32.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, January 27, 2021

Video: Mahathir hambar dan mengecewakan di kota London

20160925-mahathir-london-hambar

Umum mengetahui, Tun Dr Mahathir Mohamad adalah seorang yang sentiasa mempunyai keupayaan dan kecergasan yang baik setiap kali beliau menghadiri apa jua program yang melibatkannya. Pada usia 92 tahun, beliau masih aktif berpolitik walaupun hari ini, beliau bertindak menghentam kerajaan menerusi gerakan mahu menjatuhkan kerajaan dan Datuk Seri Mohd Najib.

Beliau boleh berada di dua atau tiga kawasan pada satu hari hanya kerana nafsunya untuk menjatuhkan Datuk Seri Mohd Najib. Malah, beliau mampu berucap antara 30 minit sehingga sejam bagi menyampaikan deretan penipuan dan dakwaan kosong beliau kepada para pengikutnya.

ada 20 September lalu, beliau bersama gerombolannya berangkat ke Kota London untuk menghasut rakyat Malaysia disana pula. Dalam satu ucapan beliau di London, 21 September lepas, ramai yang kecewa melihat ucapan yang dilakukan oleh Mahathir terlalu hambar dan tidak mencerminkan apa yang diharapkan olehnya berlaku di Malaysia.

Ramai yang menyatakan, ucapan Mahathir hanyalah ulangan skrip lama yang disebut secara berulang-ulang. Malah ada antara ucapannya, boleh didengar dan dilihat dilaman perkongsian video, Youtube, kerana apa yang disampaikan adalah perkara yang sama dan tiada perkara baru.

Ramai yang menjangkakan, kehadiran Mahathir bakal menyajikan suatu perkara yang baru untuk didengar oleh rakyat Malaysia di London. Namun, apa yang disajikan menampakkan Mahathir seolah-olah lembik, longlai dan tidak bermaya untuk meyakinkan semua hadirin yang hadir, supaya menolak kerajaan.

Pihak penganjur mendakwa, antara sebab majlis yang dihadiri Mahathir di London ini hambar kerana kualiti soalan yang dikemukan kepada Mahathir. Namun, menurut sumber, hadirin yang hadir sebenarnya muak dengan ulasan ddan tuduhan yang sama yang mereka sifatkan sebagai fitnah yang sengaja dipanjangkan.

Menurut sumber ini lagi, sepatutnya, Mahathir menerangkan apa tujuannya melakukan pemberontakan politik di Malaysia sehingga tertubuhnya Pribumi, supaya mereka yang hadir faham apa yang sebenarnya berlaku. Ini tidak, sebaik mencapai microphone, antara perkara awal yang dinyatakan Mahathir adalah, kerajaan diselubungi dengan isu rasuah, isu 1MDB, isu MO1 dan pelbagai isu yang sentiasa diulangi oleh Mahathir.

Mereka mahu tahu, apa visi dan harapan masa depan Pribumi dan Mahathir setelah berjaya menumbangkan Datuk Seri Mohd Najib. Bagi mereka yang mengagumi Mahathir, mungkin mereka merasakan ceramah yang diberikan Mahathir berjaya. Namun, rakyat Malaysia di London bukan mudah untuk diperbodohkan Mahathir. Mereka tahu dimana untuk mencari maklumat sahih berhubung satu-satu tuduhan yang dilemparkan


ULASAN l Satu perkataan merumuskan syarahan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad di kota London pada 21 September lalu – ‘menyedihkan’.

Tidak ada yang terlalu menghentam, meskipun masa depan negara yang menjadi pertaruhan.

Rakyat Malaysia yang datang hanya mahu mendengar satu perkara dari mulut Mahathir – harapannya – namun terlalu sedikit yang diperkatakannya. Syarahannya meliputi banyak perkara, namun tidak ada yang baru.

Sesi itu tidak mencerminkan keupayaan atau standard tinggi Mahathir seperti lazimnya. Untuk berlaku adil, ia bukan salah Mahathir. Beliau seperti biasa, tangkas, cekap dan bersahaja. Staminanya ibarat orang yang 30 tahun lebih muda daripada dirinya.

Kelesuan berpunca daripada kualiti soalan yang diajukan. Peserta tidak mencabar dan tidak mengemukakan soalan yang sukar mahupun tajam.

Analogi acara Mahathir di London adalah mudah. Rakyat Malaysia yang menjangkakan hidangan masakan rumah yang enak terpaksa berpuas hati dengan sandwic malam semalam. Rotinya kering dan lembik. Tidak menarik, tidak sedap.

Adakah budaya Asia bagi menghormati golongan berusia membantutkan hasrat rakyat Malaysia daripada mengasaknya di depan khalayak dengan soalan-soalan berhubung pembahruan negara ini yang mahu diperkenalkannya?

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.