32.9 C
Kuala Lumpur
Sunday, January 17, 2021

Tumor otak ragut nyawa vokalis Roxette, ketahui 5 petandanya

BEBERAPA hari lalu, dunia muzik antarabangsa dikejutkan dengan berita kematian vokalis kumpulan duo Roxette, Marie Fredriksson selepas 17 tahun melawan derita tumor otak.

Marie, 61, mengecap populariti bersama Per Gessle sejak 1986 menerusi lagu hit mereka seperti Listen to Your Heart, It Must Have Been Love, Vulnerable dan Joyride.

Penyanyi itu pertama kali diserang penyakit itu pada September 2002 selepas mengalami kekejangan ketika berada di dalam bilik air sebelum disahkan menghidap tumor otak.

Ketika itu, dia diberitahu hanya mempunyai 25 peratus peluang untuk terus hidup. Bagaimanapun semangat melawan penyakit itu membuatkan Marie kembali bangkit serta meneruskan kerjayanya seperti biasa.

Sehinggalah 2016, Marie mengumumkan pengundurannya daripada bidang muzik namun sempat melancarkan single terbaharu berjudul Sing Me a Song bersempena ulangtahunnya yang ke-60, tahun lalu.

Apa sebenarnya tumor otak? Ia mempunyai beberapa jenis dan ada diantaranya boleh dikategorikan sebagi kanser.

Terdapat beberapa ciri untuk mengenal pasti sama ada seseorang itu mengalami tumor otak, namun ia boleh menjadi berbeza-beza bergantung kepada jenis tumor.

Namun secara umumnya, tumor otak boleh dikesan menerusi beberapa tanda ini;

1. Sakit kepala berpanjangan

Sakit kepala berpanjangan adalah tanda paling biasa oleh pesakit tumor otak. Kebiasaannya sakit itu menyerang pada waktu pagi atau secara tiba-tiba ketika sedang melakukan aktiviti.

Sakit itu terjadi kerana tumor tersebut menekan saraf sensitif dan pembuluh darah pada otak.

2. Kekejangan

Saraf yang terhimpit akibat pertumbuhan tumor membuatkan penderitanya senang diserang kekejangan otot, tidak sedarkan diri dan hilang fungsi tubuh termasuk kesukaran bernafas.

3. Perubahan mood

Ciri-ciri tumor otak yang lain termasuk perubahan mood dan sikap penderitanya yang mudah tersinggung, marah dan sebagainya.

4. Gangguan kognitif dan hilang ingatan

Pertumbuhan tumor di otak dapat memicu gangguan ingatan, cara berfikir serta menjadi sukar membuat keputusan. Selain itu, penderita tumor otak juga sukar memberi tumpuan, sering kebingungan walaupun berkaitan hal remeh.

Tidak hanya itu, penderitanya tidak boleh melakukan pelbagai perkara dalam satu masa selain mengalami masalah pencernaan.

5. Mual atau muntah

Pada peringkat awal pertumbuhan tumor otak, pesakit akan mengalami mual dan muntah kerana ketidakseimbangan hormon.

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.