30 C
Kuala Lumpur
Sunday, April 11, 2021

Tun M tetap gagal usaha mengangkat Mukhriz menjadi Perdana Menteri – Pakar Strategi Australia

mahathir-selamat-keluarga

Badan pemikir berpengaruh Institut Dasar Strategik Australia menyiarkan laporan mengenai pertembungan antara Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Tun Mahathir Mohamad dan membuat kesimpulan Najib akan kekal menjadi Perdana Menteri.

Laporan yang disiarkan oleh jurnul rasmi institut tersebut The Strategist, mencadangkan Najib kekal dalam memimpin Malaysia jawatan sehingga pilihanraya umum 2018 pilihan raya dan selepas itu, kata pengulas politik Donald Greenlees.

Ini memperkukuhkan lagi laporan firma kewangan antarabangsa yang membuat kaji selidik mengenai risiko pelaburan, Kumpulan Nomura, dalam laporan 6 April lalu kepada pelangan-pelangan syarikat tersebut bahawa kedudukan Najib sebagai Perdana Menteri Malaysia kekal kukuh selepas pembangkang gagal menarik sokongan rakyat.

Manakala menurut Institut Dasar Strategik Australia, Najib mengekalkan kawalan dalam UMNO dan boleh bergantung kepada sokongan kepimpinan pusat dan majoriti ketua-ketua bahagian.

“Sehingga kini, tidak ada bukti peralihan sokongan dari ‘base’ Melayu-Islam…” katanya.

Beliau percaya Mahathir sudah tidak lagi boleh mempengaruhi UMNO dalam hal ini.

“Mahathir Mohamad ……. dia tidak lagi boleh menganggap UMNO sebagai milik peribadinya,… terutamanya selepas Najib berjaya menyekat pemilihan anak Mahathir, Mukhriz, untuk jawatan naib presiden UMNO, pada tahun 2013.”

Jelas beliau, walaupun terdapat beberapa rasa tidak puas hati yang timbul daripada saga 1MDB dan “kelembapan” ekonomi, faktor-faktor tidak mungkin membawa keruntuhan kerajaan,.

“Tabung Kewangan Antarabangsa baru-baru ini memuji usaha Malaysia dalam “mencapai kestabilan makroekonomi dan kewangan serta menubuhkan pertumbuhan jangka sederhana yang berterusan”

Juga, walaupun ada siasatan antarabangsa ke atas skandal 1MDB yang mungkin memalukan bagi kerajaan Najib, namun selepas sekian lama penyiasat-penyiasat mendapati mereka gagal membuktikan apa-apa.

“isu-isu 1MDB dibelenggu tuntutan dan jawapan balas,”ujarnya

“Walaupun ramai rakyat Malaysia marah, mungkin ada lagi yang keliru dan penat dengan skandal itu,” dia menulis, sambil menambah bahawa pengesahan Arab Saudi minggu lepas bahawa ia adalah sumber daripada US $ 681,000,000 “derma” jelas memihak kepada Najib .

Akhir sekali, Greenlees menyatakan, pembangkang berpecah-belah dalam ketiadaan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“(selepas Anwar) Tidak ada calon yang jelas mampu menyatukan kepelbagaian pembangkang,” tulisnya.

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.