26.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 16, 2021

TN50 Ganti Wawasan 2020 #Bajet2017

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak merangka hala tuju negara berdasarkan visi baharu yang dikenali sebagai Transformasi Nasional 2050 atau TN50.

Menerusi pengumuman itu juga, kata Najib yang juga Menteri Kewangan, kerajaan akan melancarkan siri dialog nasional bagi menjelaskan wacana nasional baharu itu.

“TN50, inilah azimat kita mulai kini. Biarlah legasi lama berlalu pergi. Harapan masa depan Malaysia kita baharui.

“Biarlah TN50 jadi saksi, kita adalah bapa atau nenek moyang yang bertanggungjawab mewariskan (masa depan) yang terbaik dan terhebat kepada generasi hari muka (akan datang),” kata beliau.

Menurut Najib, legasi TN50 akan dikendalikan oleh Kementerian Belia dan Sukan (KBS) di bawah naungan beliau sendiri.

Sebelum ini, rancangan pembangunan negara berdasarkan Wawasan 2020 hasil cetusan idea bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dalam pembentangan Bajet 2017 di Parlimen pada Jumaat, Najib berkata, sejak 2010, Malaysia berada di atas landasan visi Dasar Transformasi Negara (DTN).

Jelasnya, Dasar Ekonomi Baru yang diperkenalkan Allahyarham Tun Abdul Razak untuk generasi baharu berjaya mencapai sasaran dalam tempoh 30 tahun dan TN50 juga dijangka mengambil tempoh sama untuk proses dan gerak kerja.

Berita Berkaitan

Komen

  1. Pegedahh…awak sendiri pun tumpang ofis kat Legasi TUN M…pi la tebas pokok2 hutan then bina pusat pentadbiran sendiri…ade berani…awak sendiri pun membesar dgn legasi2 Tun M lagi mau ckp byk…malu la sikit…hmmm

    • Kalau nak sebut satu per satu Legasi Tun M nanti dedakian Najib takleh tido mlm pulak…so belajar la terima hakikat dan berterima kasih kat Tun M…maaf la kalau ade yg terasa ya… #wawasan2020

    • Tulah nk kata taksub sgt kt madey xnk ngaku..menda ada boleh kaji xnk g cari informasi..x abis² ingat madey tu mendongkat langit sgt..haha hanya litar sepang & menara berkembar petronas je yg boleh dikatakan legasi madey & itupun ats dasar kronisme..xthu ke fakta sejarah berkenaan RMK yg dimulai dr zaman Tunku Abdul Rahman lg..klu xthu lebih baik diam je, malu r bodoh nampak kt orang sgt tu hehe kesian~

    • Kesian tak kalau hutang 1mdb berbillion tp x nmpk apa hasil hutang tu? Yg dpt nama buruk terkenal satu dunia sbg negara kleptokrasi. Tepuk tgn, tampar dahi dlm kebodohan.

    • Dulu Tun M dah target tahun 2020 Malaysia dah jadi negara Maju tapi bile zaman Tun Najib dia bole target tahun 2050…so terima kasih byk2 la kat Tun Najib sebab berjaya buatkan Malaysia makin mundur…kesian…hmmm

    • legasi tun mahathir
      1. Putrajaya
      2. PLUS Highway
      3. Besraya Highway
      4. NKVE Highway
      5. KESAS Highway
      6. Besarkan Seremban KL Highway
      7. 2nd Link
      8. KLIA
      9. Jambatan PP
      10. Litar Sepang
      11. Kompleks Sukan Bukit Jalil
      12. Putra LRT
      13. Star LRT
      14. Komuter
      15. Monorel
      16. ERL
      17. Pembesaran Pasir Gudang Port
      18. West Port
      19. Tanjung Pelepas Port
      20. Smart Tunel
      21. KL Tower
      22. Daya Bumi
      23. Produa
      24. Modenas
      25. Proton
      26. Masjid Wilayah
      27. Masjid Putra
      28. UTP
      29. UIA
      30. UUM
      31. MMU
      32. Cyberjaya
      33. KLCC
      34. Langkawi
      35. Puluhan Masjid2 baru
      36. Ratusan Surau2 baru
      37. Hospital2 baru
      38. Puluhan Sekolah2 baru
      39. Puluhan Balai Polis baru
      40. Puluhan bangunan Kuaters Guru baru
      41. Puluhan bangunan Kuaters baru utk kakitangan kerajaan.
      42. PICC
      bnyk lagi
      legasi najib :GST

    • Ramai gak puak UMNo syg rosmah kat sini yeerr.. hahaha . Bodoh gile komen deyme ni sama bebal ngan pak najip. Tv3 suku penuh dlm kepala otak meleleh keluar kod hidoong. Hahaha ..

    • Korang ni pls la…tolong la jgn senaraikan 1 per 1 legasi Tun M…dedakian Najib dah mula meroyan maki hamun org…mane taknya…Tun Najib takde ape2 legasi yg boleh dibanggakan oleh dedakian2nya…maaf la ya kalau ade yg terasa…
      #wawasan2020

    • Tu lah xabis2 dgn madey kutty kerala..taksub bangang namanya..xpelik ke dgn statement yg nk bg royalti minyak balik ke negeri asal?? Dlu masa dia jd pm nape xbuat cmtu tukar jd wang ihsan plak??..nape skrg bila nk sokongan baru terhegeh² nk pulang balik royalti tu..ugut rasuah ke? Nampak sgt kebodohan si bijak pandai pemilik fb yg taksub dgn madey kutty sampai menda mudah cmtu pun xleh nk faham & hadam kan..tu lah bnyk sgt tgok portal fitnah & xde pendirian #LALANG pastu sibuk nk cte politik tp pengetahuan kurang..akal tu bodoh tahap kritikal kot

    • Tak mugkin najib jadi pm sampai 2050…. mahathir buat 2020 pon xjadi pm sampai 2020 dah tau xrealistik sbb poket kroni sendri lebih penting hahahaha kena game je la 2,2 macai umngok

    • Sebab nak terlalu cepat nak negara maju konon nya. Hancur modal insan. Ko rasa legasi konon nya madey tu ada tak satu bangunan hasil tangan muka melayu macam ko. Nak cepat maka konsep alibaba dihalal. Muka melayu jd direktor boneka makan komisen. Tokey cina. Supplier cina. Yg buay kerja indon & warga asing lain. Tu legasi? Sudahnya bila pembangunan bukan atas darah*keringat melayu kita boleh tgk betapa tipisnya semangat patriotik melayu.

    • Segelintir muka melayu yg jd tokey pun atas dasar kroni yg tidak ada competitive element. Tarik sikit bantuan menjerit kahak gomen. Ini legasi? Yg pasti legasi yg ditinggalkan hanyalah melayu malas. Melayu pelupa. Melayu yg tidak kompetitive. Tadah tangan mintak subsidi. Punah

    • Aku boleh rumuskan yg sokong madey hanya segelintir melayu atas makan hasil lendir madey. Yg lain masih kental survival. Itu sebab pm skrg diterima ramai terutama melayu yg sempurna akal.

    • Betul ke manusia biasa klu kita rakyat biasa jadi pm negara lebih hebat..ckp semua orang blh ckp..bila jadi pm di kayakan dulu anak2 saudara terdekat mcm tu lah yg aku tgk pun..

    • Tak payah lah ckp lebih2 manusia biasa.sebeb aku pun manusia biasa jugak mcm hg.hg blm hadap duit depan mata takut nanti jadi pm kelabu bijik mata hg kot..

    • Si pentaksub madey tu pegi spain pon org sponsor ats tiket kroni bole lah sbb tu lah beriya benor sokongnya..wey madey buat plus ka? Tu lah dh bodoh bertambah bodoh lg..rancangan lebuh raya tu sbnarnya inspirasi Tunku Abdul Razak lah..madey cuma jalankan tugasn kesinambungan je, sama seperti putrajaya..bkn idea madey tp dh ada dlm pelan RMK semenjak dr zaman merdeka lg…pentaksub madey tu thu ke x fakta..ke sbb kroni punya hal sanggup jilat kerandut tua kutuk tu~huhuhu :p

    • Kalu nak kaya lamadah…grad dulu terus ada company cina offer jadi director. Nak dapat status bumi..senang dapat projek madey. Ada jgk offer kje majlis…syarat nya jika muka2 ni mintak projek kne bagi. Tapi bukan semua begitu. Offer ditolak mentah2. Ini real stories legasi & budaya madey haramjadah yg korang junjung tinggi. 22 tahun merosak budaya & pemikiran melayu.

    • Dedakian takleh terima yg depa hidup dalam legasi Tun M…sebab tu duk meroyan…
      *** UMNO yg depa masuk ni pun UMNO BARU…sapa yg daftarkan UMNO BARU kalau bukan Tun M…UMNO BARU ni pun Legasi Tun M jugak…kesian betol tgk depa yg duk maki hamun Tun M ni…belajar la berterima kasih kat Tun M…
      *** aku g Spain pun naik flight kat KLIA…Terima kasih byk2 la Tun M bina KLIA…lupa nak bagitau…aku takde kaitan dgn mane2 pertubuhan parti politik ya…aku rakyat biasa yg ade akal bole pikir mane yg hak dan bathil…maaf la kalau ade yg terasa pasal legasi2 Tun M tu ya… ???

    • Memang pun patut kerajaan buat mcm tu waktu Tun m jadi pm.utk kemudahan rakyat jugak.duit rakyat jugak.apa nak kesah semua tu.aku pun sama aku tak bela mana2 parti politik pun..aku pun rakyat biasa jugak.punya akal blh fikir mana yg elok mana yg tak elok.

    • Tak habis2 peristiwa memali…Tun M sekarang dah takde ape2 kuasa…kalau ade ape2 bukti dakwa la Tun M…jgn ckp2 kosong jer…
      ***dedakian kalau bercakap mane ade bukti…aku g Spain pun aku menabung dari kecik tau…yg penting aku naik flight kat KLIA…korang kalau nak g obersi kalau tak tau malu naik la kat KLIA ya…opsss…

  2. Sbb 2020… mungkin tun dipanjangkan hayat lg untuk merasainya… nah dia letak 2050…. dah mcm 3rd world country punya target pulak. Jauh betul jarak masa tu….

  3. Wawasan 2020 ternyata telah merubah minda rakyat jadi spt planet of the ape.. mengikut pemimpin yg mengasaskan wawasan tersebut.. harap-harap TN50 dapat membetulkan minda rakyat yg terkena virus monyet pembangkang…

  4. Terbaik. Tp kena stop la jual harta melayu kat china. Lepas tu jgn la jual dekat org luar. Utamakan la melayu islam dulu. Walaupun ramai org melayu tak kaya, tapi bagi la mereka kaya dulu. Sombong dan belagak tu belakang kira. Yang penting melayu islam kaya.

  5. harapan 2020 nak tengok negara maju tak kesampaian…so dia suruh pula rakyat tunggu 2050 pula…memang bijak memperbodohkan rakyat…rakyat akan sentiasa di bual mimpi indah..di suruh berkhayal sentiasa…nasib lah labu….

  6. Muka melayu harus sedar. Sendiri ukur minda & kemampuan diri. Dgn minda yg ada itu layakkah menjadi warga negara maju??? Tepuk dada ty selera. Ini cuma angan2 tin kosong madey yg merosak pemikiran & budaya melayu. Menjadi gelojoh tamak. Mungkin ramai tak nampak legasi madey adalah mesin2 penjana duit khas untuk kroni & madey sendiri.

  7. rakyat sume xyah laa nk pk kan 2020 ke 2050 ke..belom tentu sampai waktu tuh..waallahualam..elok sume rakyat pk kan akhirat..tentu² sume owg sampai disana kelak..

  8. Jgn gaduh bro tunggu je lain ketua lain le matlamatnya esok tukar pemimpin lain lak lagi arah tuju kalau org kedah cakap pi mai pi mai tang tu je le yg sebenarnya lagi baik buat hudud bro baru p wawasan 2020

  9. Klu dulu waktu tun m umumkn WAWASAN 2020 terasa sgt auranya dgn kerancakan ekonomi dn pembangunan, yakin sgt negara akn mencapai negara maju mnjelang 2020 x sabar tunggu detiknya..tapi apabila dtk najib umunkankn TN50 x dak rasa apa2 mcm Emmmm…. jak wallahualam…

  10. Bila 5 tahun nak sampai 2050, “Kita Bina legasi TN2100, biar kita yg menjadi legasi perubahan kpd anak2 cucu nanti”…..sampai mampus x kesampaian. …

  11. Najib x mampu nak bawak malaysia kearah negara maju 2020. So dia setup 2050 pulak as a decoy supaya rakyat x perasan kegagalan dia..
    Apa pon najib adalah seorang yang GAGAL!

  12. Agak ko la admin najib dan kou masih hidup lagi ke time 2050?? Masa tu umno ada ke?? Silap2 parti lain yg belum ada skrang ni akan jadi kerajaan 2050. tn50 pun org tendang. Klau 2020 najib boleh buang inikan pula tn50 pasti yg jadi pm tu akan buat trademark dia sendiri. Dah la admin xpyah la bodo sangat… huhuhuahaha…

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.