[Video] Manifesto BN Lebih Realistik

Manifesto Barisan Nasional yang diumumkan pada Sabtu lalu disifatkan menyeluruh dan realistik. Menurut profesor ulung, Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin, manifesto BN lebih mencerminkan sebuah negara bangsa yang lebih jelas.


 

Lihat video:
https://youtu.be/0dVLWEtwrUM

MPN pun telah meneliti kedua-dua manifesto BN dan PH, dulu kita buat PH, dan mendapati dari segi pemikiran manifesto, BN mencerminkan arah tujuan pembinaan negara bangsa yang lebih jelas berbanding dengan PH. Itu yang kami dapati.

Penekanan terhadap pembinaan negara bangsa itu kalau tengok bahagian awal, ini tiada dalam dokumen-dokumen umum, tapi kalau kita lihat dalam dokumen yang terperinci yang 300 halaman lebih itu memang ada dibahagian awalnya dibincangkan tentang kerangka pemikiran manifesto, BN mencerminkan arah tujuan pembinaan negara bangsa yang lebih jelas berbanding dengan PH.

Menurut beliau, walaupun terdapat beberapa persamaan antara manifesto BN dan PH seperti isu Felda, pekerjaan, wanita, Sabah dan Sarawak serta gaji minimum, bagaimanapun manifesto BN mempunyai kekuatan tersendiri kerana dapat memberi tambah nilai dan kesinambungan apa yang telah dilakukan sebelum ini.

Selain daripada inklusif, ianya bersifat bertanggungjawab dan grounded kepada keberadaan negara pada masa sekarang. Ia tidak bercerita mengenai memberi bulan dan bintang. Dia bercerita mengenai apa yang boleh diberikan mengikut kemampuan dalma tempoh 5 tahun itu. Itu yang saya rasa dia lebih realistik sifatnya.

MPN Poll adalah badan bebas yang menganalisis perlaksanaan dan proses demokrasi di bawah Majlis Profesor Negara, MPN. Ia ditubuhkan untuk mengumpulkan pemikir dan ahli akademik seluruh negara.

http://pakdin.my/tag/manifesto/

#FailedState
#Corruption
#Fitnah
#PakatanHipokrit
#TunM93Tahun
#KekalBN
#RespectMyPM #BarisanProRakyat
#UndilahBarisanNasional
#UndilahBN
#BersamaBN
#HebatkanNegaraku
#DahulukanRakyat
#JanjiDitepati
#BR1M


Comments (5)

  1. Sheikh Ahmad Apr 12, 2018 @ 16:49
  2. Aidit Mokhtar Apr 12, 2018 @ 17:18
  3. Ivan Chong Apr 12, 2018 @ 20:18
  4. Razali Che Mat Apr 12, 2018 @ 23:13
  5. Baharudin Kader Gani Apr 13, 2018 @ 3:04

Leave a Reply