28 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 31, 2020

[Video] Manifesto BN Lebih Realistik

Manifesto Barisan Nasional yang diumumkan pada Sabtu lalu disifatkan menyeluruh dan realistik. Menurut profesor ulung, Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin, manifesto BN lebih mencerminkan sebuah negara bangsa yang lebih jelas.


 

Lihat video:
https://youtu.be/0dVLWEtwrUM

MPN pun telah meneliti kedua-dua manifesto BN dan PH, dulu kita buat PH, dan mendapati dari segi pemikiran manifesto, BN mencerminkan arah tujuan pembinaan negara bangsa yang lebih jelas berbanding dengan PH. Itu yang kami dapati.

Penekanan terhadap pembinaan negara bangsa itu kalau tengok bahagian awal, ini tiada dalam dokumen-dokumen umum, tapi kalau kita lihat dalam dokumen yang terperinci yang 300 halaman lebih itu memang ada dibahagian awalnya dibincangkan tentang kerangka pemikiran manifesto, BN mencerminkan arah tujuan pembinaan negara bangsa yang lebih jelas berbanding dengan PH.

Menurut beliau, walaupun terdapat beberapa persamaan antara manifesto BN dan PH seperti isu Felda, pekerjaan, wanita, Sabah dan Sarawak serta gaji minimum, bagaimanapun manifesto BN mempunyai kekuatan tersendiri kerana dapat memberi tambah nilai dan kesinambungan apa yang telah dilakukan sebelum ini.


Selain daripada inklusif, ianya bersifat bertanggungjawab dan grounded kepada keberadaan negara pada masa sekarang. Ia tidak bercerita mengenai memberi bulan dan bintang. Dia bercerita mengenai apa yang boleh diberikan mengikut kemampuan dalma tempoh 5 tahun itu. Itu yang saya rasa dia lebih realistik sifatnya.

MPN Poll adalah badan bebas yang menganalisis perlaksanaan dan proses demokrasi di bawah Majlis Profesor Negara, MPN. Ia ditubuhkan untuk mengumpulkan pemikir dan ahli akademik seluruh negara.

https://pakdin.my/tag/manifesto/

#FailedState
#Corruption
#Fitnah
#PakatanHipokrit
#TunM93Tahun
#KekalBN
#RespectMyPM #BarisanProRakyat
#UndilahBarisanNasional
#UndilahBN
#BersamaBN
#HebatkanNegaraku
#DahulukanRakyat
#JanjiDitepati
#BR1M

Berita Berkaitan

Tun Mahathir kempen Kerajaan Perpaduan lagi

Ketika krisis politik melanda negara, nampaknya bekas perdana menteri paling lama, Tun Dr Mahathir...

Agong guna ‘soft power’ selamatkan negara dari ahli politik kata peguam

Kejayaan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengemudi negara ketika kerajaan...

UMNO kekal fokus pentingnya Gencatan Politik – Keputusan mesyuarat MKT UMNO

KENYATAAN MEDIA Mesyuarat Khas Majlis Kerja Tertinggi UMNO telah mengambil keputusan: 1. UMNO terus kekal fokus...

Gila rebut jawatan, populariti Bersatu, UMNO semakin merudum

Populariti Bersatu dan UMNO dilihat semakin merudum kerana di dakwa terlalu sibuk mengejar jawatan...

Komen

..

Kenyataan Macron: Mahathir kena fokus kepada individu bukan serang negara & bangsa kata Najib

Bukanlah nak defend sangat tapi saya rasa dunia patut bertenang dan membaca kenyataan Tun Mahathir secara penuh dan dalam konteks penuh. Perlu adil kepada Tun...
993PeminatSuka
4,664PengikutMengikut
3,360PengikutMengikut
13,700PelangganLanggan