[Video] Abu Mayat Pemimpin Parti Komunis Malaya, Chin Peng akhirnya di tabur di Perak #pakdin.my

Mendiang bekas setiausaha agung Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng yang meninggal dunia pada 2013 akhirnya dapat “kembali ke rumah” pada 16 September tahun ini selepas enam tahun kematiannya.

Menurut kumpulan pengurusan abu mayat Chin Peng dibawa pulang oleh mereka dari Thailand ke Malaysia dua bulan lalu dan ditabur ke laut dan gunung di sekitar Perak.

Menurut kumpulan pengurusan abu mayat Chin Peng dibawa pulang oleh mereka dari Thailand ke Malaysia dua bulan lalu dan sebahagian abu mayat telah ditaburkan di laut berhampiran Lumut di Perak dan sebahagian lagi di kawasan hutan banjaran Titiwangsa, tanpa sebarang tugu atau jirat.

Pada tahun 2014, Menteri Dalam Negeri, Ahmad Zahid Hamidi melarang abu mayat pemimpin Parti Komunis Malaya, Chin Peng dibawa pulang ke negara ini.

Sumber:
陈平骨灰已洒向红土坎外海、中央山脉森林

Abu mayat setiausaha agong Parti Komunis Malaya, Chin Peng telah dibawa pulang ke Setiawan, Perak untuk ditaburkan di laut dan kaki gunung di Perak | muafakatnasional.net
Sahabat Chin Peng yang menguruskan membawa pulang abu mayat dan menaburkan di laut dan kaki pergunungan di Perak | muafakatnasional.net

Berkaitan