25.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, November 1, 2020

Tuntutan Palsu: Bekas Adun DAP Teratai Dihantar Ke Penjara

PUTRAJAYA: Bekas anggota dewan undangan negeri (Adun) Selangor bagi Teratai, Yap Soo Sun dihantar ke penjara untuk menjalani hukuman selama dua tahun selepas gagal dalam rayuan akhirnya di Mahkamah Rayuan untuk mengetepikan sabitan kerana mengemukakan tuntutan palsu melibatkan RM70,000.

Panel tiga hakim yang diketuai oleh Hakim Datuk Vernon Ong Lam Kiat juga mengekalkan keputusan Mahkamah Sesyen mengenakan denda berjumlah RM350,000 ke atas bekas Adun dari Parti Gerakan itu berusia 51 tahun.

Soo Sun didapati bersalah oleh Mahkamah Sesyen Shah Alam pada 3 November 2011 atas tujuh pertuduhan mengemukakan tuntutan palsu bagi bayaran di pejabat tanah Hulu Langat pada 19 Januari 2008 dan 4 Februari, 2008.

Dia gagal dalam rayuannya di Mahkamah Tinggi yang pada 22 Mei tahun lepas mengekalkan keputusan Mahkamah Sesyen.

Ketika menolak rayuan Yap terhadap sabitan dan hukuman penjara, Hakim Ong berkata mahkamah mendapati rayuannya tidak mempunyai merit dan bahawa hukuman penjara yang dijatuhi ke atasnya oleh Mahkamah Sesyen tidak terlalu berat.

Hakim (Ong) juga mengeluarkan waran pemenjaraan ke atas Yap untuk mula menjalani hukuman penjara hari ini. Yap dibenarkan ikat jamin sementara menunggu keputusan rayuannya selepas memperoleh penangguhan pelaksanaan bagi sabitan dan hukuman penjara.

Soo Sun yang memakai baju Melayu berwarna hijau muda dan berkopiah kelihatan tenang apabila keputusan itu dijatuhi oleh mahkamah.

Yap dan bekas pembantu khasnya Mohd Firdaus Abu Zarin, 49, dikatakan telah mengemukakan tuntutan palsu berjumlah RM40,000 kononnya bagi sambutan Thaipusam untuk komuniti di Taman Bukit Teratai, Taman Pandan Perdana, Taman Bukit Segar, Cheras Hartamas dan Taman Putra pada 23 Jan, 2008, yang sebenarnya tidak pernah diadakan sama sekali.

Kedua-dua mereka juga dituduh mengemukakan lagi tuntutan palsu bagi RM30,000 kononnya bagi program Tahun Baharu Cina untuk komuniti di Taman Bukit Segar, Cheras Hartamas, Taman Putra dan Taman Bukit Teratai pada 10 Feb, 2008. Tidak ada program seumpama itu diadakan.

Mohd Firdaus juga dipenjara dua tahun dan denda RM350,000 oleh Mahkamah Sesyen selepas didapati bersalah bersubahat dengan Yap melakukan kesalahan itu.

Beliau tidak memfailkan rayuan ke Mahkamah Rayuan selepas Mahkamah Tinggi mengekalkan sabitan dan hukuman penjara ke atasnya.

Soo Sun diwakili oleh peguam Afifuddin Ahmad Hafifi sementara pendakwaan dijalankan oleh timbalan pendakwa raya Norzilati Izhani Zainal.

20160929-Yap-Soo-Sun-tuntutan-palsu

20160929-Yap-Soo-Sun-tuntutan-palsu

Berita Berkaitan

Sanggah campur tangan Agong, UMANY serlah kebiadaban

Tindakan University of Malaya Association of New Youth (UMANY) mempersoal Yang di-Pertuan Agong (YDPA),...

Siapa di belakang portal MalaysiaNow

Nama seperti Malaysiakini, Malaysia Today, Malaysia Insight memang sudah dikenali. Sekarang timbul nama baru, MalaysiaNow....

Polis tahan Ronnie Liu, siasat kes hina Agong

Polis Diraja Malaysia (PDRM) menahan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Pelek Ronnie Liu...

Tak perlu isytihar darurat, kata Agong

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata, tiada keperluan mengisytiharkan darurat di...

Komen

..