32.9 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 10, 2021

Tiga Ulama digeruni Komunis: Pemimpin perang sabil, pejuang yang tak di dendang

#FaktaBukanAuta #PerjuanganAgamaBangsa #PendatangTaliBarutPengganas

Ketika 1940an dan 1950an, pengganas Komunis telah menunjukkan sikap biadap dan zalim terhadap masyarakat kampung di Tanah Melayu. Mereka menculik anak gadis, membunuh para pemuda serta tok-tok imam di kampung-kampung.

Maka bangkit tiga orang ulama yang memimpin penduduk-penduduk kampung untuk bangkit berjihad menentang kekejaman pengganas Komunis tersebut.

Perang sabil ini dipimpin oleh Tuan Guru Haji Yahya bin Taha di selatan Kedah dan utara Perak, Tuan Guru Haji Bakri di Hilir Perak dan Perak Tengah dan Kiyai Haji Salleh di Johor.

Angkatan perang sabil yang dipimpin oleh Ulama-ulama ini ternyata menggerunkan pengganas Komunis.

Dengan kelengkapan senjata yang terbatas, mereka berjaya membunuh ramai pengganas Komunis sehingga mereka serik untuk membuat onar di kampung-kampung lagi.

Disamping itu, ketiga-tiga orang tokoh Ulama ini juga dikatakan sangat mahir dengan ilmu persilatan.

Menurut cerita, banyak maunah (bantuan Allah) berlaku seperti parang terbang, para pejuang tidak mengalami luka ketika ditembak Komunis dan lain-lain peristiwa di luar logik akal.

Sempena bulan Hari Kemerdekaan, tokoh-tokoh seperti ini juga wajar diingati.

Jasa mereka bukannya kecil untuk dilupakan.

Selamat Menyambut Bulan Kemerdekaan.

Berita Berkaitan

Komen

 1. modal PEMBANGANG DARI LONGKANG
  1. reka cerita FAKE
  2. sebar FITNAH
  3. perguna isu agama & perkauman
  4. SPIN cerita
  5. demo SAMSENG jerit2 cm org gila
  6. perguna isu raja2 melayu
  7. perbesar isu remeh
  8. melaga-lagakan antara kaum
  9. melaga-lagakan antara pemimpin PH
  10. pertahankn pemimpin dia walaupun tau bersalah
  11. PROVOKE kekecohan
  12. HASUT utk sokong benda salah
  13. menyalak mcm ANJING utk dpt sokongan
  14. hanya guna tajuk berita je utk serang kerajaan
  15. hujah MAKI HAMUN dan BAHASA KESAT
  16. hujah LUCAH
  17. guna UGUTAN
  18. rela jd BODOH sbb nk bela pemimpin pembangang yg korup
  19. TIPU FAKTA

  ni lah antara modal2 PEMBANGANG UMNO BN PAS PIGS skang..XDE KUALITI, OTAK TAHAP LOJI TAIK..DAH KALAH TU DIAM JE LA..X SUKA KERAJAAN SILA BERAMBUS DARI MALAYSIA hahahahaha

 2. Sebenarnya pada mula parti KOMINIS ini berada di malaya dari awal dahulu .Mereka aktif sebagai parti politi .Semasa perang dunia kedua ia itu lebih kurang pada 1946 ia itu selepas AMERIKA gugur bom Atom . Pihak BRITIS memberi senjata kepada kominis dan juga Tentera AWAM yang di tubuhkan olih pihak BRITIS untuk tujuan lawan saki baki TENTRA JEPUN yang tinggal di malaya. semasa itu Malaya tidak mempunyai Tentera olih itu Pihak BRITIS membawa tentera dari Negara Negara yang mereka tawan. Semasa itu Malaya masih di bawa kuasa BRITIS .Selepas Tentera JEPUN sudahpun balik Parti KOMINIS pula lawan balik dengan BRITIS tujuan untuk dapat MERDEKA daripada BRITIS . sebab itulah mula mula ramai rakayat sokong orang MELAYU dan INDIApun jadi tentera KOMINIS. Kemudian mereka tahu KOMINIS ada ajenda sulit Orang MELAYU dan INDIA tidak sokong dan lawan balik KOMINIS. Berapa ramai tahu tentang sejarah ini ?

