29.4 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 29, 2020

Untung suku ketiga Petronas susut lebih 80 peratus akibat kejatuhan harga komoditi minyak

silo-petronas-kerteh-terbakar

Petroliam Nasional Bhd. (Petronas), mencatatkan keuntungan sebelum cukai (PBT) sebanyak RM3.89 bilion bagi suku ketiga tahun ini berakhir 30 September 2015 lalu, susut berbanding RM22.78 bilion yang direkodkan pada tempoh sama tahun lepas.

Keputusan itu menyebabkan PBT syarikat minyak negara itu hanya berjumlah RM35.46 bilion setakat sembilan bulan pertama tahun ini, berbanding RM78.05 bilion yang dicatatkan dalam tempoh sama pada 2014.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Petronas, Datuk Wan

Zulkiflee Wan Ariffin berkata, syarikat telah menjangka kemerosotan keuntungan itu berdasarkan paras harga minyak yang rendah sepanjang tahun ini.

Bagaimanapun, katanya, Petronas masih tidak perlu melaksanakan langkah pembuangan pekerja ekoran kemerosotan prestasi kewangan tersebut.

Wan Zulkiflee juga berkata, berdasarkan harga minyak dunia yang rendah sepanjang tahun ini, syarikatnya hanya akan membayar dividen kepada kerajaan sebanyak RM16 bilion untuk 2016, berbanding RM26 bilion yang dibayar tahun ini.

Berita Berkaitan

Eksport getah asli negara meningkat

Eksport getah asli Malaysia meningkat 17.6 peratus pada Julai 2020 kepada 45,386 tan berbanding...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil kadar tarif elektrik bagi tahun...

Komen

..

BERSATU Mungkir Janji, Bung ‘Mengamuk’ Di Hadapan Hajiji

Ketua UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin dikatakan mengamuk di hadapan Ketua Menteri Sabah yang baharu, Datuk Seri Hajiji Noor...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,347PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan