24.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, September 26, 2020

VAT Arab Saudi : Kos Haji Kekal, Kerajaan Terus Tambah Subsidi Buat Jemaah Haji

Mulai 1 Januari 2018, kerajaan Arab Saudi telah memperkenalkan cukai Cukai Nilai Tambah (VAT) dan mengikut logiknya ia akan meningkatkan kos bagi mereka yang akan mengerjakan haji di tanah suci pada tahun ini.

Namun mujurlah kerajaan memahami kesukaran yang akan dialami oleh rakyat Malaysia, maka langkah yang diambil adalah dengan menambahkan bantuan subsidi kepada jemaah haji, supaya kesan pelaksanaan VAT tidak akan dirasai mereka.

Malah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memberi jaminan bahawa kerajaan akan sentiasa menjaga kebajikan dan urusan bakal tetamu Allah.

Mungkin rakyat di negara ini memandang ringan mengenai kos haji ini namun tahukah mereka, kos bayaran haji bagi jemaah muassasah kali pertama sebenarnya adalah RM22,450 namun selepas kerajaan memberikan subsidi, kosnya hanyalah RM9,980.

Manakala subsidi keseluruhan yang akan ditanggung oleh kerajaan selepas pelaksanaan VAT oleh Arab Saudi akan meningkat kepada RM400 juta untuk tahun ini, iaitu peningkatan kira-kira RM140 juta daripada tahun-tahun sebelum ini.

Sementara itu, subsidi keseluruhan yang kerajaan tanggung sejak 2009 bagi jemaah haji adalah RM1 bilion.

Melihat kepada jumlah tersebut, siapa sangka selama ini kerajaan menanggung kos subsidi yang begitu besar untuk jemaah haji.

Namun kerajaan tidak berhasrat untuk membuang subsidi berkenaan kerana prihatin dengan rakyat Malaysia. Bayangkan jika subsidi itu dibuang, rakyat Malaysia perlu membayar lebih RM20,000 untuk ke tanah suci dan pastinya ramai yang tiada peluang untuk ke sana.

Bagaimanapun di sebalik kebaikan yang dilakukan, masih ramai yang menutup mata dan enggan mengakuinya sebaliknya terus mencari silap Tabung Haji. Macam-macam perkara dilakukan untuk memburukkan Tabung Haji termasuk fitnah daripada Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli.

Tetapi Tabung Haji tidak berdiam diri sebaliknya membalas balik dengan mengambil tindakan undang-undang ke atas Rafizi kerana menyiarkan tohmahan. Kes itu kini sedang dibicarakan.

Begitu juga ketika pelaksanaan Sistem Pemantauan Manasik Bersepadu (Imams) bagi menangani unsur penipuan dalam tawaran pakej umrah. Sistem itu menjadi kontroversi disebabkan bayaran RM90. Namun selepas 24 jam dilaksanakan, kerajaan memutuskan untuk membatalkannya.

Malangnya selepas Imams dibatalkan, masih ada suara sumbang yang memburukkan kerajaan. Macam-macam tuduhan liar dibuat tetapi apabila kerajaan memutuskan untuk mengekalkan subsidi jemaah haji tahun ini, meskipun dihimpit dengan kenaikan kos akibat pelaksanaan VAT, pembangkang membisu.

Yang kes RM90 bising, yang kerajaan tanggung bagi subsidi sampai RM1000 juta ini tidak pula hendak bising dan terima kasih?

Ini kerana mereka tahu dan akui (dalam diam-diam) bahawa kerajaan tidak memandang ringan dan akan mencari jalan terbaik bagi memudahkan umat Islam menunaikannya.

Ibadah adalah isu sensitif justeru sudah tentu kerajaan tidak akan membiarkan umat Islam di negara ini terbeban.

Tetapi jika rakyat Malaysia masih terpedaya lagi dengan pembohongan pembangkang meskipun bukti sudah terbentang luas, maka terpulanglah kepada mereka. Jangan ingat apa yang dinikmati sekarang akan terus kekal jika Pakatan Harapan memerintah.

Penjawat awam akan kena buang sampai sejuta orang, duit MARA, duit PNB, duit KWSP dan duit Tabung Haji entah lesap ke mana kalau DAP yang memerintah.

Sekarang pun Pakatan Harapan sudah kelam kabut, bagaimana mereka ini boleh dipertanggungjawabkan untuk memerintah negara. Nak pilih calon Perdana Menteri pun sudah berapa kali mesyuarat diadakan, itu pun masih belum bertemu jawapan.

Jadi senang cerita, lebih baik tolak Pakatan Harapan daripada mereka terus memusnahkan negara. Demi anak cucu dan masa depan, kena terus mengundi Barisan Nasional.

*****
https://twitter.com/NajibRazak/status/948890000942182400

Tulisan :
Beruang Biru
BB728, Jumaat
5 Januari 2018

Berita Berkaitan

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman...

#PRNSabah: Antara alasan dan penafian ekonomi Sabah Merudum bawah Warisan

Tahun 2018: Kadar pertumbuhan ekonomi Sabah turun dari 8.2% ke 1.5% sahaja. Timbalan Presiden...

Jika Saya Menang, Anwar Mungkin Hilang Kerusi PD – Mohd Khairul

Kalau Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri sekali pun, tempohnya tidak lama kerana...

Najib Beri Respon Sinis Selepas Didakwa Jadi Menteri Dalam Kabinet Anwar

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memberi respons secara sinis terhadap dakwaan sebuah...

Istana Negara sahkan majlis menghadap Anwar ditangguh

Istana Negara mengesahkan majlis menghadap Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim...

Zahid Hamidi tunggu keputusan kedua ujian Covid-19 – Perbicaan tunda Isnin

PAGI ini sepatutnya prosiding sambung bicara kes membabitkan bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,347PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan