Transformasi Negara Seiring Dengan Arus Perubahan Dunia #pakdin.my

Dari apa yang saya baca dari komen-komen yang marah kepada DS Najib, saya fikir mereka tidak tahu bahawa DS Najib sedang berusaha untuk mentransformasikan negara.Bagi mereka, dunia sama sahaja, life remains a straighforward continuum from zaman dulu sampai sekarang.
I guess, mereka tidak membaca bagaimana dunia bertukar, bagaimana ekonomi dunia naik turun, semakin berdaya-saing.
Hidup mereka sebuk dengan mencari rezeki dan hal-ehwal keluarga, cuti sahaja balik kampung.
Saya juga menjangka rangkaian kenalan mereka juga kecil, dengan kawan-taulan yang mempunyai keadaan hidup dan world-view serta self-view yang sama.
World view = Perspektif yang di ambil terhadap dunia luar. How we view the world.
Self view = Di mana kita letak diri kita di dalam dunia ini. Orang kecik, orang besar, orang terpelajar, boss, kuli. How you view yourself against the world.
Maka, walaupun terpampang tajuk berita mengenai transformasi negara, mereka (1) tidak ambil pot (2) baca tetapi tidak faham (3) baca tetapi tolak tepi kerana pada fikiran mereka “apa kena mengena dengan aku”.
Di situlah silapnya.
Sebenarnya transformasi negara ada kena mengena dengan semua orang.
Transformasi negara menyentuh kehidupan setiap orang yang hidup dalam negara ini, sedikit-sebanyak, lambat-laun, ada impaknya atas kehidupan anda.
Kalau tak percaya, tanyalah pemandu teksi. Kerajaan sekarang membenarkan Uber.
Kalau tak percaya, tanyalah kontraktor-kontraktor Bumiputra. Kerajaan dan agensi-agensi sekarang tidak lagi serah bulat-bulat kontrak atau sweetheart deals.
Mereka yang tidak faham apa makna transformasi itu atau terperangkap dalam arus transformasi akan rasa confused dan marah kepada Kerajaan.
They do not what is going on.
***********
*Bukan mereka tak faham, tapi tak nak faham.
Suka mencari keburukan bukan kebaikan.
Maka sepanjang hayat mereka hanya menyumpah seranah.

Berkaitan