32 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 23, 2020

Tindakan Tegas Terhadap Kakitangan Salah Guna Peruntukan

Ahmad Husni Hanadzlah

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah, berkata tindakan tegas akan diambil terhadap pegawai dan kakitangan kementerian dan agensi yang menyalahgunakan peruntukan serta tidak mengikuti prosedur ditetapkan.

Beliau berkata, bagi menangani isu penyelewangan, kerajaan menyediakan sistem semak dan imbang, iaitu tindakan akan dikenakan kepada mereka yang terbabit dalam penyelewengan.

“Ia perlu supaya mereka yang terbabit tidak terlepas daripada hukuman dan masalah penyalahgunaan peruntukan tidak berulang,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Pusat Komputer 1Malaysia di sini hari ini.

Ahmad Husni berkata, kerajaan tegas mengamalkan konsep akauntabiliti dan perkara itu jelas melalui laporan yang dibentangkan Ketua Audit Negara baru-baru ini.

“Mesej sudah kita berikan kepada perkhidmatan awam di mana tindakan tegas harus diambil bagi meningkat kualiti, integriti dan kredibiliti perkhidmatan awam,” katanya.

Sehubungan itu, beliau berkata kerajaan mengarahkan semua pegawai membuat penyenaraian isu yang sudah dibangkitkan dalam laporan audit berkenaan untuk tindakan lanjut.

Ahmad Husni berkata, kerajaan akan menyemak dan menilai laporan itu dan jika terdapat penyelewengan, tindakan tegas akan diambil terhadap semua pihak termasuk pegawai kerajaan.
Beliau berkata, bagi memperkemaskan lagi sistem kerja, kerajaan akan memperkenalkan sistem baru mulai Januari depan yang menyaksikan prestasi kerja kakitangan perkhidmatan awam dinilai untuk kenaikan pangkat.

“Melalui sistem ini juga, kakitangan yang tidak menunjukkan prestasi yang baik, boleh dikenakan tindakan termasuk diberhentikan,” katanya.

Berita Berkaitan

Zahid Hamidi tunggu keputusan kedua ujian Covid-19 – Perbicaan tunda Isnin

PAGI ini sepatutnya prosiding sambung bicara kes membabitkan bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri...

Saman atas pengampunan Anwar boleh diteruskan

Mahkamah Tinggi hari ini menolak permohonan kerajaan dan Anwar Ibrahim untuk membatalkan tuntutan saman...

Pesawat ringan didakwa terhempas di Tanjung Bungah

GEORGETOWN: Sebuah pesawat ringan dikhuatiri terjunam sebelum terhempas dalam laut berhampiran perairan Tanjung Bunga...

MIC ‘mahu’ kekal bertanding sembilan kerusi Parlimen

MIC mahu kekal bertanding di sembilan kerusi Parlimen pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15)...

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja...

Najib persoal rekod bersih Warisan berkait projek jalan RM1.4 bilion

Bekas perdana menteri Najib Razak mempersoalkan rekod Warisan Plus sebagai kerajaan yang bersih dan...

Shahril Hamdan positif Covid-19 selepas pulang dari Sabah

Ketua Penerangan Umno, Shahril Hamdan menjadi pemimpin ke-2 parti itu yang disahkan positif Covid-19 minggu ini, selepas pulang dari Sabah. Sumber parti itu pada Isnin...

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja hampir 120,000 rakyat Sabah tiada kerja. Ini gred F! 2. Kadar...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,344PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan