32 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 23, 2020

Tingkatkan Semangat Patriotisme, Sanggup Berkorban Untuk Negara, Titah Agong

BANGGA.... PW 1 (B) Temenggong Kanang anak Langkau (depan) bersama barisan pahlawan tentera vateren Sarawak yang telah menerima Panglima Gagah Berani (P.G.B) diberi penghargaan sempena istiadat sambutan Hari Pahlawan di perkarangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di Kuching, Ahad. Kanang yang dilahirkan pada 1945 dan menyertai 'Sarawak Rangers' sebagai 'Iban Trackers' pada 21 April 1962 itu merupakan satu-satunya penerima anugerah Seri Pahlawan Gagah Perkasa (S.P) iaitu anugerah tertinggi persekutuan dan keberanian di dalam negara yang masih hidup hingga sekarang

KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin menyeru seluruh rakyat Malaysia agar meningkatkan lagi semangat kepahlawanan, patriotisme, kesetiaan, kecintaan dan sanggup berkorban untuk negara.

Baginda bertitah semangat itu perlu dipupuk dan disemarakkan sepanjang masa bagi menghargai dan mengenang jasa para pahlawan yang sanggup melakukan pengorbanan tertinggi demi kedaulatan negara tercinta.

“Sesungguhnya, negara dan rakyat amat terhutang budi kepada mereka sekalian (pahlawan negara). Hakikatnya, keamanan, kestabilan dan kesejahteraan yang negara nikmati pada hari ini tidak akan dapat kita capai tanpa pengorbanan yang dilakukan mereka,” titah baginda pada istiadat sambutan Hari Pahlawan 2011 di Dataran Merdeka di sini, Ahad.

Seri Paduka turut menyeru kepada rakyat tanpa mengira keturunan dan kepercayaan dalam semangat 1Malaysia agar bersatu dan bersama-sama memberi penghargaan yang sewajarnya dalam apa jua bentuk, sama ada bantuan atau sokongan kepada para pahlawan negara yang masih ada mahupun kepada balu, keluarga serta waris yang telah mereka tinggalkan.

“Beta sangat bersyukur kerana kerajaan Beta tidak pernah melupakan pengorbanan dan kesetiaan pahlawan tersebut. Sebagai mengiktiraf jasa dan pengorbanan pahlawan negara ini, pelbagai penghargaan dan pingat kebesaran serta keberanian telah dianugerah kepada mereka,” titah baginda.

Baginda bertitah, pada waktu yang sama, kerajaan juga sentiasa memberikan sokongan dan bantuan yang sewajarnya kepada anggota keluarga para pahlawan termasuklah anak-anak dan isteri.

“Dalam erti kata lain, kebajikan para pahlawan negara dan keluarga mereka sentiasa menjadi keutamaan dan perhatian kerajaan,” titah baginda.

Kepada para pahlawan yang telah hilang upaya serta sanak saudara pahlawan yang telah kehilangan tempat bergantung, baginda berharap agar mereka dapat menempuh ujian dan dugaan hidup dengan penuh ketabahan, kesabaran dan keyakinan.

“Beta sentiasa berdoa agar Allah S.W.T memberikan rahmah dan hidayah serta kesejahteraan kepada mereka. Kepada para pahlawan yang telah gugur atau terkorban, marilah kita berdoa semoga Allah S.W.T agar mencucuri rahmat dan memberi ganjaran pahala di atas pengorbanan mereka”.

Tuanku Mizan juga bertitah agar para pahlawan yang masih berkhidmat meneruskan khidmat bakti murni kerana harapan masyarakat terhadap mereka cukup tinggi.

“Sebagai perisai dan pedang negara, jalankanlah amanah dan tanggungjawab ini secara yang terbaik, sesuai dengan semangat sumpah ikrar saudara dan saudari sekalian,” titah Seri Paduka.

Baginda juga berharap agar setiap anggota pasukan keselamatan negara tetap meneruskan perjuangan untuk memelihara keamanan dunia yang menjadi prasyarat utama kepada kestabilan dan kemakmuran negara.

“Malaysia sebagai sebuah negara Islam yang unik dengan sifatnya yang berbilang kaum akan mampu menunjukkan jalan ke hadapan serta memainkan peranan sebagai pemangkin kepada keamanan dunia,” titah Yang di-Pertuan Agong.

Berita Berkaitan

Zahid Hamidi tunggu keputusan kedua ujian Covid-19 – Perbicaan tunda Isnin

PAGI ini sepatutnya prosiding sambung bicara kes membabitkan bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri...

Saman atas pengampunan Anwar boleh diteruskan

Mahkamah Tinggi hari ini menolak permohonan kerajaan dan Anwar Ibrahim untuk membatalkan tuntutan saman...

Pesawat ringan didakwa terhempas di Tanjung Bungah

GEORGETOWN: Sebuah pesawat ringan dikhuatiri terjunam sebelum terhempas dalam laut berhampiran perairan Tanjung Bunga...

MIC ‘mahu’ kekal bertanding sembilan kerusi Parlimen

MIC mahu kekal bertanding di sembilan kerusi Parlimen pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15)...

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja...

Najib persoal rekod bersih Warisan berkait projek jalan RM1.4 bilion

Bekas perdana menteri Najib Razak mempersoalkan rekod Warisan Plus sebagai kerajaan yang bersih dan...

Shahril Hamdan positif Covid-19 selepas pulang dari Sabah

Ketua Penerangan Umno, Shahril Hamdan menjadi pemimpin ke-2 parti itu yang disahkan positif Covid-19 minggu ini, selepas pulang dari Sabah. Sumber parti itu pada Isnin...

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja hampir 120,000 rakyat Sabah tiada kerja. Ini gred F! 2. Kadar...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,344PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan