau membiayainya.

Ini akan menjadi seperti ERL yang secara konsisten kehilangan wang sejak perlaksanaannya. Atas nama sahaja, ia adalah projek swasta YTL, tetapi akhirnya Tabung Haji dan Bank Pembangunan yang mengambil tanggungjawab untuk pembiayaan.
http://pakdin.my/tag/erl

Ketika mengumumkan proton kedua di Jepun, Mahathir juga mengatakan bahawa proteksionisme diperlukan dan dibenarkan untuk sebuah negara kecil seperti #MalaysiaBaru. Oleh itu, kemungkinan besar semua cukai kereta akan kembali meningkat selepas dikurangkan oleh kerajaan Najib.

Sekali lagi, tidak mungkin kerajaan yang membiayai Proton kedua tetapi oleh rakyat melalui harga kereta yang lebih tinggi dan sepadan pembayaran pinjaman kereta. Ahli ekonomi mengatakan bahawa Proton akhirnya mengakibatkan kos kepada rakyat Malaysia biasa sehingga RM350 bilion kerugian sejak beberapa dekad oleh itu Rakyat harus bersedia untuk berkorban lagi demi kebanggaan negara kita untuk memiliki sebuah syarikat kereta.

Secara ringkas: Tubuh perusahan kereta oleh swasta – naikkan cukai kereta import untuk perlindungan – rugi – guna dana awam (duit rakyat) bayar pengusaha.

2. JEMAAH HAJI TAJAAN 1MDB HASIL DARI WANG YANG DICURI.

Mahathir sekali lagi berkata minggu lepas apabila dia mengumumkan bahawa tidak akan ada penajaan lagi untuk haji Haji bagi orang miskin kerana wang itu adalah daripada wang haram yang “dicuri.”

Jika rakyat Malaysia tidak “uneducated” seperti apa yang dikatakan Mahathir baru-baru ini apabila dia mahu menjadi menteri pendidikan, ramai yang sudah tahu bahawa kenataan itu adalah tidak masuk akal.

Cuba fikir. Mahathir mendakwa wang telah dicuri dari 1MDB tetapi penajaan haji ini dibayar secara langsung oleh 1MDB.

Jadi, adakah 1MDB mencuri wang dari 1MDB supaya 1MDB boleh menaja jemaah haji?

http://pakdin.my/tag/1mdb+haji/

3. MENTERI PERTANIAN MENGATAKAN BAHAWA HARGA DAGING DAN SAYURAN TURUN 30% HINGGA 50% SEJAK GST DUTURUNKAN KEPADA 0%
Saya tidak mahu menjelaskan terlalu panjang tentang kenyataan yang tidak masuk akal ini. Mana-mana rakyat Malaysia yang biasa pergi ke pasar atau pasar raya akan tahu bahawa ini tidak benar.

Malah, laporan berasingan dari kementerian pertanian sendiri mengatakan bahawa harga daging sebenarnya telah meningkat (tetapi harga tomato jatuh sedikit) dan menteri pertanian yang sama mengatakan bahawa ia adalah kerana peniaga tamak yang menaikkan harga barangan.

Tidak perlu memberi hujah-hujah yang panjang bahawa GST tidak pernah dikenakan pada daging mentah atau sayur-sayuran atau GST juga mungkin telah menyumbang kepada kos pengeluaran atau pengangkutan yang lebih tinggi.

Kenyataan dari menteri pertanian kita bahawa harga telah jatuh 30% hingga 50% tidak benar sama sekali.

Itulah sebabnya kita memerlukan pembangkang yang berkesan untuk terus menyuarakan dan menjelaskan bahawa kerajaan tidak seharusnya hanya berbohong kepada rakyat walaupun ramai rakyat Malaysia masih teruja dengan regim #MalaysiaBaru.

http://pakdin.my/tag/kpdnkk/

Loading...

3 COMMENTS

  1. Kita sebagai rakyat menyokong penuh hasrat kerajaan PH menubuhkan Proton 2 kerana Peroton1 telah dilupuskan oleh najip. Rakyat dapat melihat Proton 1 menjadi kebanggan negara dan rakyat sbelum ini dan ini patut sangat diteruskan dan akan jadi kebangaan negara nanti juga akan mengujutkan perkerjaan kapada rakyat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here