 3. Ada lagi antaranya ,
  Tok Wi Janggut Merah

  Haji Nawawi bin Haji Mohd Tahir bin Haji Mohd Amin bin Haji Abdul Rahman (Tok Suboh) bin Shaykh Ahmad al Zabidi al Yamani

  Moyangnya, Shaykh Ahmad al Zabidi berhijrah ke Nusantara dari daerah Zabid yang terletak di Utara Yaman, tidak jauh dari Pelabuhan Hodeidah. Dalam satu riwayat lain, dikatakan bahawa Shaykh Ahmad Az Zabidi setelah mendapat perintah dari kerajaan Turki Uthmaniyyah telah mengarahkan anaknya yang bernama Haji Abdul Rahman atau lebih dikenali dengan nama Tok Suboh agar turun ke negeri Kedah bersama adiknya yang bernama Ismail untuk membantu kerajaan Islam Kedah menentang serangan bala tentera Siam dari arah laut.

 4. ” Kalau dulu Islam digeruni kerana Iman, kerana Kuat Pegangan Agama, sehingga musuh Gerun & Gentar mendengar ISLAM, kini Iman makin longgar, Solat tidak dijaga, maka bantuan Allah yang berupa Ilmu Dalaman, Keselamatan dan Kuasa Doa semakin hilang.. Jika dulu Melayu (Islam) digeruni contohnya kisah Parang Terbang 13May, walaupun musuh ada Pistol, Senjata tetapi Gentar dengan Ilmu dan Iman umat Islam, disebabkan Amalan, Doa Zikir dan Penyucian Hati, dan kisah-kisah Zaman Nabi yang dibantu Allah dengan Pelbagai Cara, sama ada Nyata atau Ghaib, tetapi Diakhir Zaman semua itu Hilang … Hilang kerana Goyangnya Agama, Iman & Takwa, Senjata Utama ( SOLAT ) tidak dijaga, Doa & Zikir ditinggalkan, Ulama dan Alim dihina, dipandang Hina, tidak dipandang kerana Buta Mata Hati, Ilmu Pertahanan Diri tidak dicari, Sunnah Nabi seperti Memanah, main pedang, berkuda tidak dipelajari, semua nampak DUNIA, HARTA , Perempuan dan Hiburan, Artis Pelakon Penyanyi diangkat walaupun ia Sia-Sia dan Lagha, dan Sumber Pendapatan Bercampur Halal Haram ,Kalah dengan Nafsu ,hisap dadah pemusnah Bangsa…, maka Hati makin Gelap, Takut Mati Cinta Dunia.. Maka Bersedialah Wahai Umat Akhir Zaman, Pertolongan Allah semakin Jauh, jika dulu Musuh melihat Islam, Alim berserban berjubah maka Menggigil lutut dan tunduk hormat.. Bukan kerana Pakaian tetapi Kekuatan IMAN! Hasil dari Pegangan Agama yang Kuat, Hati hanya berserah pada Allah itu Kuncinya… Sekarang Diakhir Zaman Musuh mempunyai Senjata Canggih untuk Memusnahkan Umat Islam, Tanpa Bantuan ALLAH mustahil kita akan Menang.. Renungkanlah.. Kembalilah pada ALLAH selagi Masih Diberi Peluang Bernafas.. Wallahua’lam —— PENYUCIAN HATI

 5. aku bg arul konda 5juta tp dia xnk tlg jamin aku..nasib baik ada macai bodoh tlg kutipkn derma..buat drama sket semua percaya..skang akaun aku dh x beku..aku dh kaya balik yahooo..makcik2 yg gadai mas aritu ingat aku nk ganti balik ke? padan muka kena tipu..nasib2..hahahahaha yippi..

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.