Home / :: BLOG :: / [Video] Mengapa tidak perlu kasihan terhadap Rafizi dengan penjara 30 bulan

[Video] Mengapa tidak perlu kasihan terhadap Rafizi dengan penjara 30 bulan


https://youtu.be/VV22OMJYrQQ

Rafizi baru sahaja membuat cerita sedih bagaimana beliau berjuang untuk rakyat tetapi menerima hukuman penjara 30 bulan kerana “mendedahkan korupsi” di NFC.

Di akhir cerita sedihnya itu sudah pasti seperti biasa ialah untuk menagih simpati dari rakyat dan menyumbang bantuan kepada beliau.

Undang-undang tetap undang-undang. Walaupun tiada siapa pun mahu seseorang dihukum penjara, adalah penting untuk memaklumkan kepada anda semua apa yang sebenarnya berlaku mengenai Rafizi ini.

Dengan menggunakan penyata akaun bank milik NFC Corp pada 7 Mac 2012, Rafizi secara terbuka menuduh NFC Corp telah menyalahguna pinjaman mudah berjumlah RM250 juta untuk membeli kondominium mewah dan bukannya untuk menternak lembu.

Bagaimanapun, syarikat NFC telah menyanggah kenyataan ini dan menyaman malu ke atas Rafizi – kes ini telah dimenangi oleh NFC di mahkamah tinggi. Rafizi kemudiannya telah diarahkan membayar RM300,000 sebagai ganti rugi malu kepada NFC.

Secara asasnya, Rafizi telah melanggar akta BAFIA kerana mendedahkan penyata akaun sulit bank milik NFC dengan menjadikannya sebagai satu tuduhan yang kemudiannya ternyata adalah palsu di mahkamah.

Undang-undang mengenai BAFIA ini cukup jelas. Jika anda mendedahkan kepada orang lain penyata akaun bank milik orang lain, anda adalah melanggar akta tersebut. Dan Rafizi mengetahui perkara ini.

Mengapa pula perlu kasihan kepada beliau ini sedangkan beliau menyedari dan secara sedar melanggar undang-undang tersebut dengan memfitnah seseorang?

Rafizi bukanlah orang yang pertama “mendedahkan” masalah mengenai syarikat NFC tersebut. Pihak kerajaan yang pertama sekali “mendedahkan” isu NFC ini.

Pada tahun 2010, laporan oleh Ketua Audit Negara menyatakan NFC telah gagal mematuhi matlamat penubuhannya selepas menerima pinjaman mudah berjumlah RM250 juta dari pihak kerajaan.

Pada masa tersebut iaitu pada Mac 2012, dengan “pendedahan” oleh Rafizi tersebut, pihak Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) telah pun menyiasat isu NFC ini berdasarkan kepada laporan yang didedahkan oleh Ketua Audit Negara tersebut. Begitu juga dengan SPRM.

https://tinyurl.com/y9qw9hl5

Rafizi bukannya seorang hero yang mendedahkan masalah NFC tersebut dan mengapa pula perlu “kasihan” kerana bertindak sebagai hero?

Anda juga perlu mengambil maklum tidak seperti mana dengan laporan yang terlalu mahal dengan harga RM305 juta bagi projek Terowong Pulau Pinang dan RM250 juta yang diluluskan oleh Muhyiddin Yassin, itu Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani sebagai pinjaman mudah kepada NFC masih perlu dibayar bersama dengan kadar faedah atas pinjaman tersebut.

Benar, projek tersebut berdepan dengan masalah semasa pelaksanaannya – sebahagiannya kerana kegagalan kerajaan membina rumah penyembelihan serta juga jalan ke ladang tersebut – tetapi apa cara pun pihak NFC masih perlu membayar pinjaman tersebut beserta dengan kadar faedahnya.

Dengan mengatakan bahawa Rafizi tidak mendapat apa-apa faedah dari fitnahnya tersebut dan “pendedahan” yang melanggar undang-undang pada Mac 2012 tersebut adalah tidak benar.

Dengan sebab itu, imej Rafizi meningkat naik dari tidak memiliki apa-apa pun kemudiannya menjadi sebutan ramai. Beliau kemudiannya diberikan peluang untuk bertanding di kerusi parlimen Pandan pada PRU 13, di mana beliau telah memenanginya dan menerima ganjaran sebanyak RM29,000 setiap bulan dan bebas cukai selama-lamanya.

Dengan menggunakan nama beliau tersebut, beliau telah berjaya mengutip berjuta ringgit dari sumbangan orang ramai di mana wang sumbangan tersebut kemudiannya didapati untuk membayar perkhidmatan oleh syarikat milik Rafizi itu sendiri bagi membekalkan tenaga kerja iaitu Invoke.

http://pakdin.my/rafizi-sapu-duit-derma-dari-orang-ramai-untuk-bayar-kepada-syarikat-sendiri/

Kemasyhuran dan keuntungan datang dengan cara ini iaitu “mendedahkan” isu NFC. Patutkan kita perlu kasihan kepada Rafizi yang “beliau tidak mendapat apa-apa pun” sedangkan beliau tahu telah melanggar undang-undang?

Dengan keberanian dan bersemangat beliau “mendedah” isu NFC tersebut, Rafizi kemudiannya kelihatan terus menerus memperhebatkan lagi tuduhan demi tuduhan atas apa jua.

Ini termasuklah dengan kegagalan Langkah Kajang yang mencetuskan perpecahan di dalam Pakatan Rakyat dan masalah kewangan Tabung Haji menyebabkan ramai pencarum mengeluarkan simpanan mereka dan hilang kelayakan giliran untuk menunaikan Haji.

Terkini ialah apabila Rafizi telah tersalah dengan menuduh Rahman Dahlan telah memberikan satu projek kepada “abangnya” kerana tokoh koporat tersebut mempunyai nama ayah yang hampir sama.

http://pakdin.my/rafizi-kantoi-lagi-rahman-dahlan-sedia-ambil-tindakan-perundangan/

Walaupun Rafizi sedar beliau telah membuat kesilapan, tetapi beliau enggan untuk meminta maaf.

Dan siapa yang boleh lupa dengan testimoni beliau di dalam mahkamah mengenai dakwaan cincin berlian milik Rosmah hanyalah satu gurauan sahaja?

http://pakdin.my/rafizi-dah-tukar-cerita-mahathir-kena-kencing/

Selama ini, beliau telah banyak kali kalah di dalam kes kerana membuat tuduhan fitnah dan masih ada lagi kes yang sedang menanti.

Jangan kata kepada saya bahawa seseorang telah mendesak beliau untuk menabur fitnah. Beliau lakukan semua ini dengan sukarela – menyedari semua ini akan menjadikan beliau lebih menonjol.

Kasihan Rafizi? Saya fikir tidak sama sekali.

* Rakan dalam parti beliau sendiri pun menjauhkan diri dan tidak mahu terlibat dalam setiap fitnah yang beliau lemparkan.

LSS

(Visited 6 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

Check Also

Harga Gula Dunia Merudum, rejim PH Senyap-Senyap Tax rakyat

Siapa yang untung? Kerajaan kenakan cukai kepada rakyat dalam senyap? Saudagar gula? …………. Harga gula …

85 comments

  1. Yop Kidai

    Byk benda lain yg nk disedihkan

  2. Yop Kidai

    Byk benda lain yg nk disedihkan

  3. Gir Rizalo

    Dia punya pakwe laa byk yg sedih kikiki

  4. Gir Rizalo

    Dia punya pakwe laa byk yg sedih kikiki

  5. Amin Arise

    Brani buat brani tanggung la

  6. Amin Arise

    Brani buat brani tanggung la

  7. Zam Deye

    Sendiri yg tinbang bebanan diri sendiri yg memikulnya,,,

  8. Zam Deye

    Sendiri yg tinbang bebanan diri sendiri yg memikulnya,,,

  9. Yusoff Aziz

    Padan dgn muka dia

    Semoga dia muhasabah diri selama 30bln dan tidak buat fitnah lagi nnt

  10. Yusoff Aziz

    Padan dgn muka dia

    Semoga dia muhasabah diri selama 30bln dan tidak buat fitnah lagi nnt

  11. Roslee Abdul Aziz

    Perjuangan yang Allah tak sekali2 redha sebabnya untuk nak diri kerajaan kafir di Malaysia.

  12. Roslee Abdul Aziz

    Perjuangan yang Allah tak sekali2 redha sebabnya untuk nak diri kerajaan kafir di Malaysia.

  13. Mohd Fauzi

    DULU TINGGAL DIRUMAH. SEKARANG TINGGAL DI DLM KANDANG PADAN MUKA RAZIFIIIIIIIIIII! ?

  14. Mohd Fauzi

    DULU TINGGAL DIRUMAH. SEKARANG TINGGAL DI DLM KANDANG PADAN MUKA RAZIFIIIIIIIIIII! ?

  15. Mohd Fauzi

    DULU TINGGAL DIRUMAH. SEKARANG TINGGAL DI DLM KANDANG PADAN MUKA RAZIFIIIIIIIIIII! ?

  16. Rosli Ibrahim

    Kesian pencarum taking hah I ditipu bulat2 oleh rafizi. Akibat nya pencarum hilang keuntungan dividend.

  17. Rosli Ibrahim

    Kesian pencarum taking hah I ditipu bulat2 oleh rafizi. Akibat nya pencarum hilang keuntungan dividend.

  18. Muhammad Jaafar

    Yg tak simpati berhati hitam dan tiada nur dlm dirinya.

  19. Muhammad Jaafar

    Yg tak simpati berhati hitam dan tiada nur dlm dirinya.

  20. Muhammad Jaafar

    Yg tak simpati berhati hitam dan tiada nur dlm dirinya.

  21. Mohammad Haq

    Bagi la dia rehat dah banyak sangat cerita donggeng di buat. ??

  22. Mohammad Haq

    Bagi la dia rehat dah banyak sangat cerita donggeng di buat. ??

  23. Jamaludin Ali

    Orang dah bersalah nak buat apa kesian sepatutnta dikutuk kerana perbuatan itu sangat terkutuk titik

  24. Jamaludin Ali

    Orang dah bersalah nak buat apa kesian sepatutnta dikutuk kerana perbuatan itu sangat terkutuk titik

  25. Faizal Maksom

    when exposing a crime is treated as comitting a crime,you are being ruled by criminals…

  26. Faizal Maksom

    when exposing a crime is treated as comitting a crime,you are being ruled by criminals…

  27. Mohd Aie

    Sapa cari lilin….Pm aku…rege spesel punye….???

  28. Mohd Aie

    Sapa cari lilin….Pm aku…rege spesel punye….???

  29. Rosli Rosli

    Kerana dia reportla kita baru tahu pasal kes lembu ni…nak harapkan bn xde la nampak nya…tapi malaysia ni pelik..yg membongkar cerita sebenar masuk penjara…yg terang2 bersalah mkn duit rakyat lepas mcm tu saja

  30. Rosli Rosli

    Kerana dia reportla kita baru tahu pasal kes lembu ni…nak harapkan bn xde la nampak nya…tapi malaysia ni pelik..yg membongkar cerita sebenar masuk penjara…yg terang2 bersalah mkn duit rakyat lepas mcm tu saja

  31. Abdul Karim Mat Yusup

    Dia patut tanggung apa yg dia buat

  32. Abdul Karim Mat Yusup

    Dia patut tanggung apa yg dia buat

  33. Abdul Karim Mat Yusup

    Dia patut tanggung apa yg dia buat

  34. Mizan Syed

    Haha org yg buat fitnah diagungkan org yg mertabatkan islam disingkirkan jahanam sama ph

  35. Mizan Syed

    Haha org yg buat fitnah diagungkan org yg mertabatkan islam disingkirkan jahanam sama ph

  36. Rosli Rosli

    Benda yg btl di anggap fitnah keee

  37. Rosli Rosli

    Benda yg btl di anggap fitnah keee

  38. Muiz Is

    Dpt kontrak bela LEMBU…LEMBU – LEMBU ada tak ….tu ja nak tanya..

  39. Muiz Is

    Dpt kontrak bela LEMBU…LEMBU – LEMBU ada tak ….tu ja nak tanya..

  40. Mohamed Zuhri Amir

    Nape tak perlu kesihan pd rafiji sbb kerana dia ramai yg tak dpt mengerjakn haji on time…dn kerana sbb fitnah rafiji ramai yg bersubahat dpt dosa??

  41. Mohamed Zuhri Amir

    Nape tak perlu kesihan pd rafiji sbb kerana dia ramai yg tak dpt mengerjakn haji on time…dn kerana sbb fitnah rafiji ramai yg bersubahat dpt dosa??

  42. Mohd Azizafril Abu Hasan

    Tak kasihan pon ngan rapiji sotong ni.. aku kesian ngn undang2 malaysia yg semakin truk.. org yg mencuri rm250juta masih bebas sana sini.. takde undang2 boleh menangkap mereka yg menyeleweng duit rakyat.. kesihan…

  43. Mohd Azizafril Abu Hasan

    Tak kasihan pon ngan rapiji sotong ni.. aku kesian ngn undang2 malaysia yg semakin truk.. org yg mencuri rm250juta masih bebas sana sini.. takde undang2 boleh menangkap mereka yg menyeleweng duit rakyat.. kesihan…

  44. Mohd Seth Sariff

    Fitnah….30 bln oklah tu….kalau ikut aku ….fadal mulut lasernya tu 30 thn jel

  45. Mohd Seth Sariff

    Fitnah….30 bln oklah tu….kalau ikut aku ….fadal mulut lasernya tu 30 thn jel

  46. Mohd Seth Sariff

    Fitnah….30 bln oklah tu….kalau ikut aku ….fadal mulut lasernya tu 30 thn jel

  47. Ilyas Mohamed

    Don’t care about rafizi… We all should care of Malaysian law…pencuri rm 250 juta lepas orang yg lapur masuk…ini kah undang2 kita.

  48. Ilyas Mohamed

    Don’t care about rafizi… We all should care of Malaysian law…pencuri rm 250 juta lepas orang yg lapur masuk…ini kah undang2 kita.

