[Video] Mangga Harum Manis masuk ‘Pasar Digital’

Ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasa, pelbagai produk memasuki pasaran e-dagang sekaligus merancakkan sektor ekonomi digital.

- Advertisement -

Terbaharu, tular di laman sosial mengenai ‘kehadiran’ hasil pertanian tersohor berasal dari Perlis iaitu Mangga Harum Manis yang kini menjadi pilihan peniaga dalam talian.

Sebelum ini, kemasyuran mangga berkenaan yang dianggap ‘produk pertanian emas’ Perlis terbukti apabila telah dieksport ke Singapura dan Jepun sekaligus memberi pulangan cukup lumayan kepada pengusaha tempatan.

Mengambil peluang daripada populariti buah tempatan itu, seorang tukang urut sukan yang ‘berehat’ daripada rutin mengurut turut mengambil peluang menjual buah berkenaan menerusi pelbagai platform digital ketika ini.

Muhammad Hamka Ruslan, 26, berkata, sejak mula mempromosikan buah berkenaan menerusi laman sosial pada minggu kedua PKP, dia mendapat pesanan yang memberangsangkan.

“ Sebenarnya saya mula menjual Mangga Harum Manis pada 2017 namun berhenti apabila bekerja tetap dengan sebuah syarikat selain mula menawarkan perkhidmatan urutan sukan.

“ Bagaimanapun, selepas kerajaan melaksanakan PKP, syarikat tempat saya bekerja tidak beroperasi manakala sesi urutan juga terpaksa ditangguhkan menyebabkan saya mencari alternatif lain untuk menambah pendapatan,” katanya.

Biarpun tinggal di Kuala Lumpur, Muhammad Hamka berkata, tidak sukar untuk menguruskan perniagaan itu kerana semua urusan dijalankan secara dalam talian.

“Saya menjual dengan harga yang mampu dibeli iaitu RM25 sekilogram (kg) dan apabila pesanan melebihi 100 kg, saya terpaksa berhenti menerima pesanan baharu untuk sementara waktu,” katanya kepada Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) baru-baru ini.

Menurutnya, dengan memanfaatkan teknologi digital, semua pesanan dapat diuruskan dengan baik walaupun produk yang dijualnya terletak jauh di Perlis manakala penghantaran dilakukan ke seluruh negara.

Ditanya mengenai cabaran menjual produk secara dalam talian, bekas pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) itu berkata, setiap perniagaan mempunyai masalah yang harus diselesaikan demi memastikan kelangsungan perniagaan.

“ Saya bergantung kepada kecekapan syarikat kurier yang mengendalikan proses penghantaran kepada pelanggan kerana jika dibiarkan tersadai lama, buah mangga ini berpotensi untuk rosak,” katanya.

Menurutnya, dia juga membuat jadual dengan keutamaan penghantaran diberikan kepada pelanggan yang telah membuat pesanan lebih awal.

“ Selain itu, sebagai peniaga dalam talian, kita perlu rajin membuat promosi menggunakan media sosial bagi memastikan kewujudan perniagaan disedari,” katanya.

Sikap memanfaatkan peluang digital yang wujud ketika ini bertepatan dengan seruan menggalakkan usahawan mikro dan kecil di Malaysia oleh MDEC untuk terus mempromosikan produk dan perkhidmatan mereka sepanjang tempoh PKP.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Surina Shukri berkata, sokongan kepada komuniti usahawan mikro dan kecil daripada MDEC bukan hanya membabitkan kumpulan yang terlibat dalam program kelolaan agensi tersebut.

“Setiap lapisan masyarakat juga boleh memanfaatkan portal yang disediakan untuk mendapatkan maklumat yang boleh membantu perniagaan.

Misalnya, portal https://www.go-ecommerce.my/ telah membantu seramai 183,290 usahawan digital untuk mempelajari kemahiran e-dagang yang sentiasa dikemas kini dengan maklumat semasa,” katanya.

Katanya portal itu juga sesuai untuk mereka yang baru berjinak-jinak dalam perniagaan digital. – MDEC.my

Tekstur isi yang lembut dan manis menjadi punca Mangga Harum Manis kini menerima sambutan hangat apabila didagangkan di media sosial.

Buah yang telah dimasukkan ke dalam kotak sedia dipos ke seluruh negara menerusi jualan digital.

Berita Berkaitan

Komen

......
Advertisment

Instagram

Terkini

反贪会查槟海隧舞弊案 下周找曹观友彭文宝问话

反贪会就槟城海底隧道涉嫌舞弊案件的调查,下周二(7日),槟州首长曹观友将接受反贪会的问话,而槟州行政议员彭文宝则在7月6日(周一)接受问话。

反贪会查槟海隧舞弊案 下周找曹观友彭文宝问话

反贪会就槟城海底隧道涉嫌舞弊案件的调查,下周二(7日),槟州首长曹观友将接受反贪会的问话,而槟州行政议员彭文宝则在7月6日(周一)接受问话。

Jualan kereta Proton melonjak pada Jun 2020

Proton Holdings Bhd mendapat manfaat susulan peningkatan jualan kereta sewaktu pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) pada Jun apabila kereta jenama nasional itu diunjur...

Bersatu, PAS tidak akan bertanding dalam PRN Sarawak – Dr James Masing

Seorang pemimpin Sarawak berkata Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan PAS tidak akan bertanding di Sarawak dalam Pilihan Raya Negeri ke-12 (PRN12) akan datang...

Tok Mat tak setuju PN guna lambang baru pada PRU15

Timbalan Presiden UMNO, Mohamad Hasan (Tok Mat) tidak bersetuju Perikatan Nasional (PN) bertanding sebagai gabungan tunggal yang menggunakan lambang baru pada pilihan raya umum...

Tiga lelaki dipenjara seumur hidup kerana menculik

Tiga lelaki hari ini dijatuhi hukuman penjara seumur hidup oleh Mahkamah Tinggi di sini setelah didapati bersalah menculik seorang wanita bagi mendapatkan wang tebusan...

Sering Dibaca

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Jan-Apr 2019 (tak ada krisis Covid): - Pinjaman baru: RM54.8b (termasuk bon samurai RM7.8b) - Bayaran balik hutang: RM17.7b - Hutang negara tambah RM37.1b. Jan-Apr 2020 (krisis Covid) -...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan yang mendalam berhubung insentif dan proses pelaburannya yang akan menjadikan negara ini menonjol daripada yang...

Dr Mahathir letak jawatan?

Antara yang disebut dalam printscreen itu adalah “Tun nak resign sebagai Perdana Menteri esok hari” ia dipercayai berkait dengan perubahan senarai Exco Johor seperti yang disebut dalam ayat sama dalam WhatsApp berkenaan.

Projek JUAL NEGARA oleh Rejim PH dah settle – jom kita bersorak dengan gembira

Dalam rundingan. Ramai yang minat. Sabar. Tapi mesti kasi settle. Syarikat lapangan terbang Malaysia Airports Berhad ada jual tak?