27.9 C
Kuala Lumpur
Thursday, October 22, 2020

Urus mayat Covid-19 berbeza dengan jenazah pesakit HIV/AIDS!

Kaedah menguruskan jenazah Covid-19 sama sekali berbeza dengan mayat pesakit HIV/AIDS kerana untuk mereka yang dijangkiti virus yang dipercayai berasal dari Wuhan ini, pengendali hanya boleh menggunakan prosedur tayammum dan ia cuma dibenarkan dibuat di atas permukaan beg jenazah atau pembalut plastik yang membaluti tubuh si mati.

Menurut petugas Amal Team, Abdul Rahman Karim, tanggapan masyarakat Islam kononnya mayat mereka yang dijangkiti virus Covid-19 perlu diuruskan ‘sama’ seperti mayat pesakit yang membawa virus seperti itu adalah tidak tepat sama sekali.

Beliau yang berpengalaman memandikan mayat pesakit-pesakit yang dijangkiti penyakit berjangkit berkata, mayat pesakit HIV/AIDS masih boleh dimandikan dengan air yang dicampurkan dengan bahan tertentu tetapi tidak dengan jenazah mereka yang dijangkiti virus Covid-19.

“Senang cerita macam nilah, mayat yang ada virus Covid-19 perlu diuruskan sama seperti mereka yang ada virus Ebola.

Untuk itu, bagi orang Islam kita perlu menggunakan prosedur tayammum dan ia mesti dilakukan HANYA di atas permukaan beg mayat atau pembalut plastik yang membaluti mayat tersebut.

“Ia berdasarkan keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa yang telah diputuskan sebelum ini,” katanya pada Malaysia Gazette di sini hari ini.

Menerusi prosedur tayammum, kata Abdul Rahman, pengendali perlu menekapkan atau menepuk debu dengan tangan, niat, kemudian menyapukan debu tadi ke bahagian muka dan kedua tangan jenazah tersebut.

Selepas itu, katanya, mayat perlu segera dibawa ke tanah perkuburan untuk dikebumikan.

Mengulas lanjut, kata Abdul Rahman, pihaknya sendiri tak pernah mempunyai pengalaman menguruskan jenazah yang ada virus Covid-19 mahupun Ebola sebab virus seperti itu tidak pernah menjangkiti rakyat Malaysia sebelum ini.

Namun begitu, katanya, pihaknya sudah mendapat panduan bagaimana untuk mengendalikan jenazah sedemikian berdasarkan garis panduan yang telah ditetapkan oleh pihak berkuasa.

Amal Team merupakan sebuah pertubuhan yang memandi, mengkafan dan menghantar jenazah orang Islam.

Bagi keluarga yang tidak mempunyai keupayaan dari segi kewangan, Amal Team boleh melakukan perkhidmatan tersebut secara percuma dengan tidak mengenakan sebarang bayaran

Mereka beroperasi 24 jam dan boleh dihubungi di talian 012-2493378 (Zulhairi)


Berita Berkaitan

Jumpa mayat reput di belakang kuil

Taiping: Mayat reput ditemui penduduk di kawasan semak belakang kuil di Taman Zenith, di...

Polis tahan 31 individu berhibur dalam parti tertutup

ISKANDAR PUTERI: Polis menahan 31 individu dipercayai mengadakan parti tertutup di dua kediaman dalam...

‘Raja’ Macau Scam Goh Leong Yeong lolos panjat pagar SPRM diburu polis

Bukit Aman sedang memburu dalang utama atau ‘Raja’ Macau Scam yang melarikan diri dengan...

ADUN Warisan Kunak positif COVID-19

KUNAK: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kunak, Norazlinah Arif hari ini memaklumkan beliau disahkan...

Komen

..

Dah memang cara Mahathir dari dulu, Najib beritahu Ram Karpal

Ahli Parlimen DAP Ramkarpal kata dia kesal pernah kerjasama dengan Tun Mahathir. Ramkarpal juga dakwa Tun Mahathir telah musnahkan sistem kehakiman untuk penjarakan ramai orang...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,360PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan