UCAPAN DASAR KETUA PUTERI, DATUK MAS ERMIEYATI SAMSUDIN PADA PERSIDANGAN PERGERAKAN PUTERI UMNO 2014 #pakdin.my

PAU-2014-KETUA-PUTERI-DASAR

‘ASPIRASI WANITA MUDA’

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalammu’alaikum wa rahmatullahi wa barakatuh.

Y.Bhg. Puan Pengerusi Tetap

Y.Bhg. Puan Timbalan Pengerusi Tetap

YAB/YB Wakil Majlis Tertinggi UMNO

Y.Bhg. Naib Ketua Pergerakan Puteri UMNO Malaysia

Y.Bhg. Penolong Setiausaha Pergerakan Puteri UMNO Malaysia

Y.Bhg. Ketua Penerangan Pergerakan Puteri UMNO Malaysia

YB/YBhg. Barisan Exco dan Ketua Pergerakan

Puteri UMNO Negeri-Negeri

Para Perwakilan, Pemerhati dan rakan-rakan media yang dikasihi

Turut dialu-alukan bekas-bekas Ketua Pergerakan Puteri UMNO Malaysia,

Seterusnya saudari-saudari sidang perwakilan, dif-dif jemputan sekalian

1. Terima kasih diucapkan kepada semua perwakilan di atas semangat, komitmen dan dedikasi untuk memastikan Puteri terus kekal utuh, disegani lawan dan disenangi kawan.

Melangkah itu mudah namun,

Mencari arah itu yang terkadang payah

Mencari jalan itu mudah namun,

Memahami destinasi itu yang susah

Menyusuri susur itu mudah namun,

Menuju noktah itu pasti mendatangkan lelah

PUTERI…

P – Penyambut tetamu – layak jadi penyambut tetamu sahaja

U – Usang – sudah usang, lemah tiada wadah, tiada hala tuju perjuangan

T – Takut – tiada keberanian untuk bertindak

E – Ego – berlagak, bodoh sombong

R – Remeh – suara kita diremehkan, dianggap sudah tidak relevan

I – Ikut – sekadar jadi pengikut

Itulah label yang diberikan kepada PUTERI yang saya dengar. Sebagai ketua sudah pasti terasa sakitnya. Tetapi, biarlah, pada saya semua itu harus diterima secara positif. Kita tidak harus lemah dengan pandangan sebegitu, sebaliknya kita mesti pandang ke hadapan. Yang saya mahu kita semua lebih positif selepas ini.

P – Pejuang

U – Unik

T – Tekad

E – Elit

R – Realistik

I – Intelek

Rakan-rakan seperjuangan,

Saya mahu selepas ini kita dikenali dengan label itu. Dalam kelembutan, Puteri ada gaya, kematangan dan ketegasan apabila bertindak. Dalam kecomelan kita, kemanjaan kita, ada keberanian sebagai pembuat keputusan. Walau kita muda, dianggap masih baru dalam UMNO, kita wanita muda yang intelek. Itulah Puteri UMNO selepas ini. Imej, fizikal, minda, buah fikiran kita dihormati, disegani oleh kawan dan lawan.

2. Alhamdulillah, saya bersyukur, Puteri UMNO masih di sini, tetap teguh berdiri meneruskan perjuangan, mendukung dan mempertahankan parti keramat ini. Puteri UMNO masih relevan. Semangat perjuangan wanita muda dalam Puteri tidak pernah luntur. Walau dilabel dengan pelbagai tanggapan negatif, kita tidak mahu mudah melatah. Kerja untuk parti mesti diteruskan.

3. Hakikatnya semangat juang Puteri tidak pernah mati. Kita tahu peranan kita sebagai platform untuk orang muda aktif berpolitik. Generasi baru akan muncul dalam kalangan orang-orang Melayu. Mereka ini mempunyai pelbagai tuntutan. Maka kita sebagai kumpulan yang mewakili mereka harus memahami apa orang muda mahu. Kita harus bersedia menangani cabaran semasa dan menjuarai isu-isu melibatkan orang muda.

4. Tetapi terlebih dahulu, kita harus selesaikan masalah dalaman yang ada supaya tidak menggangu kerja parti. Kalau ada yang masih berkecil hati kerana tewas pada pemilihan lalu. Lupakanlah semua itu. Kerana tanggungjawab kita adalah kepada parti dan orang Melayu. Ini harus jadi keutamaan kita.

5. Kita harus melihat ke hadapan. Gerak kerja kita untuk menghadapi pilihan raya umum (PRU) akan datang mesti digerakkan. Kita perlu beri perhatian kepada permasalahan orang muda untuk diketengahkan. Ini tanggungjawab kita. Puteri perlu aktif mendampingi orang muda. Jika tidak dilaksanakan ia kerugian kepada parti kerana mereka adalah pengundi untuk PRU akan datang. Jentera Puteri mesti digerakkan lebih aktif dan tersusun dari sekarang.

Rakan-rakan yang dihormati,

6. Dan jangan pula mengharapkan ganjaran daripada usaha kita itu. Jangan juga kita bekerja hanya apabila ada liputan media atau apabila ada pemimpin atasan yang memerhati. Sebaliknya, mari, kita turun padang, dampingi orang muda dengan ikhlas demi kelangsungan parti dan orang Melayu.

7. Puteri UMNO ada suara. Wanita muda Melayu ada suara. Kita tarik perhatian pihak berkaitan terhadap masalah, isu dan keperluan wanita yang perlu diselesaikan. Kita tingkatkan kesedaran dan keyakinan wanita Melayu muda tentang kedudukan mereka. Yang mereka ada tempat sebagai pembuat keputusan. Kita kuatkan jaringan dalam kalangan pertubuhan wanita bagi memperkukuhkan lagi taraf dan kedudukan wanita dalam bidang sosio ekonomi.

8. Saya yakin jika bergerak bersama-sama kita boleh laksanakan semua itu. Kita boleh dapatkan undi orang muda. Saya yakin kita boleh. Marilah kita laksanakan amanah ini.

Puteri-puteri solehah bakal penghuni jannatul firdaus, Dalam keagungan perjuangan kalian demi agama dan bangsa, contohilah kehebatan 9 ‘siti’ srikandi Islam yang boleh dijadikan ikutan terbaik.

Siapakah mereka?

1) Siti Khadijah- Beliau merupakan isteri Rasulullah s.a.w yang setia dan menyokong Rasulullah walaupun ditentang hebat oleh orang-orang kafir dan musyrik. Pembela paling setia dan sanggup mengorbankan seluruh jiwa raga, harta dan perasaannya demi kejayaan perjuangan Rasulullah.

2) Siti Fatimah- Anak Rasulullah yang tinggi budi pekertinya. Menjadi pendorong dan motivasi ketika baginda menerima tekanan kaum Quraisy Mekah. Menjadi isteri solehah dengan memberi khidmat kepada suaminya Saidina Ali menyampaikan dakwah dan membuat persiapan untuk memasuki medan peperangan.

3) Siti Aishah- membantu baginda Rasul dalam menyampaikan mesej Islam sehingga ke semua peringkat termasuklah kaum wanita hari ini sekali gus menaikkan martabat wanita yang pada awalnya dinilai sebagai golongan yang rendah dari sudut kaca mata masyarakat Arab Jahiliah ketika itu.

4) Siti Hajar- Isteri Nabi Ibrahim yang patuh kepada suami dan suruhan Allah. Sanggup ditinggalkan oleh Nabi Ibrahim atas suruhan Allah demi kebaikan.

5) Siti Mariam- Wanita suci yang pandai menjaga kehormatan diri dan mempunyai maruah yang tinggi sehingga rahimnya dipilih oleh Allah s.w.t untuk mengandungkan Nabi Isa.

6) Siti Asiah- Isteri Firaun yang tinggi imannya dan tidak gentar dengan ujian yang dihadapinya daripada Firaun Laknatullah.

7) Siti Aminah- Wanita mulia yang menjadi ibu kandung Rasullullah. Mendidik baginda menjadi insan mulia.

8) Siti Muti’ah- Isteri yang patut dicontohi dan dijanjikan Allah syurga untuknya kerana setianya kepada suami.

9 ) Siti Zubaidah- Wanita kaya dermawan yang menjadi isteri Khalifah Harun Al-Rashid. Sanggup membelanjakan semua hartanya untuk membina terusan bagi kegunaan orang ramai hanya niat kerana Allah s.w.t.

Saya percaya ramai yang ada di dalam dewan ini bernama Siti. Mudah-mudahan kamu juga mempunyai semangat dan aspirasi seperti sembilan Siti yang saya nyatakan itu. Diharapkan Siti-siti yang ada di dalam dewan ini dapat mewarisi legasi perjuangan wanita zaman Rasulullah itu, insya-Allah, yang tidak ada nama Siti pun boleh contohi mereka, jangan risau kita juga dijanjikan syurga.

ALLAH telah berfirman dalam Surah An Nisa, ayat 124;

” Barangsiapa mengerjakan amal- amal soleh, lelaki mahupun wanita, sedangkan dia beriman, mereka itu masuk syurga dan tidak dianiaya walau sedikit pun.”

INSTITUSI RAJA

Saudari-saudari yang saya hormati sekalian,

9. Melayu dan institusi raja tidak dapat dipisahkan. Kedaulatan raja-raja Melayu wujud sejak enam abad dan telah membina ketamadunan Melayu yang gemilang. Saya ingin mengambil contoh raja Melayu dahulu iaitu Sultan Alauddin Riayat Shah, sultan Melaka yang ketujuh. Baginda menaiki takhta selepas kemangkatan ayahandanya, Sultan Mansur Shah pada tahun 1477 dan merupakan sultan yang paling mementingkan keamanan di Melaka. Baginda dianggap sebagai sultan yang adil dan warak serta tinggi ilmu agamanya. Prihatin dengan rakyatnya, baginda akan menyamar sebagai rakyat biasa dan meronda sekitar kota Melaka pada waktu malam untuk mengetahui masalah rakyat. Ini yang kita panggil `action oriented’.

10. Sejarah Melayu menggambarkan baginda sebagai raja yang bertanggungjawab. Baginda tangani sendiri pelbagai masalah rakyat seperti kejadian rompakan dan kecurian yang banyak berlaku di awal pentadbirannya. Melaka aman dan terkenal sebagai pusat perdagangan antara Timur dan Barat semasa pemerintahan baginda. Baginda juga dihormati kerana adil dan saksama. Sultan seperti inilah yang harus menjadi role model, contoh dan mesti kita hormati serta sanjung tinggi.

11. Di sini saya juga ingin kongsi satu lagi kisah sejarah Mustafa Kemal Ataturk. Ini contoh bagaimana sistem kesultanan dijatuhkan dan keruntuhan dunia Islam. Mustafa yang digelar sebagai Bapa Pemodenan Turki, telah mencetuskan gerakan turki muda sehingga berjaya menjatuhkan institusi kekhalifahan Uthmaniah sekitar tahun 1923. Tetapi beliau menjadi tali barut ejen laknatullah dalam menghancurkan Islam. Ada yang berpendapat Mustafa ini seorang anak luar nikah yang telah diprogramkan oleh Yahudi untuk meruntuhkan Islam. Beliau menghasut rakan-rakannya supaya tidak tertipu dengan pemikiran dunia Islam. Dan akhirnya beliau memansuhkan sistem kesultanan pada tahun 1922. Dengan itu berakhirlah juga sistem khalifah dan Islam sebaliknya Mustafa menggantikan Islam kepada sistem sekular.

12. Apa yang menjadi kebimbangan saya ialah gerak kerjanya yang seakan-akan sama dengan gerakan pihak-pihak tertentu hari ini iaitu Mustafa telah memaksa al-Quran dicetak dalam bahasa Turki dengan menggunakan tulisan rumi, walhal ulama telah sepakat mengharamkan al-Quran ditulis dalam tulisan selain bahasa Arab. Begitu juga baru-baru ini, wujud pihak yang mahu al-Quran ditulis dalam bahasa Melayu sepenuhnya tanpa satu pun ayat dibenarkan ditulis dalam tulisan jawi. Mengapa ini berlaku, di masa kesilapan kita, tahukah anda, kematian Mustafa itu amat menyeksakan. Allah itu maha adil, Mustafa terpaksa melalui saat yang paling menakutkan sebelum kematiannya, malah mayatnya juga tidak langsung diterima oleh tuhan di bumi ini, Mustafa terpaksa ditanam dalam di celah-celah batu marmar kerana tanah Allah tidak dibenarkan untuk menerimanya.

13. Ingatkah kita kepada tujuh wasiat raja-raja Melayu yang ditandatangani dan dipersetujui pada 5 Ogos1957. Salah satu daripada wasiat itu ada menyebut “Kami kekalkan dan kami jamin kerajaan dan kedaulatan raja-raja Melayu memerintah negara ini”. Wasiat yang dinyatakan itu sebenarnya sudah cukup membuktikan bahawa institusi raja kita adalah tunjang kepada kemakmuran dan kesejahteraan yang dinikmati hari ini. Apa yang kita amat kesali sekarang ini, sudah mula ada golongan tertentu yang berani mempersoalkan apa relevannya kewujudan institusi beraja di negara ini. Sudah mula muncul kumpulan oportunis yang mengkritik, mempersenda malah bersikap biadab dengan menghina serta merendah-rendahkan martabat raja-raja Melayu. Dalam media sosial kini ada yang mempersendakan pemerintah dan sultan kerana isu pendatang asing tanpa izin (PATI).

14. Isu PATI bukan perkara baharu, tetapi sehingga kini masalah ini gagal diselesaikan. Sehubungan itu Puteri berharap pihak berkuasa lebih tegas dikenakan terhadap bukan sahaja PATI tetapi orang tengah dan majikan. Tiada seorang pun yang terlepas sama ada majikan atau ejen daripada dikenakan tindakan undang-undang jika mereka didapati bersalah. Situasi politik yang berlaku di Selangor baru-baru ini menuntut kita semua memahami bahawa peranan raja-raja Melayu sangat penting -sebagai penimbang tara dalam mengadili serta menyelesaikan kemelut yang timbul. Begitu sukarnya untuk melantik seorang menteri besar apabila ada pihak yang ingkar dengan perintah sultan.

Puteri-puteri pejuang bangsa,

15. Saya ingin menarik perhatian kita semua bahawa kemelut itu berlaku kerana orang Melayu yang tidak bersatu. Berpecah dek kerana mengejar kepentingan dan agenda tersendiri. Realitinya, kerana matlamat itu, kita semakin lemah, alpa dan lupa diri sehingga wujud ruang bagi pihak lain mengambil kesempatan. Undang-undang sudah ada tetapi tiada yang betul-betul dihukum atas kesalahan dilakukan. Walhal kita tahu undang-undang terhadap penghinaan kepada raja-raja Melayu termaktub dalam Perlembagaan. Akta Hasutan dan Kanun Keseksaan yang antara kandungannya turut mempertahankan hak raja-raja Melayu. Mengapa ini berlaku, adakah kerana kita tidak memahami tentang pemerintahan raja berperlembagaan dan manifestasi rukun negara.

16. Inilah cabaran besar yang kita hadapi sekarang. Kita mahu anak muda diberi pemahaman yang jelas mengenai peri pentingnya institusi raja-raja Melayu. Mereka harus dididik dari awal mengenai perkara ini. Puteri UMNO mencadangkan agar diwujudkan modul atau kurikulum di peringkat sekolah dan institusi pengajian tinggi mengenai pengajian Perlembagaan Persekutuan. Perkara-perkara yang terkandung di dalam Perlembagaan Persekutuan perlu dikaji. Perincikan tentang kedudukan dan tanggungjawab raja-raja Melayu terutamanya peranan Yang di-Pertuan Agong yang bukan sekadar menjadi ketua agama Islam.

17. Program-program berunsurkan patriotisme yang lebih menarik dan menonjol juga harus diperluaskan dalam kalangan generasi muda bagi menjelaskan lagi berhubung fungsi dan peranan institusi raja dalam sistem perlembagaan negara. Manfaatkan kemudahan yang ada di Biro Tata Negara untuk menganjurkan program berbentuk patriotik. Institusi raja mesti kita pertahankan. Tindakan menghina raja-raja Melayu yang dilakukan menerusi pelbagai saluran termasuk Facebook perlu ditangani. Pihak berkuasa termasuk Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM) perlu bertindak. Selain mengambil tindakan terhadap mereka yang tidak bertanggungjawab ini, sekatan perlu dikenakan terhadap blog mahupun facebook yang menghina raja dan sultan. Untuk itu Puteri gesa agar Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dikaji semula untuk kenakan hukuman yang lebih berat dan adil.

KESUCIAN AGAMA

Sidang hadirin dan sidang perwakilan sekalian,

18. Saya sedih, kecewa dan marah apabila ada pihak yang sudah berani memperlekehkan Islam dan institusi agama. Yang dikesalkan ada orang Melayu sendiri tidak menghormati Islam. Apa pun sebelum kita menghukum atau menyalahkan pihak terbabit. Lebih baik kita lihat aspek agama Islam dan memberi pemahaman kepada generasi muda tentang Islam. Bagi menarik perhatian golongan muda untuk memahami dan menghayati Islam, kita fokuskan kepada aspek imej dan minda yang lebih ‘segar dan muda’. Kalau kita lihat, generasi muda kini lebih meminati tokoh-tokoh yang muda dan kemas seperti ustaz yang lahir menerusi program Pencetus Ummah PU Hafiz. Beliau tampil dengan memakai kot, ada stail, kata orang muda. Malah ini saya dengar beliau ada ramai peminat. Dalam dewan ini pun saya rasa ramai yang minat PU Hafiz.

19. Konsep dakwah tidak harus dilihat sebagai ketinggalan zaman. Sesuatu isu berkaitan agama perlu dilihat dalam konteks yang lebih luas meliputi aspek ekonomi, sains, matematik, sosiologi mahupun psikologi. Kita tidak boleh melihat Islam dari satu perspektif iaitu soal hukum dan halal haram sahaja. Jangan kita bercakap tentang buat ini masuk syurga, buat itu masuk neraka. Makan babi haram. Minum arak haram. Semua itu ramai yang sudah tahu.

20. Kita sudah moden, maka minda juga harus lebih moden. Alim ulama kita harus bercakap tentang betapa ‘cantiknya’ masuk syurga. Jelaskan bagaimana hendak elak dari masuk neraka. Kita cakap makan babi haram tetapi kenapa babi haram kita tidak jelaskan. Sebab itu saya kata tadi tokoh-tokoh agama kita harus lihat sesuatu itu dalam perspektif yang lebih menyeluruh, merangkumi aspek sains, sosial, teknologi dan psikologi orang muda. Biar apa yang dicakap itu menunjukkan kita banyak membaca dan ilmu pengetahuan kita tinggi, baharulah kita boleh meyakinkan. Dan dakwah kepada orang muda berjaya. Dalam pada Islam menerima pelbagai serangan dalam dunia tanpa sempadan hari ini, peranan institusi agama terutama jabatan dan Majlis Agama Islam Negeri penting – untuk bertindak sebagai penampan kepada serangan itu. Pegawai-pegawai di jabatan agama perlu lebih proaktif untuk menjawab apa sahaja isu yang dibangkitkan dengan cepat dan bijak.

Sidang hadirin sekalian,

21. Puteri kesal apabila ada pemimpin politik beragama Islam yang dianggap cerdik pandai sudah tidak mahu melindungi kesucian agama Islam daripada dipermain dan dipersendakan pihak-pihak tertentu. Mereka ini lebih mengutamakan agenda politik dan peribadi. Mereka bimbang tidak lagi popular atau hilang sokongan kalau terlalu lantang mempertahankan Islam. Puak-puak ekstremis agama yang sering mencetuskan keganasan tanpa batasan, liberalisasi agama yang ‘menghalalkan’ budaya seperti LGBT yang secara terang-terangan melanggar akidah umat Islam dan golongan pluralisme agama yang berpendapat semua agama termasuk Islam adalah sama semakin berkembang. Adakah kita hanya mampu melihat semua ini dan membiarkan fahaman berbahaya ini menghancurkan umat Islam.

22. Kita tahu kerajaan tidak akan sewenang-wenangnya tunduk kepada sebarang desakan dan tekanan pihak-pihak yang ada agenda dan berniat jahat terhadap Islam. Kita juga percaya, badan yang menjaga kepentingan umat Islam akan terus bertindak tegas memastikan apa juga isu yang menyentuh kesucian agama Islam akan ditangani dengan sebaik-baiknya. Puteri UMNO menyokong apa juga keputusan dan tindakan yang diambil oleh institusi agama Islam demi memelihara martabat dan kesucian Islam. Kita hargai ketegasan kerajaan yang memutuskan untuk mengemukakan rayuan kepada Mahkamah Persekutuan berhubung keputusan Mahkamah Rayuan Putrajaya yang mengisytiharkan Seksyen 66 Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Sembilan) 1992 yang menghalang lelaki Islam berpakaian dan berkelakuan seperti wanita bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan. Ia dilakukan bagi menjaga kepentingan agama Islam. Tindakan tersebut adalah bagi mempertahankan ajaran Islam. Keputusan itu akan memberikan kesan kepada peruntukan undang-undang yang sama di negeri-negeri.

23. Kes ini memperlihatkan agenda pihak tertentu yang mahu memesongkan akidah umat Islam. Oleh itu amat penting bagi kita untuk berwaspada dengan taktik mereka ini. Dan pada masa sama, institusi agama Islam perlu tegas dalam menghadapi gelombang penentangan terhadap Islam dalam bentuk baharu ini. Selain itu, Puteri UMNO sebagai sayap parti yang berjiwa orang muda, melihat dakwah melalui seni muzik turut memberi kesan positif terhadap anak muda kita. Lagu-lagu dakwah dengan konsep baharu menjadi ikutan dan dihayati sebaik mungkin oleh anak muda hari ini. Ini satu perkembangan yang positif.

24. Kita lihat ramai artis kini tampil lebih cantik dan menarik dengan berhijab. Langkah mereka itu semakin diikuti oleh rakan-rakan artis yang lain. Inilah dakwah yang hadir bukan daripada paksaan sesiapa. Itulah cara yang sebetul-betulnya untuk mengajak orang muda menghayati Islam – secara sukarela bukannya paksaan. Kita mahu Islam dihormati kerana kemuliaan ajarannya bukan dengan cara memaksa ia dihormati. Mengambil contoh penyanyi dan komposer wanita popular, Yunalis Zarai atau Yuna dengan penampilannya yang menutup aurat dan `hijabster’ telah mempengaruhi remaja. Biarpun dia menyanyikan lagu-lagu pop, tetapi dakwah Yuna juga jelas menerusi personalitinya itu. Secara tidak langsung, dia membawa mesej bahawa bertudung tidak menyekat apa yang hendak dilakukan. Impak daripada kemunculan Yuna itu sendiri telah mendorong ramai lagi penyanyi angkatan baru yang lebih berkeyakinan muncul bertudung walaupun tidak memperjuangkan irama nasyid seperti lazimnya.

EKONOMI WANITA MUDA

Para perwakilan dan saudari-saudari sekalian,

25. Puteri sedih, kesal dan kasihan apabila mendengar rakan-rakan, adik-adik dan kakak-kakak yang ingin bekerja tidak mendapat peluang dan ruang. Mengapa, pengangguran masih wujud dan bolehkah ia diatasi. Itu semua persoalan yang wujud di benak anak-anak muda apabila tidak bekerja. Kerajaan telah melaksanakan program Skim Latihan 1Malaysia (SL1M) untuk membantu graduan mendapatkan pekerjaan dengan kerjasama syarikat milik kerajaan (GLC). Tetapi masih ramai yang menganggur kerana skim tersebut tidak dipelopori secara meluas.

26. Puteri mencadangkan agar penambahbaikan dilakukan terhadap SL1M dengan mempelbagaikan cara hebahan seperti melalui akhbar, radio, Facebook dan lain.lain. Pameran di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan IPTS perlu diperbanyakkan atau adakan taklimat kepada pelajar tahun akhir mengenai program tersebut. Berdasarkan laporan Kementerian Pendidikan, kadar pengangguran untuk tahun lalu meningkat daripada tahun 2012. Kadar pengangguran wanita muda pada 2013 berjumlah 34,641 graduan berbanding tahun sebelumnya iaitu 34,139 graduan. Jumlah ini sedikit sebanyak menyebabkan kami Puteri tidak senang duduk. Maka, sebagai sayap tempat bernaung remaja dan wanita muda untuk bersama-sama mencorak hala tuju negara kami ingin mewujudkan satu program – `From Nothing to Something’. Program ‘From Nothing to Something’ boleh dilaksanakan bersama Kementerian Pendidikan menerusi Institut Maklumat dan Analisis Pasaran Buruh (ILMIA).

27. Program itu memfokuskan graduan yang tidak mendapat pekerjaan selepas enam bulan tamat pengajian. Di peringkat permulaan diadakan sesi luah rasa untuk melihat minat dan kecenderungan graduan terbabit dan sediakan ruang untuk mereka sertai kursus dalam bidang berkaitan. Antaranya ialah kursus bahasa Inggeris, grooming, landskap dan sebagainya. Kemudian beri pendedahan secara langsung kepada mereka dengan dunia pekerjaan melawat industri pekerjaan yang yang diminati. Di sini mereka boleh menilai dan memadankan kemahiran dan kelayakan yang dimiliki dengan industri atau sektor pekerjaan yang sesuai. Matlamat kami, anda menjadi pekerja yang menepati kehendak pasaran dan majikan.

28. Selain itu, kita juga bantu mereka menulis resume supaya apabila pihak syarikat baca mereka tertarik untuk panggil interviu. Semua ini boleh diperoleh apabila kita google di internet, ada banyak contoh resume. Tetapi bukan semua boleh dipakai. Oleh itu kami akan memimpin anda untuk menulis resume dengan betul yang akan memberi nilai tambah kepada peluang untuk mendapatkan pekerjaan, semua kita sediakan. Kita ada ahli-ahli yang ada pengetahuan tentang perkara ini. Puteri berharap, program ‘From Nothing to Something’ ini dapat membantu melancarkan matlamat Skim Latihan 1Malaysia. Dalam usaha ini, kami yang menyokong penuh Karnival Kerjaya Pemuda BN (BN Youth Job Fair) akan turut menjalin kerjasama dalam menjayakan kedua-kedua program itu.

Rakan-rakan seperjuangan Puteri,

29. Puteri sentiasa beri sokongan pada pusat kecemerlangan pendidikan dalam bidang teknologi, perniagaan dan industri perkhidmatan yang diwujudkan oleh kerajaan iaitu Kolej Komuniti. Kolej ini adalah khusus bagi pelajar lepasan menengah tetapi, masyarakat setempat juga boleh menyertai kursus yang ditawarkan. Ia ada di setiap kawasan Parlimen. Menerusi kursus sepenuh masa atau kursus pendek yang ditawarkan dengan bayaran yang berpatutan, anak-anak muda boleh menyertainya. Kita boleh wujudkan program bersama Kolej Komuniti ini. Saya difahamkan terdapat lebih 100 program kemahiran ditawarkan kolej tersebut. Kita boleh wujudkan program ‘1 kawasan 1 kemahiran/perkhidmatan’. Ini sebagai langkah untuk lahirkan generasi muda yang boleh berdikari. Mampu berusaha mencari pendapatan sendiri. Tidak terlalu bergantung kepada kerajaan. Kumpulkan orang muda yang minat bidang keusahawanan dan buka peluang kepada mereka untuk mengikuti kursus di kolej-kolej itu.

30. Dalam tempoh satu tahun yang lalu, Puteri telah melihat satu industri baharu yang trendy dan amat diminati wanita muda khususnya. Online bisnes atau perniagaan atas talian. Saya juga tidak terkecuali menjadi pelanggan kepada peniaga-peniaga wanita muda atas talian ini. Melihat perkembangan ini saya beranggapan mengapa tidak kita angkat perniagaan online ini. Sebagai payung untuk wanita muda, Puteri berhasrat mewujudkan satu program yang boleh membantu wanita muda yang berminat untuk mewujudkan perniagaan atas talian tetapi tidak mempunyai kepakaran. Walau bagaimanapun, kekangan yang dihadapi untuk menjalankan perniagaan ini perlu ditangani terlebih dahulu. Puteri melihat ada empat permasalahan utama iaitu modal, promosi, teknologi dan masa.

31. Dalam aspek modal, Puteri akan membantu membuka peluang untuk mereka mendapatkan pinjaman modal bumiputera. Dalam Bajet baru-baru ini, RM50 juta diperuntukkan untuk Program Pembangunan Usahawan Wanita Muda Profesional iaitu pembiayaan kepada 5,000 peminjam wanita profesional. Jika ada yang tidak tahu bagaimana kaedah memohon Puteri sedia membantu untuk merebut peluang ini.

WANITA MUDA DALAM KERJAYA

Wahai puteri-puteri yang saya hormati,

32. Kita menyedari terdapat pelbagai program yang dilaksanakan kerajaan selama ini untuk pembangunan masyarakat namun puteri melihat banyak program yang diwujudkan itu gagal mencapai sasarannya. Jutaan malah berbilion ringgit dihabiskan untuk pelaksanaan program yang bersifat populis semata-mata tetapi hasilnya tak seberapa. Puteri menggesa kerajaan menilai semula setiap program yang akan diwujudkan. Kita tidak mahu program tersebut sekadar menghabiskan wang kerajaan dan sekadar untuk ‘menunjuk-nunjuk’ tetapi golongan sasar tidak menikmati hasilnya.

33. Puteri mahu program-program yang melibatkan generasi muda memberi nilai sebenar kepada mereka sama ada dari sudut polisi dan dasar kerajaan. Tak perlu setiap kementerian buat karnival atau fiesta untuk orang muda sehingga berhabis jutaan ringgit. Ini satu pembaziran. Saya faham program seperti itu bertujuan menarik golongan muda dekat dengan kerajaan tetapi perlukah kementerian berhabis berjuta-juta ringgit semata-mata untuk meramaikan penyertaan orang muda dalam program tersebut. Tak perlu program yang besar, memadai program yang sederhana tetapi pengisiannya memberi nilai dan makna yang holistik kepada orang muda.

34. Oleh kerana itu, sebagai memperjuangkan kepentingan wanita Melayu Muda, Puteri menggesa kerajaan memberi perhatian kepada perniagaan dalam talian. Saya ingin berkongsi kisah seorang wanita muda yang boleh dikatakan antara pelopor terawal memperkenalkan perniagaan online di Malaysia. Beliau memulakan perniagaannya bersama satu kumpulan anak-anak muda, dek kerana minat mendalam tentang dunia peragaan beliau telah menggunakan duit perbelanjaan pemberian bapanya untuk membeli pakaian kegemarannya. Meskipun tidak mempunyai minat yang sama seperti wanita ini, saya kagum dengan semangat beliau yang berani membawa perubahan dalam dunia pernigaaan yang belum tentu ada sambutan. Tetapi beliau mempunyai keyakinan yang amat tinggi, yang sewajarnya setiap daripada kita di sini perlu mempunyai semangat sepertinya. Yang saya maksudkan ialah Vivy Sofinas Yusof atau lebih dikenali Vivy Yusof yang merupakan Pengarah Urusan Fashion Valet.net, Vivy berjaya menjual hasil kerja pereka tempatan menerusi dalam talian. Antara mereka yang berada di bawah bumbung Fashion Valet adalah Nurita Harith, Alia Bastamam, MimpI Kita dan Jovian Mandagie. Maka, kita macam mana? Saya mahu bantu, Puteri sedia membantu. Datanglah kepada kami. Sentiasa ada ruang dan peluang untuk semua wanita Melayu muda.

35. Kami turut mendengar keluh kesah golongan pertengahan, kebanyakannya daripada golongan profesional dan berkemahiran. Mereka ini tergolong dalam kumpulan wanita muda yang baru memulakan kehidupan berumah tangga. Begitupun mereka terpaksa berhenti kerja kerana perlu menjaga anak-anak yang masih kecil. Dengan kos sara hidup yang semakin meningkat, suami terbeban apabila isteri sudah tidak ada sumber pendapatan. Golongan seperti ini ramai. Mereka tiada pilihan, terpaksa berhenti bekerja, untuk mengambil pembantu rumah warga asing perlu ada sekurang-kurangnya RM10,000. Untuk menghantar anak ke rumah pengasuh, tidak semua pengasuh profesional, bimbang keselamatan anak.

36. Sehubungan itu kerajaan perlu menyediakan lebih banyak inisiatif kepada kumpulan puteri untuk memulakan kerjaya, tidak kira kerjaya pejabat atau ‘work-home based’ bagi menggalakkan lagi keusahawanan dalam kalangan wanita yang berkeluarga seperti ‘online business/rebranding online business’. Beri inisiatif potongan cukai serta beberapa keistimewaan khas kepada mereka. Saya percaya ramai daripada mereka mahu membantu menambah pendapatan dengan bekerja dari rumah. Tetapi kebanyakan majikan belum terbuka berhubung perkara ini. Masih ramai yang tidak menggalakkan kerja dari rumah. Kita tidak faham mengapa, walhal apa yang penting adalah produktiviti. Sedangkan hakikatnya, kalau isteri-isteri, ibu-ibu itu senang hati bekerja dari rumah kerana mengetahui anak-anak dalam keadaan selamat dan pemantauan mereka, sudah pasti produktiviti meningkat. Saya harap golongan majikan lebih fleksible dalam hal ini kerana cabaran sudah berbeza justeru pendekatan kita juga harus berbeza.

Rakan-rakan seperjuangan,

37. Saya ingin menyentuh tentang negara-negara jiran yang sebenarnya mempunyai masalah yang sama iaitu dilema wanita bekerjaya dan keluarga. Sebagai maklumat serta contoh terbaik. Di Jepun, populasi wanita berkerja pada umur 25 – 29 meningkat, tetapi merundum pada tahap umur 30 – 34, namun meningkat semula hinggalah mereka berumur 60 – 64. Hal ini kerana Jepun menggunakan pendekatan berkesan dalam menggalakkan wanita yang berkeluarga untuk kembali bekerja. Di Jepun juga, mereka tidak mensia-siakan kredibiliti serta nilai wanita dengan memperkenalkan projek ‘ Mothers’ Hello Work’ iaitu satu projek bagi menyokong wanita yang berkeluarga kembali berkerja. Projek itu termasuklah menyediakan kerja – kerja separuh masa kepada wanita, serta memendekkan waktu berkerja bagi wanita yang mempunyai anak kecil.

38. Dalam hubungan itu, Puteri bercadang untuk sediakan satu platform bagi mereka. Tetapi kita perlukan sokongan para suri rumah ini. Mari kita sama-sama wujudkan satu komuniti mengikut bidang kemahiran masing-masing. Kumpulkan para profesional ini – arkitek, jurutera, pereka hiasan dalaman, model, chef dan sesiapa sahaja surirumah yang sedia bekerja secara sambilan. Kemudian kita wujudkan satu laman web dan ia boleh dicapai menerusi aplikasi Puteri UMNO yang telah kita wujudkan dalam ioS dan Android. Sesiapa yang belum download boleh buat demikian. Menerusi pendekatan itu jika para majikan mahu gunakan khidmat profesional ini, mereka boleh akses dan pilih siapa yang dikehendaki. Malah, para majikan juga boleh gunakan portal atau laman web ini untuk tawarkan atau iklankan kerja sambilan dan separuh masa kepada para suri rumah. Usaha ini boleh kita jayakan jika mendapat sokongan daripada para suri rumah terbabit.

SOSIAL

Para pejuang puteri sekalian,

39. Generasi muda amat dekat dengan internet. Mereka membaca blog, Facebook Instagram. Itu rutin mereka setiap hari. Media sosial sudah jadi ‘makanan’ mereka. Malah semasa saya sedang bercakap ini pun, kalau ada peluang mungkin ada yang sedang update status Facebook dan IG mereka. Tetapi bahayanya media sosial ini juga menyebarkan pelbagai propaganda dan fitnah selain menghasut. Dakyah yang tersebar itu ada kalanya cukup meyakinkan terutamanya apabila disertakan dengan gambar, statistik dan bukti yang dimanipulasi supaya kelihatan sahih.

40. Wujud juga apa yang kita panggil fenomena `troll’. Troll dengan niat untuk berjenaka ok, boleh diterima. Tetapi kalau gambar diedit bagi mengaibkan seseorang, ia sangat bahaya. Di satu pihak perbuatan ini mungkin nampak sebagai bahan jenaka tetapi di satu pihak lagi ia boleh mengundang sesuatu yang negatif. Troll menjadi bahaya apabila kenyataan yang dibuat bertujuan menyindir lalu menjadi provokasi melampau dan boleh membawa kepada fitnah. Golongan yang suka pada troll ini disifatkan sebagai `sakit jiwa’. Malah menurut pakar motivasi, Datuk Dr Mohd. Fadzilah Kamsah, mereka ini sakit dari segi rohani,

41. Maklumat yang saya dapat ada pihak tertentu yang merekrut anak-anak Melayu untuk tujuan menyebarkan doktrin liberalisme, sosialisme dan komunisme. Mereka bergerak aktif melalui beberapa program yang bertopengkan demokrasi. Menggunakan tenaga pengajar orang Melayu. Pihak ini telah mempromosikan budaya liberal sehingga ke tahap ingin menghapuskan hak keistimewaan Melayu dalam Perlembagaan. Beberapa siri program ini ditumpukan di Lembah Kelang telah menyasarkan anak-anak Melayu lepasan universiti dari seluruh negara. Mereka menggunakan platform program ini untuk menghasut, membasuh dan memprogramkan pemikiran anak-anak Melayu kita menentang kerajaan, menolak perkara termaktub dalam Perlembagaan dan menjadi pelapis kepada ancaman liberal, sosialis dan komunis di negara ini. Maka, pemimpin-pemimpin seperti Karl Marx, Lenin, Leon Trotsky dan kemungkinan Chin Peng diangkat oleh mereka sebagai rujukan politik bukannya bapa-bapa kemerdekaan, pembangunan dan kemajuan yang telah berpenat lelah membina Malaysia sebagai sebuah negara bangsa hari ini.

42. Isu subsidi dan harga minyak naik dimanipulasi, Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang diwujudkan untuk bantu rakyat juga dikatakan sebagai satu kesilapan. Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang diberikan untuk bantu pelajar juga dijadikan isu untuk mendakwa kerajaan menindas pelajar. Macam-macam lagi isu dimanipulasi. Perkembangan ini bukan sahaja mengejutkan tetapi membuktikan sememangnya wujud usaha pihak tertentu dalam memanipulasikan pemikiran anak muda Melayu yang sepatutnya menjadi modal insan dalam menjamin kesinambungan negara yang kita cintai ini. Golongan ini dikatakan sedang mencucuk jarum dalam minda anak muda kita untuk sedikit demi sedikit membuang atau menghakis identiti bangsa mereka. Hak keistimewaan, kuasa politik dan identiti Melayu itu mahu dilihat sebagai satu perkara yang lapuk. Mereka mahu mendoktrinkan anak-anak muda Melayu ini bahawa mentaliti seumpama itu hanya menjejaskan kemajuan negara. Mereka mahu orang Melayu lupakan asal usul mereka.

43. Apa yang menyedihkan adalah golongan muda Melayu ini tidak menyedari mereka dimanipulasikan. Mereka hanya seronok melihat retorik politik yang memudaratkan diri sendiri itu. Dilihat mereka agenda jahat tersebut sebagai satu perjuangan kebebasan. Saya berasa kesal dengan tindakan pihak-pihak tersebut. Anak-anak Melayu itu umpama golongan yang hilang punca dalam survival bangsa sendiri. Sangat jelas, mereka telah terjerat dalam permainan tidak bertanggungjawab pihak tersebut. Apakah semua ini bertitik tolak kepada kita sendiri? Apakah kita kurang melaksanakan pendekatan kepada golongan muda sehingga mereka terpaksa menyertai platform seperti ini.

SEMUT API

Pejuang-pejuang puteri,

44. Menyedari akan seriusnya perkara ini, maka kami wujudkan Barisan Semut Api. Sebelum saya jelaskan peranan semut api ini. Mari kita fahami dahulu sifat dan cara kerja semut api. Semut mengajar kita budaya mementingkan peradaban hidup, sikap positif dalam hidup yang sebenar dan betapa pentingnya memandang baik dalam hidup ini.

• Semut kecil, tetapi gigitannya sakit

• Kecil tetapi kuat – boleh mengangkat cebisan makanan sekali ganda daripada berat badan mereka

• Bekerja secara berkumpulan, rajin dan tidak mengenal putus asa

• Hidup dalam komuniti yang besar dan bekerjasama antara satu sama lain

• Bergerak secara senyap, hinggakan kewujudannya tidak disedari hinggalah

• Apabila digigit, orang yang digigit akan bertanya ‘dari mana datang semut api ni?

• Bijak mengatur strategi dan ada di mana-man

• Tidak akan tersesat kerana akan membina jaringan jalan sendiri dan akan berlaga atau ‘bersalam’ melalui sesungut bila berjumpa sesama semut.

• Mempertahankan ‘rumah’ mereka daripada dicerobohi atau diganggu gugat.

• Setia kepada ketua

Inilah perangai dan cara kerja semut yang saya mahu kita terapkan dalam barisan Semut Api ini.

45. Inilah pasukan Puteri UMNO yang kita gelar ‘Barisan Semut Api’. Kita wujudkan pasukan ini. Dalam diam kita atur strategi. Kita tepis segala propaganda, penipuan, fitnah dalam media sosial. Kita boleh lakukan kerana kita ada ramai pakar teknologi maklumat (IT), pakar undang-undang dan golongan profesional lain yang mahir dalam pelbagai bidang. Ini tanggungjawab Puteri untuk pastikan generasi muda kita bersih pemikirannya. Kita dekati orang muda. Kita kemukakan bukti dan fakta yang tepat supaya mereka tidak mudah terpengaruh dengan propagada yang direka pihak tidak bertanggungjawab ini. Kita gunakan teknologi digital dan media sosial untuk sanggah semua itu.

PERJALANAN SETERUSNYA

Saudari-saudari sidang perwakilan sekalian,

46. Selepas lebih setahun saya menerajui sayap Puteri UMNO, kami telah melaksanakan beberapa program yang kita gerakkan hingga ke akar umbi. Usaha dan komitmen ditunjukkan oleh kepimpinan Puteri di peringkat Pusat, Negeri, Bahagian dan cawangan telah banyak menghasilkan approach serta engagement kepada semua genap lapisan masyarakat.

Antaranya adalah :-

• Biro Kebajikan kami menganjurkan program kembara ilmu. Program kembara ilmu ini mula mendapat tempat di hati pelajar-pelajar, kami mengadakan segmen latih tubi dan kami merasakan program ini akan diteruskan pada masa akan datang

• Menerusi Biro Ekonomi dan Keusahawanan, kami menganjurkan Bazar Bayahista, program ini telah banyak membantu dan menggalakkan lebih ramai anak muda menceburkan diri dalam perniagaan dan seterusnya mencapai kejayaan masing-masing dalam bidang keusahawanan.

• Manakala program sukarelawan yang kami anjurkan, difahami bahawa anak-anak muda di Malaysia ini bukanlah semata-mata suka pada hiburan. Saya amat berbangga dengan semangat sukarelawan yang ditunjukkan oleh anak muda di negara kita walaupun dalam serba kekurangan tetapi masih mampu mengukir senyuman dalam kepayahan, masih mampu hulurkan bantuan, dalam kesedihan masih mampu mengukir senyuman dan tetap melontarkan semangat agar yang dibantu dapat sama merasa kegembiraan. Mereka ini bukan mengharapkan pada balasan dan upayahan tetapi kasih sayang dan penghargaan.

• Selain itu, menerusi Biro Antarabangsa dan IPT dengan misi `hagnaya’ dan melakukan ibadah korban di Kemboja pada Aidiladha baru-baru ini dengan kerjasama bersama pelajar UNIKL.

• Turut menjadi perhatian adalah fokus pada pendedahan latihan dan kursus yang dilaksanakan di peringkat Pergerakan Puteri UMNO negari dan banyak lagi yang akan menyusul pada masa akan datang. Tahniah dan terima kasih kepada Exco Pergerakan, Ketua Puteri UMNO Negeri kerana telah memberi kerjasama yang baik kepada Pergerakan Puteri UMNO Malaysia.

Rakan-rakan yang dihormati lagi dikasihi,

47. Saya, MAS ERMIEYATI SAMSUDDIN menggalas tanggungjawab dan amanah yang diberikan oleh anda dan pucuk pimpinan. Saya menyedari Pergerakan Puteri tidak boleh lagi dipandang enteng oleh masyarakat dan ahli-ahli dalam UMNO. Kita bukan diwujudkan untuk menjadi penyambut tetamu, kita bukan kerani, kita bukan maskot yang hanya untuk menjadi vougue di pusat-pusat pengundian, kita bukan semata-mata tukang membawa air minuman apabila orang datang kerumah, kita juga bukan itu lagi penghias sesuatu majlis. KITA sayap dalam parti UMNO yang telah ‘dilahirkan’ oleh UMNO sewaktu parti ini berusia 55 tahun. Ini bermakna kita penting dalam parti, kita ada peranan. Puteri UMNO adalah barisan wanita muda yang bertindak dan bergerak secara profesional dalam parti.

48. Saya mahu tanya anda penting atau tidak kita ini? Jika tidak penting mengapa bapa pembangunan negara ini sendiri mahu kita diwujudkan. Penubuhan kita ada misi, misi kita perlu dicapai. Saya kesal apabila ada yang mengatakan Puteri hanya untuk mencantikkan warna dalam layar UMNO. Penat lelah pemimpin-pemimpin Puteri, Datuk Azalina Othman Said, Datuk Noraini Ahmad dan Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin merancang aktiviti dan program Puteri jangan dilupakan. Saya sedar, sebagai Ketua Puteri, kepemimpinan saya akan sentiasa dibandingkan dengan ketua terdahulu, terutamanya Azalina. Hari ini, saya tidak mahu terus berdiam diri, mungkin saya terlalu diam sehingga orang tidak pandang pada apa yang saya lakukan.

49. Saya ingin jelaskan era saya dan Azalina berbeza. Azalina berdepan cabaran berbeza kerana beliau memimpin pada waktu puteri baharu ditubuhkan. Puteri ketika itu mendapat perhatian kerana ramai yang mahu melihat peranan puteri pada awal penubuhannya. Cabaran yang dihadapi puteri hari ini jauh lebih berat dan berbeza. Puteri kini berdepan dengan 80 peratus muka baru yang masih mentah, belum benar-benar memahami wadah perjuangan parti. Puteri berhadapan dengan kemodenan dan kemajuan teknologi yang pesat berkembang. Beri saya masa untuk membuktikan kemampuan mengemudi puteri. Tidak adil untuk mengadili saya yang baru setahun memimpin pergerakan ini. Beri puteri masa dan kepercayaan untuk membuktikan kemampuan kami. Jangan sekadar mengkritik tanpa memberi mengambil kira cabaran dan tekanan yang Puteri hadapi kini. Jangan begitu cepat menilai Puteri yang baru sahaja saya pimpin ini.

Rakan-rakan,

50. Kita perlu buktikan yang kita bukan sekadar tempelan dalam parti, kekuatan yang ada pada kita bukan sekadar untuk berkempen merayu undi ketika pilihan raya, tetapi kita juga mesti terbabit dalam perkara-perkara penting. Jangan pula apabila membabitkan perkara yang besar kita dipinggirkan. Kita ada satu semangat perjuangan yang meliputi kekuatan daya tahan, iman, kemurniaan jiwa dan akhlak.

51. Kita sentiasa bersikap terbuka dan sedia mendengar apa sahaja teguran. Ingat kita ada tanggungjawab untuk meninggikan moral rakyat dan mempertahankan maruah bangsa dan negara. Kita tidak perlu lantang bersuara tetapi bertindak untuk menyempurnakan tanggungjawab yang diamanahkan dalam memastikan agar jaminan serta dasar yang dijanjikan dapat dilaksanakan dengan berkesan. Dengarlah kawan-kawan kali ini, apa sahaja yang kita lakukan harus seiring dengan pucuk pimpinan dan jika kita mahu menegur hendaklah dibuat mengikut saluran tertentu sama ada dalam peringkat Bahagian, Cawangan atau dibawa terus pada peringkat Majlis Tertinggi parti. Tetapi dalam masa sama, saya juga tidak mahu melihat walaupun kita anak bongsu tidak semestinya kita mengiyakan sahaja apa yang berlaku, Puteri tidak mahu lihat rasuah, keangkuhan kuasa, kemiskinan masyarakat yang terus berleluasa, Wahai Puteri, kita semua perlu menentang mereka yang bukan sahaja mempunyai kepentingan diri tetapi juga mempunyai kepentingan untuk memelihara kroni sehingga sanggup melakukan kegiatan rasuah semata-mata untuk memastikan kemenangan mereka.

52. Maka dengan itu, saya ada satu permintaan hari ini, mulai hari ini kita tidak boleh lagi bekerja dalam pasukan yang berlainan sebaliknya kita kena bekerja dalam satu pasukan yang besar. Bermula hari ini, tiada lagi gerak kerja bersendirian, gerak kerja kita mesti bersama-sama, sasaran kita hari ini adalah satu visi dan satu misi, saya mahu program yang dilakukan di peringkat atasan juga dilakukan di peringkat akar umbi. Generasi baru akan muncul di kalangan orang-orang Melayu, dengan aspirasi dan tuntutan-tuntuan serta cita-cita baru. Pada masa itu, UMNO perlu bersedia menangani cabaran-cabaran semasa. Kita akan hadapi pelbagai cabaran baru, isu baru dan situasi baru yang memerlukan kita tangani dengan cara yang sesuai dan berhemah.

53. Bentuk perjuangan UMNO pada masa-masa akan datang akan berubah, selaras dengan kehendak masa dan situasi. Belum selesai menangani cabaran-cabaran pada satu generasi, akan timbul pula isu-isu. Tiada lagi seperti dahulu, kita mempunyai terlalu banyak nama program yang ada kalanya kita juga terlupa nama-nama program tersebut bahkan misi dan visi program itu juga tidak dapat kita ingat kembali, benar atau tidak. Tidak semestinya apabila kita membuat pengakuan kita lemah, kita perlu ikhlas, ikhlaslah dalam perjuangan ini. Jika dalam bulan hadapan kita wujudkan program `pakai tudung satin silk maka semua ahli puteri sama ada di peringkat Cawangan dan Bahagian Johor ke, Kedah ke, Terengganu ke atau Selangor semua kena adakan program pakai tudung satin silk, jika bulan Januari pula kita adakan program pakai `abaya’ bermakna semua kena ada program `abaya’.

54. Rakan-rakan seperjuangan, sebelum saya akhiri ucapan pada persidangan tahun ini, saya sekali lagi ingin mengajak anda semua memahami maksud disebalik `SEMUT API’ itu, fahamkan, renungkan, kita harus bersatu, ambillah iktibar daripada perpecahan UMNO yang pernah berlaku pada tahun 1987. Jangan berpuak-puak, janganlah kita ulangi semula kisah duka itu.

Puteri-puteri sekalian ingatlah,

Jangan seperti pohon kering tempat sang pungguk melepas rindu dan hanya layak dibuat kayu api.

Menulis sepuluh jilid buku mengenai falsafah lebih mudah daripada melaksanakan sepotong pesanan.

Jangan menghina barang yang kecil kerana jarum yang kecil itu kadang-kadang menumpahkan darah.

55. Akhir sekali, Ingatlah rakan-rakan semua. Misi kita adalah misi Puteri UMNO. Kita bergerak SEBAGAI satu pasukan bukannya DALAM satu pasukan. Maksud saya misi kita misi Puteri UMNO, bukan misi Puteri cawangan ini atau misi Puteri Bahagian ini. Saya mahu rakan-rakan semua pandang satu sama lain, lihatlah, baju kita sama, warna tudung kita sama. Maka hati dan perjuangan kita juga mesti sama.

‘Kami ‘SEMUT API’ kecil tetapi menggigit. Kami puteri berdiri dengan semangat juang yang satu, bersatu hati atas nama perjuangan parti, demi ibu pertiwi bersatu sehingga mati.’

Wabillahitaufik Walhidayah Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Berkaitan