Home / :: BLOG :: / [VIDEO] Baki RM450 juta, buat kilang seluar dalam bolehlah – Ahli Parlimen Pendang

[VIDEO] Baki RM450 juta, buat kilang seluar dalam bolehlah – Ahli Parlimen Pendang

Menteri Kewangan Lim Guan Eng digesa untuk membentangkan kertas putih berkaitan jumlah sebenar kehilangan wang negara.

Ahli Parlimen Pendang (Pas) Awang Hashim berkata, beliau tidak boleh menerima kenyataan Guan Eng bahawa kerajaan pimpinan Barisan Nasional (BN) dahulu hanya meninggalkan ‘sisa wang’ berjumlah RM450 juta sahaja.

Guan Eng sebelum ini dilaporkan berkata, kerajaan berjaya memenuhi semua komitmen kewangan bulanan khususnya pembayaran gaji dan pencen penjawat awam, termasuk pemberian bonus berjumlah RM8 bilion meskipun pentadbiran terdahulu hanya meninggalkan ‘sisa wang’ bernilai RM450 juta.

Guan Eng berkata, ada pihak tertentu masih percaya bahawa kerajaan lama diterajui BN menyerahkan berbilion ringgit dalam akaun wang tunai pada 30 April lalu, namun hakikatnya, kedudukan kewangan negara tidak seperti yang dicanangkan.

Guan Eng menjelaskan, bukan semua wang dalam akaun tunai boleh digunakan untuk perbelanjaan kerajaan kerana akaun tunai dan akaun pelaburan membentuk gabungan wang tunai yang dikutip, disimpan dan dilabur untuk tiga akaun berasingan.

“Saya minta Menteri Kewangan khususnya, bentangkan kertas putih kehilangan wang negara yang banyak disebut tetapi tak ada satu angka yang jelas,” tegas Awang ketika perbahasan menyokong RUU Akta Sewa Beli.

LIHAT video:
https://youtu.be/iaFPmz9a4yo

 

Dimana hilang RM74 bilion? soal Najib kepada Guan Eng

(Visited 16 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

5 comments

  1. Ga Gi Gu

    Tokey seluar dalam …semestinya Stopa Ali Ishak

  2. Ayob Abd Majid

    Zahid terima cek bernilai 6juta dari chew ben ben, chew CEO data sonic, yg menerima project dari kdn untuk cip , berjumlah 318.75 juta. Zahid hamidi ialah Presiden umno parti pembela orang melayu.. bagi tender kat cine, bila kena tangkap suruh orang melayu sokong bela dia,