25.8 C
Kuala Lumpur
Monday, September 28, 2020

TIMBALAN PENGARAH URUSAN DAN PENGURUS JUALAN IRIS DIREMAN ENAM HARI

Dua tokoh korporat, termasuk pemangku ketua pegawai eksekutif (CEO) sebuah syarikat berkaitan kerajaan (GLC) direman bagi membantu siasatan kes rasuah dan penyalahgunaan kuasa.

Kedua-duanya tiba di Mahkamah Majistret di sini kira-kira pukul 8.55 pagi Jumaat diiringi pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Majistret Nik Isfahanie Tasnim Wan Ab Rahman membenarkan kedua-dua individu itu, masing-masing berusia 58 tahun dan 36 tahun direman selama enam hari sehingga 25 Januari ini.

Pemangku CEO bergelar Datuk itu ditahan di rumahnya di Tropicana Indah pada Khamis mengenai projek e-pasport Guinea.

Beberapa akaun bank dengan RM1 juta turut dibekukan.

Akaun tersebut menggunakan nama CEO tersebut, isteri dan juga anaknya.

Seorang lagi suspek, Pengurus Jualan Antarabangsa GLC terbabit ditahan di kediamannya di Taman Desa, Jalan Klang Lama dalam Ops Guinea.

Kedua-duanya yang berkhidmat dalam sektor GLC hampir tujuh tahun sedang disiasat kerana dipercayai terlibat dalam kes rasuah, penyalahgunaan kuasa dan pengubahan wang haram.

20170121-pengarah-urusan-iris-reman-6-hari
_______________

PENGUMUMAN IRIS CORPORATION BERHAD KEPADA BURSA MALAYSIA:

Lembaga Pengarah IRIS Corporation Berhad ( “ICB”) ingin mengumumkan bahawa Timbalan Pengarah Urusan ICB, Dato ‘Hamdan Bin Mohd Hassan telah ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada 19 Januari 2017.

Beliau telah didakwa menyalahgunakan kuasa dan terlibat dalam amalan rasuah dalam projek e-pasport bagi kerajaan Republik Guinea. ICB telah menandatangani kontrak 15 tahun dengan kerajaan Republik Guinea bagi pelaksanaan kemudahan e-pasport di negara itu.

Di Mahkamah Majistret di Putrajaya hari ini, 20 Januari 2017, SPRM telah mendapat perintah tahanan reman selama enam hari bagi membantu meneruskan siasatan mereka.

Sementara menunggu penyelesaian dari siasatan, ICB ingin mengumumkan bahawa kuasa eksekutif Dato ‘Hamdan digantung dan tugas dan tanggungjawab beliau sekarang sebagai pemangku Ketua Pegawai Eksekutif ICB akan diambil alih oleh Ketua Pegawai Operasi, Mr Choong Choo Hock.

Reman Dato ‘Hamdan tidak akan mempunyai apa-apa kesan kepada kesahihan kontrak antara ICB dan kerajaan Republik Guinea juga ICB tidak menjangkakan bahawa ia akan mempunyai apa-apa kesan kepada projek e-pasport.

Reman Dato ‘Hamdan tidak akan mempunyai sebarang kesan material kepada pendapatan dan aset bersih Syarikat bagi tahun kewangan berakhir pada 31 Mac 2017 dan juga tahun kewangan berakhir 31 Mac 2018.

Dalam pada itu, ICB akan memberi kerjasama sepenuhnya kepada SPRM dalam siasatannya

Pengumuman ini bertarikh 20 Januari 2017.

http://www.bursamalaysia.com/market/listed-companies/company-announcements/5321329

Berita Berkaitan

Jika Saya Menang, Anwar Mungkin Hilang Kerusi PD – Mohd Khairul

Kalau Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri sekali pun, tempohnya tidak lama kerana...

Istana Negara sahkan majlis menghadap Anwar ditangguh

Istana Negara mengesahkan majlis menghadap Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim...

Komen

..

#PRNSabah: PBS dakwa dihubungi lawan, ditawarkan wang dan jawatan

KOTA KINABALU - Parti Bersatu Sabah (PBS) mendakwa semua calonnya yang menang pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah semalam telah dihubungi parti lawan untuk...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,346PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan