[Video] Mahathir tiada jawapan mengenai ketelusan SST

Kongsi:

#KERAjaanTomato #MahathirBapakKroni Negara #MahathirBapakPenyamunNegara #MenteriTomato #SukaSukaTipu

Semua orang tahu yang GST adalah sistem percukaian paling telus di dunia.

Wang cukai pasti akan masuk ke dalam perbendaharaan negara.

Sebab itulah hampir 190 negara di dunia mengamalkan GST. Ketirisan wang berpuluh-puluh billion dapat dielakkan.

Kerana itulah GST sebanyak 6% sahaja mampu mengutip cukai sebanyak RM 44 billion.
Sedangkan SST (10%+6%) sebelumnya hanya dapat mengutip RM 17 billion.

Peniaga tamak caj SST pada rakyat tetapi tidak serah kepada kerajaan dan kayakan diri sendiri. You bayar cukai, you tak dapat apa-apa.

Soalan tentang bagaimana KERAjaan boleh menjamin SST yang cacat dan lemah sistem ketelusannya ini ditanya oleh seorang wartawan kepada Mahathir.

Abang-abang dan kakak-kakak tengoklah bagaimana Mahathir tiada jawapan.

Tun mengelak dengan berkata wartawan itu bertanya Nasty Question (soalan jahat).
Hahhahaha.

……………………………

……………………………
https://youtu.be/fQ7e_ZUrp_c
……………………………

-Nabeel Naqie
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=146460622906224&id=100026268600983

http://pakdin.my/tag/sst

http://pakdin.my/tag/gst

Kongsi:

Terkini

Sering dibaca

Dari FB Najib Razak

104 Replies to “[Video] Mahathir tiada jawapan mengenai ketelusan SST

  1. Xde dlm bill cukainya.. x nampak ..????.. GST mmg bagus.. cuma penerangn ttg GST kurang.. ramai rakyat x memahami.. ramai yg mula sedar bila GST 0% tapi harga bkn makin turun malah mkin naik.. mula2.. mereka mnyalahkn pekedai.. tapi bila wat laporan tindakan x d ambil.. ramai yg mula sedar GST boleh mngwal harga brang..

  2. Mmg dia ni suka mmbela toke toke. Konon nak menyelamat kan malaysia. Melingkup negara malaysia. Lbh baik tukar nama jd chinasia. Hbh semua bg kat cina. Dok perbodo org melayu.
    Ada jgk org melayu yg ngok sbb tu dia seronok dok mmperbodohkan org melayu. Dia tau org melayu mudah lupa. Senang dia nak perdaya. Sdqla org melayu oii. Dia bkn melayu pun.

  3. Hheee….awal saya gelak hari ini, bagus wartawan tu….bagi saya,…1. satu tanda yang Tun sendiri tidak yakin dengan sistem SST, yang memang jelas tidak telus diperingkat pengilang, pemborong, pengedar dan peruncit,…2. GST yang juga dipanggil VAT: Value-Added Tax mula diperkenal dinegara maju sejak tahun 1970s lagi…3. Jika 190 negara dari 200 negara didunia, telah menggunakan GST, ini bermakna ianya satu sistem terbaik, telus, pasaran boleh dikawal,…4. dan sukar dimanipulasi oleh peniaga disemua peringkat dan banyak lagi faedah pada negara…5. Kembali kepada sistem SST, bermakna Malaysia bertaraf mundur, tidak sebagai negara maju, setidaknya didalam sistem percukaiannya…6. Sedih juga jika Tun dilabel kelak sebagai “bapa sistem dan kaedah lama”….heheeee

  4. T-minus 29 Days to fulfill from this day dated 19/07/2018 (By Penipu & Hancing KERAjaan)

    PAKATAN HARAPAN’s 10 Promises in 100 Days Fulfillment:

    NOTE:-
    A. It’s more like 100 Days of EVIL, Vengeance, Witch Hunting and countless U-TURNS
    B. KLSE dropped below 1700 points
    C. EPF loss RM6 Billions.
    D. Just 3 Out Of 10 Promises Achieved Partially #After70Days

    Abolish GST :
    a. Not Abolished
    b. 0% GST From 1st June 2018
    c. 10% + 6% SST From 1st September 2018 (If Didn’t Want To Pay SST, Don’t Buy Things To Use Or To Eat – #JokeOfTheCentury)
    Fuel Subsidies :
    a. Still No Subsidies And Petrol Card For Below 1.3 Liter Cars And Below 125 CC Motorbikes
    FELDA :
    a. Still Pending
    KWSP :
    a. 2% for housewives minus from 11% husband’s contribution.
    b. Postponed
    Minimum Wages :
    a. Still Pending
    PTPTN :
    a. Blacklisted Defaulters Lifted From Immigration
    b. Earning Below RM4,000.00 Per Month Still Need To Pay Until Further Notice
    SCANDALS :
    a. DSNR Arrested By MACC on 2:35 PM Dated 3rd July 2018 And Charge On 4th July 2018
    b. Charges NOT On 1MDB’s Money Stolen By Najib But On Money Laundering
    c. Politically Motivated And Vengeance
    d. Charge Without Documents Ready, What A Joke!
    e. Malaysian AG Doesn’t Know How To Speak Bahasa Malaysia
    f. Freezing (With EVIL Intentions) Every Najib’s Family Account And Assets Even Including His Grandson’s Bank Account Of RM100.00
    g. Secretly Unfreeze DSNR’s Personal Account
    MA63 Status :
    a. Sabahan And Sarawakian Have Been Conned By Pakatan Harapan
    Health SKIM :
    a. Still Pending
    Review MEGA Projects :
    a. HSR Initially Cancelled Then Postponed
    b. MRT3 Cancelled And Proposed To Be Replaced By Buses
    c. ECRL Initially Cancelled Then U-Turned To Be Implemented With Additional Cost Of RM26 Billions.
    d. Suspended 3 Pipeline Projects

    Since becoming the New Government , Pakatan Harapan Government have….

    (1) Established Tabung Harapan
    (2) Lowered The Speed Limit
    (3) Threatened To Depot All Foreign Cooks
    (4) Sacked 17,000 Government Employees
    (5) Raised Prices Of RON97 And Cooking Gas
    (6) Changed The Name Of UTC, Klinik 1Malaysia, Permata, SPAD, PR1MA
    (7) Changed The Name Of BR1M And Reduced The Amount + Number Of Recipients
    (8) Threatened Civil Servants Who Support Or Supported Barisan Nasional
    (9) Given 2 Lucrative Contracts To Known Cronies (Langkawi & ECRL)
    (10) Released Convicted Maid Abuser And Serial Liar From Prison
    (11) Abolished Financial Assistance To Subsistence Farmers And Fishermen
    (12) Jacked Up The Cost Of ECRL By RM26 Billions And Doubled The Cost Of HSR. #NEW: Suspended 3 Pipeline Projects.
    (13) Electricity’s Tariff For Commercial Used From 1st July 2018
    (14) Number Of Employment Opportunities Created….ZERO
    (15) Number Of Infrastructure Projects To Benefit The Rakyat And The Economy….ZERO
    (16) Number Of Policy Initiatives To Improve Government Efficiency And Delivery….ZERO

    The Following will be monitored before GE15

    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=258250768066167&id=100016437375729

    #20 – Toll To Be Privatized And Not To Be Abolished

    HARAPAN’s Supplementary goodies to monitor:

    A. https://m.youtube.com/watch?v=kXxsXaR5PM8

    B. https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/05/22/gobind-antifake-news-act-will-be-abolished/

    C. https://www.malaymail.com/s/1633492/focus-on-tech-and-english-as-education-minister-looks-to-finland-too

    D. http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2018/04/13/guan-eng-well-abolish-penang-bridge-toll-if-ph-wins/

    E. https://www.malaymail.com/s/1643777/broadband-prices-in-malaysia-to-drop-by-25pc-year-end-says-gobind?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

  5. Cer angkat topi tu… dlm stndby 3 biji tomato wat ngunyah2 kalo boring2x.. die org ade jawab… simple katanya.. dulu pon sebelum GST kita lalui SST.. so skang SST .. sama mcm asal balik.. nak kata bengap, die org x mengaku .. malah kata diri cerdik bijaksana. Ya.. anda memang bijak .. upppp 16% caiii caiii caiiii cinngg cinnggg ciiinggg ???

  6. Credit to: Reader.

    Sape penyokong UMNO @ PAS yang boleh bagi jawapan meyakinkan aku pasal GST vs SST…aku akan terus sokong UMNO/PAS hari ni jugak.

    Soalan pertama:
    Kenapa masa SST dilaksanakan sebelum 2014…..kita beli top up henset RM10 aku cuma bayar RM10 jugak ..tapi lepas GST kena bayar RM10.60.

    Soalan kedua:
    kebanyakan tempat ada kedai murah RM2….kenapa masa sebelum GST iaitu masa SST dilaksanakan semua harga dalam kedai tu RM2….lepas gst semua dalam kedai harga barang RM 2.12….cuma nama kedai tu tak tukar kepada kedai rm2.12.

    Soalan ketiga:
    kenapa zaman SST dulu dulu aku bayar bil astro, elektrik, henset just bayar harga semasa tanpa ada tambahan apa…..tapi bila GST dilaksanakan ada tambahan 6 %.

    Jika aku dapat jawapan meyakinkan…..hari ni jugak aku angkat sumpah jadi ahli UMNO @ PAS.

    Kepada kawan-kawan PAKATAN HARAPAN ….kalau ada jawapan terbaik dari caingok’s @ walaun’s, marilah kita pakat sokong UMNO atau PAS…kita join beramai-ramai…setuju tak?.

    Tanya jer nih.

  7. GST 42b.. tapi kita kurngkn 21 B dgn SST.. pulngkn kepada rakyat. Sy x tahu mngpa SST tak elok.. tgk saja.. kita da kurngkn 21B..tapi kita tak nafikn harga barang pasti naik.. itu kita x nafikn… Menteri kewanngan LGE..

    Adoiii.. masalahnya.. kalau kurng pndpatan negara 21B.. tapi harga barangn naik sama dgn masa ada GST.. di mna eloknya SST.. RAKYAT TETAP BAYAR HARGA BARANG MAHAL.. LEPAS TU NEGARA DPAT KURNG HASIL. 21 B. GUNA KIRA2 MNA YG KATA SST MBGUNTUNGKN.. LGE PUN BERITAHU YG HARGA BARANG TETAP AKAN NAIK LPS SST DI PUNGUT… rasa mcm nk membodohkn rakyat je bunyinya ni.. lain laa. Klu… CONTOH.. HARGA BEDAK RM10.GST 6%=RM10.60… LPS GST 0% SEMINGGU JE RM10.. LPS TU NAIK BALIK RM11.
    BILA SST D PUNGGUT JADI
    RM8. ni bru betul tolng rakyat..
    Tapi rakyat ttp bayr rm11 n kerjaan pndptan mkin kurng. ??????????

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.