24.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 6, 2020

Vaksin Covid-19 tak mungkin siap tahun depan, kata pakar

Kemungkinan vaksin koronavirus siap 100 peratus pada tahun depan adalah tipis, kata pakar Perancis, memberi amaran tentang mengambil langkah penjarakan sosial secara serius.

“Menghasilkan vaksin mengambil masa beberapa tahun,” kata ahli epidemiologi Arnaud Fontanet, salah seorang saintis yang menjadi penasihat kerajaan mengenai krisis pandemik Covid-19, lapor AFP.

“Sudah tentu usaha untuk menghasilkan vaksin adalah berterusan tetapi saya amat terkejut jika ia berkesan pada 2021,” tambahnya.

Katanya penduduk dunia tiada pilihan melainkan terpaksa “hidup dengan virus” dan kembali kepada “tabiat yang lebih serius”.

“Kali ini sekurang-kurangnya kita perlu amalkan penjarakan fizikal,” katanya yang menekankan berkumpul secara beramai-ramai adalah ancaman terbesar.

Sabtu lalu pemain DJ memainkan muzik di sebuah pusat peranginan di pantai Nice dan menarik perhatian ribuan ramai untuk berkumpul, lalu mencetuskan kecaman di media sosial.

Manakala sekumpulan doktor menyeru kerajaan menetapkan peraturan wajib memakai pelitup muka masuk ke bangunan awam bagi membendung gelombang kedua penularan wabak Covid-19.

Fontanet berkata risiko utama yang boleh mencetuskan kluster baru adalah dalam kawasan yang terkurung seperti dewan sukan, disko, pusat penyembelihan, kapal perang, rumah pekerja warga asing dan pusat ibadat.

Rabu minggu lalu kerajaan Perancis mengumumkan bersedia dengan kemungkinan gelombang kedua, namun daripada mengenakan perintah berkurung seluruh negara, kali ini mereka memilih langkah “sasaran” seperti duduk di rumah dan menutup perniagaan.

BACA JUGA:

Berita Berkaitan

Dua rangka mangsa letusan gunung berapi 79 Masihi ditemui

POMPEII, ITALI: Mayat dua mangsa letusan Gunung Vesuvius hampir 2,000 tahun lalu digali di...

UAE kini benarkan pasangan belum berkahwin tinggal serumah

ABU DHABI: Pengambilan alkohol kini bukan lagi kesalahan di Emiriah Arab Bersatu (UAE) selagi...

Hospital AS dalam tekanan ekoran kes meningkat

WASHINGTON: Hospital di seluruh Amerika Syarikat (AS) sekali lagi berdepan dengan tekanan, sehingga memaksa...

Ulama tersohor Syria selamat disemadi

Ulama tersohor Syria, Syeikh Dr. Muhammad Said Ramadhan Al-Buti selamat disemadikan di perkarangan Masjid...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...