31.3 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 2, 2020

Ulama Tidak Boleh Kompromi Isu Akidah Dan Syariah, Kata Mufti Perak

Ulama di negara ini tidak kira dari mana-mana fahaman politik seharusnya tidak berkompromi sekiranya timbul isu akidah dan syariah di kalangan umat Islam, kata Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria.

Beliau berkata ulama perlu mengetepikan pendirian politik masing-masing dan segera bertindak sekiranya melihat sesuatu keburukan berlaku.

“Sepatutnya jika bersangkut dengan soal akidah dan syariah ulama tidak boleh ada pendirian nak masuk parti mana, dia kena tampil ke depan dan nyatakan kebenaran, itulah sikap ulama,” katanya selepas mengambil bahagian dalam wacana bertajuk “Ulama politik untuk dakwah atau parti?” di Kompleks Karangkraf di sini Rabu.

Turut mengambil bahagian dalam wacana itu ialah Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan ulama muda Umno, Fathul Bari Mat Jayaha manakala bekas mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin bertindak selaku moderator.

Harussani berkata perbezaan pendapat dalam parti seharusnya ada dan tidak salah tetapi perlu dielakkan sekiranya ia membawa kepada kehancuran.

“Kita berbeza dari segi politik tidak apa, tiada masalah tetapi jangan sampai berbeza sehingga menghukum orang itu kafir dan sebagainya, itu tidak boleh. Nak ubah sesuatu rumahtangga pun ada nabi yang tidak berjaya seperti Nabi Nuh dan Nabi Lut, ia tidak semudah itu.

“Sebab itu tugas kita menyampaikan dan kemudian terserah kepada Allah, kita sebagai ulamak hendaklah mengikut cara betul dan bahaslah dengan baik dan sempurna supaya jangan sampai berpecah. Tetapi sekarang saya lihat perpecahan (berlaku),” katanya.


Ditanya sama ada wajar ulama di negara ini meninggalkan fahaman politik masing-masing dan duduk bersama bagi mencari penyelesaian terbaik berhubung isu perpecahan di kalangan umat Islam, Harussani berkata ulama di negara ini sememangnya bersatu dan mempunyai hubungan yang baik, cuma ada pihak tertentu seperti pengikut masing-masing yang tidak bersikap demikian.

Mengenai isu pemeriksaaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) terhadap Gereja Methodist di Damansara Utama pada 3 Ogos lepas, beliau berkata orang Islam wajib berjihad dan mempertahankan tindakan itu.

“Isu akidah kita tidak boleh tolak ansur. Dalam Perlembagaan Persekutuan kita tertulis tidak boleh mengkristiankan orang Islam maka kita wajib pertahankan, kalau tidak berjihad habislah (bangsa) kita,” katanya.

Terdahulu, bercakap pada wacana itu, Harussani berkata golongan ulama boleh menyertai politik dan tugas mereka ialah untuk memberi khidmat nasihat dengan cara yang betul serta tidak melanggar hukum agama.

Beliau juga berkata ulama yang baik dan mengikut landasan yang betul tidak akan menggunakan masjid untuk mengutuk individu lain.

“Kalau kutuk sana sini itu bukan ulama tetapi syaitan, sebab itu saya cakap jangan politik dalam masjid. Nabi Muhammad SAW dulu bukan berpolitik dalam masjid tetapi hanya menyampaikan syariat Islam tetapi kita sekarang bukan menyampaikan syariat tetapi berkelahi, berpuak-puak,” katanya.

Berita Berkaitan

Daging Salai Serai

Kepada peminat gulai, lauk daging gulai serai ini mungkin boleh dijadikan hidangan tengahari sekeluarga...

Integrasi pengubatan moden dan tradisional Cina untuk rawatan COVID-19

Usaha sedang digiatkan di sesetengah negara seperti China untuk menggunakan pengubatan tradisional serta ubat...

Selepas 8 bulan, jemaah luar negara dibenarkan tunai umrah

Kumpulan pertama jemaah luar negara menunaikan umrah di tanah suci pada Rabu selepas ibadah...

Terpengaruh bisikan syaitan punca gadis Islam dedah aurat, bergelek di media sosial

Kelakuan wanita Islam mendedahkan aurat dan menari di aplikasi media sosial mendapat teguran pendakwah...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...