Statistik Corona

Malaysia
2,369,613
Confirmed
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am
Malaysia
2,240,345
Recovered
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am
Malaysia
101,587
Active
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am
Malaysia
27,681
Deaths
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am

Malaysia

Malaysia
2,369,613
Confirmed
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am
Malaysia
2,240,345
Recovered
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am
Malaysia
27,681
Deaths
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am

Indonesia

Indonesia
4,232,099
Confirmed
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am
Indonesia
4,069,399
Recovered
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am
Indonesia
142,848
Deaths
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am

Thailand

Thailand
1,751,704
Confirmed
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am
Thailand
1,625,750
Recovered
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am
Thailand
18,029
Deaths
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am

Global

All countries
240,188,856
Confirmed
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am
All countries
215,765,598
Recovered
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am
All countries
4,893,161
Deaths
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am

[Video] #COVID-19: Otak PH penuh tahi politik, bukan salah tabligh

Yang kata kalau PH memerintah maka COVID-19 takkan separah ni otak letak kat punggung

Tahu ke tidak pada 11 Februari 2020, WHO melalui Dr Takeshi Kasai (Pengarah Region Pasifik Barat) telah beri amaran agar Malaysia bersedia dengan ancaman virus ini termasuk cadangan agar dielakkan segera sebarang himpunan awam?. [1]

Apa yang menteri kamu komen masa itu? Menteri kamu kata kenyataan ini boleh membimbangkan rakyat dan Malaysia tak sampai lagi ke tahap serius. Akhirnya berlakulah mass gathering Ijtimak Tabligh pada hujung Februari yang menjadi punca peningkatan mendadak COVID-19

Ini bukan salah tabligh. Macammana tabligh nak batalkan himpunan kalau tiada apa-apa amaran daripada kerajaan?

Tolong faham bahawa apa yang berlaku adalah di luar kawalan semua pihak. Setiap pemimpin hanya boleh membuat keputusan berdasarkan apa yang dia tahu hari ini dan bukannya apa yang dia akan tahu bulan depan.

Sebab itu tak guna salahkan sesiapa. Tapi kalau jenis politik otak letak kat punggung ni tak ada masalah sangat aku nak tibai

Kita tak masuk cerita lagi kebodohan kerajaan nak tamat kontrak Pharmaniaga akhir tahun lepas yang berpotensi menyebabkan shortage dalam perbekalan ubat-ubatan hospital kerajaan. Kita tak kira lagi ada ahli politik duk percaya jaminan Tedros (DG WHO) sampai tak setuju halang kemasukan pelancong China.

Padahal Tedros tu pro-China. Dapat jadi DG pun sebab China lobi.

Baru tahu kan?

Memanglah baru tahu. Dah otak penuh tahi politik letak kat punggung


Oleh: Abdul Rahim Hilmi

Rujukan:

[1] https://malaysia.news.yahoo.com/advises-malaysia-prepare-wider-coronavirus-040211785.html

Berkaitan