Tiga lelaki ditemui maut dengan kesan tembakan di Narathiwat #pakdin.my

NARATHIWAT: Tiga lelaki ditemui maut dengan kesan tembakan dalam hutan di Daerah Rangae, Narathiwat, selatan Thailand semalam.

Dalam kejadian kira-kira 6 petang (waktu tempatan) semalam, pihak berkuasa Thailand menemui mayat ketiga-tiga lelaki itu yang berusia antara 24 hingga 27 tahun di hutan tersebut.

Namun, punca mangsa ditembak menjadi tanda tanya keluarga mereka yang mendakwa mangsa berada di hutan untuk menebang pokok tetapi ditembak pihak berkuasa Thailand.

Panglima Bahagian Tentera Darat ke-4 Left Jen Pornsak Poonsawat menafikan dakwaan ketiga-tiga mangsa adalah anggota militan dan ditembak pihak berkuasa.

“Pihak berkuasa Thailand akan meneliti punca kematian mereka secara terperinci. Tindakan tegas akan diambil sekiranya terdapat anggota dan pegawai yang cuai,” katanya pada sidang media selepas mengadakan pertemuan dengan Ahli Jawatankuasa Perlindungan Hak Asasi Manusia Selatan Thai, semalam.

Sementara itu, seorang rakan mangsa yang enggan nama disiarkan berkata beliau bersama ketiga-tiga mangsa menebang pokok namun beliau balik awal.

“Ketika dalam perjalanan pulang, saya terdengar bunyi tembakan… saya tidak sangka ketiga-tiga rakan yang maut,” katanya.

Jenazah dijangka dikebumikan malam ini di satu liang lahad di Tanah Perkuburan Kampung Johor, Mukim Bongo.

Berkaitan