30.8 C
Kuala Lumpur
Monday, October 26, 2020

Tindakan Tegas Termasuk Buang Kerja Terhadap Individu Salah Guna Peruntukan

audit-2012

Dua Ahli Dewan Negara mahu kerajaan mengambil tindakan tegas termasuk dibuang kerja ke atas mereka yang terlibat dalam isu kepincangan pengurusan kewangan seperti dilaporkan dalam Laporan Ketua Audit Negara 2012.

Senator Datuk Abdul Rahim Abdul Rahman berkata selain tindakan displin, pegawai dan staf mana-mana kementerian yang melakukan penyelewangan itu perlu diheret ke mahkamah bagi memastikan kesalahan yang sama tidak diulangi.

Sambil menyifatkan pihak tidak bertanggungjawab itu sebagai penjenayah, beliau berkata permasalahan laporan audit telah mencemarkan imej kerajaan dan negara di mata dunia.

“Orang Kelantan cakap ini ‘tipu atas darat’. Peliknya, selepas beberapa ketika, kita tak dengar pun tindakan-tindakan diambil terhadap mereka yang terlibat dalam mengurus, menyemak atau melulus pembelian seumpama itu.

“Oleh itu saya berharap, seperti harapan ahli-ahli Dewan Negara serta rakyat, supaya siasatan dan tindakan diambil terhadap mereka yang terlibat itu,” katanya ketika membahaskan rang undang-undang Perbekalan Tambahan (2013) 2013, bacaan kali kedua.

Abdul Rahim berkata, jika ‘kepincangan’ yang berlaku itu didiamkan tanpa sebarang tindakan, perkara itu dibimbangi akan berterusan dan laporan audit yang diterbitkan setiap tahun akan hanya dilihat sekadar laporan semata-mata.

“Saya ingin cadangkan, kalau boleh dalam laporan audit akan datang, maklumkan apakah tindakan yang telah diambil susulan daripada laporan terdahulu,” tegasnya.

Sementara itu, Senator Baharudin Abu Bakar ketika mencelah perbahasan Abdul Rahim melahirkan rasa hairan berhubung kejadian penyelewengan dan salah laku pengurusan kewangan serta aset kerajaan yang berterusan tahun demi tahun seperti dicatatkan dalam laporan audit.

“Ini perlu diambil tindakan sebab ini berkaitan dengan imej kerajaan. Sebenarnya imej kerajaan tercalar bukan disebabkan pentadbiran, tetapi disebabkan oleh segelintir mereka yang dilaporkan dalam laporan audit,” katanya.

Terdahulu, Abdul Rahim ketika membahaskan perbekalan tambahan melibatkan Kementerian Dalam Negeri menempelak pihak-pihak tertentu yang dilihat membela nasib penjenayah apabila penjenayah itu diambil tindakan oleh pihak polis.

“Ini yang peliknya, sebaliknya tindakan polis itu pula dikritik. Apa yang menyedihkan, suara-suara itu datangnya daripada pihak yang kononnya berjuang atas kapasiti hak asasi manusia,” katanya.

Berita Berkaitan

Tak perlu isytihar darurat, kata Agong

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata, tiada keperluan mengisytiharkan darurat di...

Siapa penumpang helikopter?

Kehadiran sebuah helikopter yang mendarat di pekarangan Istana Negara, di sini, menimbulkan tanda tanya...

Darurat: Raja-Raja Melayu bermesyuarat esok

Sembilan Raja-Raja Melayu dan empat Yang di-Pertua Negeri di Malaysia dijadualkan mengadakan pertemuan khas...

Jumpa mayat reput di belakang kuil

Taiping: Mayat reput ditemui penduduk di kawasan semak belakang kuil di Taman Zenith, di...

Komen

..

Dah memang cara Mahathir dari dulu, Najib beritahu Ram Karpal

Ahli Parlimen DAP Ramkarpal kata dia kesal pernah kerjasama dengan Tun Mahathir. Ramkarpal juga dakwa Tun Mahathir telah musnahkan sistem kehakiman untuk penjarakan ramai orang...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,359PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan