Timbalan Pengarah Termasuk 4 Direman 7 Hari

Kepada segelintir pengarah Jabatan, janganlah salahguna kuasa kerana nak hidup bermewah.

Jangan rosakkan nama baik diri dan keluarga. Yang menerima buruknya kerajaan.

_______

Empat individu termasuk timbalan pengarah di Jabatan Keretapi Negeri Sabah (JKNS) direman tujuh hari hingga Ahad ini bagi membantu siasatan berhubung salah laku berkaitan projek kereta api di negeri ini.

Tiga lagi yang direman ialah dua penolong jurutera jabatan sama dan seorang pengarah syarikat yang dipercayai memonopoli projek berkaitan kereta api.

Mereka ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam bagi membantu siasatan berhubung pemberian rasuah membabitkan projek jabatan kerajaan negeri itu daripada 2012 hingga 2017.

Perintah dikeluarkan dalam kamar oleh Majistret Cindy MC Juce Balitus, susulan permohonan SPRM mendapatkan perintah reman bagi empat individu terbabit yang berusia 38 hingga 58 tahun, pada jam 9.45 pagi.

SPRM diwakili Pegawai Pendakwa Mohd Faliq Basirudin manakala semua empat individu itu tidak diwakili peguam.

Kes disiasat mengikut Seksyen 17 (a) Akta SPRM 2009.

Mengikut sumber, mereka ditahan di rumah masing-masing di sekitar daerah ini antara jam 12.05 tengah hari hingga jam 11.20 malam tadi.

Difahamkan beberapa akaun turut dibeku, selain SPRM menemui sejumlah wang tunai, manakala beberapa kenderaan turut disita.

Comments

comments

2 KOMEN

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini