24.6 C
Kuala Lumpur
Monday, September 21, 2020

Ulamak kartun?

AGENDADAILY SEMASA Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang membuat kenyataan di dalam ucapan penggulungan Muktamar Pas ke-57, beliau menyatakan klip video yang membabitkan manusia yang ditabal isterinya sendiri sebagai anugerah tuhan tidak boleh dijadikan bukti kerana “dia tidak ada telinga. Tak ada mata, macam besi”.

Ucapan itu disambut dengan takbir dan laungan oleh kaum yang menyokong. Langsung tak dengar kutukan atau kritikan, malah dikuliahkan, ditazkirahkan, sehingga dikhutbahkan “Amanat Baru Haji Hadi” itu!

Tiba-tiba bila saudara Miki melakar kenyataan itu dalam bentuk kartun dan disiarkan oleh akhbar Utusan Malaysia, muncul jaguh-jaguh kampung bertempik menuntut kartun itu ditarik balik, ia menghina Islam, kata mereka.

Malah ada minta supaya Miki dan Utusan Malaysia bertaubat. Yang Dipertua Persatuan Ulama, yang juga rakan baik Anwar Ibrahim, turut tumpang sekaki mendesak pelukis kartun dan akhbar Utusan dikenakan pertuduhan jenayah.

Padanlah Allah SWT mengingatkan kita di dalam surah Al A’raf:175-176, akan ada dalam kalangan mereka yang diberikan ilmu dan pengetahuan kitab (seperti para ulama), namun mereka bermati-matian cenderung kepada dunia dan menurut hawa nafsunya, maka Allah SWT umpamakan mereka seperti “Al-Kalb – Anjing-Anjing”!!! Dan Allah SWT menutup ayat tersebut dengan “sampaikanlah kepada mereka supaya mereka berfikir”!!! Dan inilah yang teman lakukan, teman nak sampaikan kepada anda semua yop akan peringatan Allah SWT.

Khusus kepada para agamawan dan ustazwan yang memekik ini, teman nasihatkan janganlah kerana ketaksuban kepada Anwar menyebabkan pertimbangan ilmu yang dianugerah Allah menjadi celaru.

Jadilah agamawan, ustazwan dan ilmuwan yang benar, berdasarkan al-Quran dan Sunnah. Kalau kartun lakaran Miki itu menyentuh kalbu, sepatutnya kenyataan Ustaz Abdul Hadi juga lebih-lebih lagi; kerana Miki tidak pakai serban, Ustaz Abdul Hadi pemimpin sebuah parti yang berpentaskan Islam!

Kepada jaguh-jaguh kampung yang tiba-tiba bangkit nak berjihad kerana kartun ini, cermin-cerminlah muka itu dulu. Cuba anda fikir sikit yop, apakah perlakuan dan perbuatan yang anda buat selama ini tidak menghina Islam, menghina Allah SWT, menghina Rasulullah SAW dan sebenarnya menghina diri sendiri!

1. Anda meredai penyalahgunaan kalimah Allah untuk dicemari oleh segelintir Kristian, dengan alasan Kristian juga berhak menggunakan nama Allah walaupun dalam bentuk syirik dengan fahaman triniti. Kristian ini dipanggil kafir oleh Allah yop. Anda tahu pasal apa, pasal mereka menolak Allah Yang Satu, sebaliknya mempercayai Tuhan itu dalam bentuk triniti.

Bukan sahaja anda meredai kristian mensyirikkan kalimah Allah, anda putar habis ayat Quran hadis Nabi SAW untuk menghalalkan kekufuran itu.

Dan yang lebih teruk, anda maki-hamun pejuang dan pembela Islam yang mempertahankan kalimah Allah ini. Dan hari ini anda kata kartun itu menghina Islam! Apa anda semua dah hilang akal ke yop!!!

2. Anda meredai tuntutan seorang kafir harbi supaya perjuangan negara Islam dihapuskan dan dia beri amaran “langkah mayat dia dulu” kalau nak buat negara Islam. Belum pun si kafir harbi ini mati, anda semua mematikan perjuangan negara Islam anda. Dan anda hina Allah dan Rasulullah SAW dengan mendakwa rupa- rupanya dalam al-Quran tak ada sebut tentang Negara Islam.

Anda hina kawan anda sendiri Almarhum Ustaz Ibrahim Libya yang anda fatwakan mati syahid kerana memperjuangkan negara Islam. Anda hina ulama besar Datuk Dr. Haron Din yang bersusah payah menulis kitab “Ciri-Ciri Negara Islam”. Hari ini anda nak kata kartun itu menghina Islam! Apa anda ini semua dah hilang akal ke yop!

3. Anda meredai murtadnya seorang rakan sekutu Nor Azman Beginda, calon pilihan raya DUN Sarawak daripada PKR. Bukan sahaja murtad, dia benarkan anak dia membawa sosej babi ke sekolah. Bukan sahaja anda tiba-tiba menjadi syaitan bisu yang langsung tak bercakap, pejuang Islam yang menegur kemungkaran itu anda maki-hamun, sampai ada yang diancam! Hari ini anda nak kata kartun itu menghina Islam! Apa anda dah hilang akal ke yop!

4. Anda meredai orang yang menganut akidah pluralisme. Terang-terang mereka kata “semua agama sama, menuju ke arah yang sama”. Sedangkan anda semua diberi ‘ilmu oleh Allah, agama Islam itu haq dan benar, dimenangkan atas agama lain, walau kafir musyrik tidak suka. Allah tegaskan Islam untuk kita, kafir untuk kafir.

Tetapi tiba-tiba anda jadi syaitan bisu bila rakan sekutu anda mengisytiharkan Allah milik semua orang, sama ada dalam bentuk Esa atau dalam bentuk Triniti. Bahawa semua agama itu sama. Dan hari ini anda nak kata kartun itu tidak Islamik! Apa anda dah hilang akal ke yop!

5. Anda meredai seorang penentang Islam menjadi pemimpin anda untuk mengadakan himpunan haram. Orang yang anda sendiri lawan dahulu; orang yang menjuarai IFC, orang yang menyokong murtadnya Lina Joy, orang yang menghina Islam dengan forum “Masuk Islam”.

Dulu anda bersama teman sebaris di hadapan Majlis Peguam menentang. Dulu anda satu saf dengan teman di Masjid Wilayah dalam Himpunan Sejuta Umat menentang murtadnya Lina Joy. Anda rempuh forum IFC sehingga ada di antara anda masuk penjara. Anda isytihar jihad memerangi Majlis Peguam. Hari ini anda angkat kaum itu sebagai ketua anda untuk berhimpun secara haram. Dan anda nak kata kartun itu menghina Islam! Apa anda dah hilang akal ke yop!

6. Anda menentang fahaman syiah. Anda umum bahawa orang yang berfahaman syiah ini kafir, sesat. Malah semasa teman memuji Presiden Ahmadinejad dari Iran sebagai satu-satunya pemimpin Islam yang berani berhadapan dengan Amerika dan kafir barat la‘natullah, anda marah teman dan suruh teman kaji semula pendirian.

Tiba-tiba anda mengangkat kalangan idola syiah sebagai pemimpin. Anda kompangkan inilah pemimpin yang menjadi “Kabinet perang” ke Putrajaya. Anda telan habis apa yang anda ludah selama ini. Tiba-tiba kartun itu anda fatwakan menghina Islam! Apa anda dah hilang akal ke yop!

7. Anda bertakbir jihad bila isu video klip V.K Lingam meletus. Anda desak V.K Lingam dihukum. Bila Rahim Thamby Chik dituduh berzina dengan budak bawah umur, anda tanpa sebarang keraguan dan belum pun ada bukti, mengisytiharkan Rahim wajib dihukum.

Bila muncul video klip Chua Soi Lek, anda tanpa sebarang keraguan mengisytiharkan Soi Lek wajib letak jawatan dan dihukum.

Tiba-tiba muncul video klip manusia yang anda taksubkan, siap dengan jam Omega dan saksi yang bersama; terus anda fatwakan video klip itu besi, tidak boleh jadi saksi.

Anda terus fatwakan ini isu qazaf, anda putar habis dalam kuliah, tazkirah dan khutbah bahawa ini fitnah kabeer! Malah hingga anda fatwa wanita kena rogol, mangsa liwat juga kena bawa 4 orang saksi. Tiba-tiba bila kartun itu melakar kartunkan apa yang anda fatwakan; anda kata ia menghina Islam! Apa anda ini dah hilang akal ke yop!

Teman nak tutup yop dengan peringatan Allah di dalam surah Yasin (7-10) sebagai peringatan untuk teman dan semua umat Islam yang masih ada sedikit keimanan:

“Demi sesungguhnya telah pasti berlaku ketentuan Allah terhadap kebanyakan mereka, kerana mereka tidak mempercayai.

‘‘Sesungguhnya Kami telah memasang belenggu di leher mereka, lalu tangan mereka terangkat ke dagu, sehingga mereka tengadah ke atas. Kami jadikan (ketaksuban mereka kepada dunia, habuan dan pangkat) sebagai dinding penghalang di hadapan, di belakang mereka dan Kami tutup mata mereka, sehingga mereka menjadi buta tidak melihat.

‘‘Sama sahaja bagi mereka, sama ada kamu berikan peringatan atau tidak, mereka tetap tidak akan menerima kebenaran (dan mempercayainya serta beriman”.

Di bulan Rejab penuh sejarah, dari Isro’ wal Mi‘raj sehingga pembukaan Masjidil Aqsa oleh Sultan Salahuddin, teman mengajak diri teman dan anda semua supaya bertaubat dan beristighfar kepada Allah, mohonlah petunjuk dan hidayah, mohonlah keredaan dan keberkatan dan mohonlah dimasukkan ke dalam golongan yang beriman.

Jadikanlah peristiwa gerhana bulan pagi semalam sebagai pengajaran, jangan sehingga perjuangan kita untuk Islam berlandaskan al-Quran dan Sunah juga digerhanakan Allah SWT.

Janganlah kita ini muncul sekadar menjadi mujahidin dan ulama kartun je yop!!! Bila orang memperkartunkan sikap kartun anda, janganlah marah yop. Ambil itu sebagai peringatan untuk menyedarkan diri daripada kesesatan yang mungkin kita lakukan.

Sepatutnya anda semua bersyukur masih ada lagi dalam kalangan umat yang mahu menegur anda, dan Allah SWT masih memberi peluang kepada anda dengan peringatan demi peringatan. Yang baik itu daripada Allah, yang tidak itu kelemahan teman sendiri. Wallahua‘lam dan wassalam.

Berita Berkaitan

Dr Mahathir letak jawatan?

Antara yang disebut dalam printscreen itu adalah “Tun nak resign sebagai Perdana Menteri esok hari” ia dipercayai berkait dengan perubahan senarai Exco Johor seperti yang disebut dalam ayat sama dalam WhatsApp berkenaan.

Mahathir cadang cukai bagi perniagaan online

“Perniagaan dalam talian yang berurusan secara terus telah menyebabkan perniagaan konvensional terjejas dan kutipan cukai perniagaan juga berkurangan.

Boleh simpan YB belot, tetapi kerusi PRU milik parti dahulu

“Kamu boleh simpan YB (ahli Parlimen) belot, tetapi kerusi (pilihan raya) tetap milik parti dimenangi dahulu.” Demikian kenyataan tegas Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri...
00:02:21

[Video] RPK Dakwa Mahathir Bakal Hilang RM100 Billion Jika Mukhriz Tidak Jadi PM

Ketika Mahathir dan kuncunya menaburkan dedak untuk mengutuk 1MDB bagi dimamah oleh penyokong dan kepada rakyat, ramai tidak tahu kisah sebenar Mahathir mahu menumbangkan...

Apa Salahnya Pulau Pinang Jadi Bandar Kristian? – Dr Ariffin Omar

(menara.my) – Senator lantikan parti DAP, Senator Dr. Ariffin S.M Omar berpandangan bahawa tiada apa yang perlu dirisaukan jika Pulau Pinang menjadi Bandar Kristian....

6 Ahli parlimen PAN akan umum keluar parti sertai PPBM?

Seramai enam orang ahli parlimen Parti Amanah Negara (PAN) dijangka akan menyertai menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dalam masa terdekat. Menurut sumber mereka memilih...

[Video] PPBM setuju sertai Muafakat Nasional

Presiden PPBM, Muhyiddin Yassin mengumumkan parti pimpinannya bersetuju menyertai Muafakat Nasional (MN), kerjasama antara Umno dan PAS. Beliau dalam satu rakaman video berkata, ia adalah...

Ekonomi negara jatuh berbanding kebanyakan negara dunia kerana salah urus

Bila bon Kerajaan Malaysia tidak lagi berada dalam indeks global, pelabur asing yang melabur dalam bon kerajaan terpaksa menjual dan membawa keluar duit mereka untuk melabur di dalam bon negara lain yang berada dalam indeks tersebut.

Lim Kang Hoo dari The Loaf ke Bandar Malaysia

Namun begitu sebuah syarikat bernama Ekovest Berhad melalui sebuah syarikat subsidiari mereka Duke Dining Sdn Bhd telah membeli keseluruhan saham The Loaf dan merancang untuk menghidupkan semula rangkaian bistro tersebut bermula tahun ini.

Mahathir dimalukan netizen di Facebook Perdana Menteri Pakistan

Kemeriahan sambutan luar biasa ke atas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad sempena lawatan negara ke Pakistan itu sedikit mendatangkan kecacatan apabila ruangan komen facebook Imran Khan dihujani dengan ribuan komen daripada rakyat Malaysia yang tidak berpuas hati dengan prestasi kerajaan pimpinan Dr Mahathir sejak kembali menawan Putrajaya.

Komen

..

#PRNSabah: Ahli MT UMNO dilapor postif COVID-19 selepas berkempen di Sipitang

Seorang pemimpin UMNO dilaporkan positif COVID-19 selepas berkempen di kawasan Parlimen Sipitang. Memetik laporan sebuah portal tempatan, Ahli Majlis Tertinggi UMNO itu kini sedang menjalani...

#PRNSabah: Polis sahkan cubaan warganegara jiran masuk mengundi [Video]

KOTA KINABALU: Polis Sabah mengesahkan terdapat cubaan warganegara jiran yang akan memasuki negara ini secara besar-besaran bagi menjalankan pengundian dalam Pilihan Raya Negeri (PRN)...

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja hampir 120,000 rakyat Sabah tiada kerja. Ini gred F! 2. Kadar...

Najib persoal rekod bersih Warisan berkait projek jalan RM1.4 bilion

Bekas perdana menteri Najib Razak mempersoalkan rekod Warisan Plus sebagai kerajaan yang bersih dan telus sekali gus menuntut jawapan mengenai cara bagaimana kontrak projek...

Ekonomi Sabah menjunam dibawah Warisan kata Najib

Saya amat kagum dengan jawapan tipu diberi Shafie Apdal bahawa ekonomi Sabah merosot sejak mereka ambil alih pada tahun 2018 adalah salah kerajaan BN...

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,344PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja hampir 120,000 rakyat Sabah tiada kerja. Ini gred F! 2. Kadar...