  49. Ilyas Mohamed

    Don’t care about rafizi… We all should care of Malaysian law…pencuri rm 250 juta lepas orang yg lapur masuk…ini kah undang2 kita.

  50. SY Syedo

    Kmik xdak dtempat kejadian..xtauapa..harap autar temberang…p. G

  51. SY Syedo

    Kmik xdak dtempat kejadian..xtauapa..harap autar temberang…p. G

  52. SY Syedo

    Posa dn raya..xlamadh..slmat berpuasa..dn hary ryaya..utk dua tahun..posa jgn x posa….

  53. SY Syedo

    Posa dn raya..xlamadh..slmat berpuasa..dn hary ryaya..utk dua tahun..posa jgn x posa….

  54. Rosli Rosli

    Duit tu meme masuk akaun sye…tapi bknlah bermaksud akaun sye…hanya nma aje atas nma sye

  55. Rosli Rosli

    Duit tu meme masuk akaun sye…tapi bknlah bermaksud akaun sye…hanya nma aje atas nma sye

  56. Hayzam Ahmad

    Kepala banalah… setiap gambar yg ko kluarkan semua ko jelir lidah. Ko ni spisis kunyit ke. Mcm ciib….

  57. Hayzam Ahmad

    Kepala banalah… setiap gambar yg ko kluarkan semua ko jelir lidah. Ko ni spisis kunyit ke. Mcm ciib….

  58. Zulkifli Ahmad

    Skrg ni kalau Pembangkang ckp apa pun sy x akan percaya..boleh dengar saja tapi msuk telinga kanan keluar telinga kiri…sbb apa..sbb mrk ckp x konsisten..bak kata org Cakap x Serupa Bikin…mrk x suka mrk caci mrk hina tapi mrk suka mrk sanjung mrk puji melangit..skrg mrk sendiri yg mengangkat org yg mrk Benci utk jadi PM…hahaha…

  59. Zulkifli Ahmad

    Skrg ni kalau Pembangkang ckp apa pun sy x akan percaya..boleh dengar saja tapi msuk telinga kanan keluar telinga kiri…sbb apa..sbb mrk ckp x konsisten..bak kata org Cakap x Serupa Bikin…mrk x suka mrk caci mrk hina tapi mrk suka mrk sanjung mrk puji melangit..skrg mrk sendiri yg mengangkat org yg mrk Benci utk jadi PM…hahaha…

  60. Man Ahmad Gan

    1000 syarikat kenapa tk dedah 22 tahun kutty madey salur DT untuk anak dan kroni ,kalau tk mcm Mana dia orang berniaga , Anak chap duit ke,billout anak mirzan ,mokzani cap duit ,tolong perwaja berbillion ,hilang 32 billion Forex bukan DT raayat , Syarikat besar cina kenapa tk pergi singkap akaun dia orang,niat busuk untuk memburukkan orang Demi politik ,itu Demi raayat konon ,pala but..h

  61. Man Ahmad Gan

    1000 syarikat kenapa tk dedah 22 tahun kutty madey salur DT untuk anak dan kroni ,kalau tk mcm Mana dia orang berniaga , Anak chap duit ke,billout anak mirzan ,mokzani cap duit ,tolong perwaja berbillion ,hilang 32 billion Forex bukan DT raayat , Syarikat besar cina kenapa tk pergi singkap akaun dia orang,niat busuk untuk memburukkan orang Demi politik ,itu Demi raayat konon ,pala but..h

  62. Man Ahmad Gan

    1000 syarikat kenapa tk dedah 22 tahun kutty madey salur DT untuk anak dan kroni ,kalau tk mcm Mana dia orang berniaga , Anak chap duit ke,billout anak mirzan ,mokzani cap duit ,tolong perwaja berbillion ,hilang 32 billion Forex bukan DT raayat , Syarikat besar cina kenapa tk pergi singkap akaun dia orang,niat busuk untuk memburukkan orang Demi politik ,itu Demi raayat konon ,pala but..h

  63. Hamidah Mohd

    sampai bila depa nak seronok kerana yg bercakap benar di penjara? tunggulah balasan dari Yang Maha Agung.

  64. Hamidah Mohd

    sampai bila depa nak seronok kerana yg bercakap benar di penjara? tunggulah balasan dari Yang Maha Agung.

  65. Haron Tamsir

    X baik zan kawoskan orang…..hihihi …..kenapa marah sangat daftar dulu ahli umno…wakakaka

  66. Haron Tamsir

    X baik zan kawoskan orang…..hihihi …..kenapa marah sangat daftar dulu ahli umno…wakakaka

  67. Bayjurie Abd Aziz

    Harap lingkup cepat la bn ni ..

  68. Bayjurie Abd Aziz

    Harap lingkup cepat la bn ni ..

  69. CyTro Hulu Selangor

    Nak lingkup macamana.. Tak habis memfitnah bukannya cerita pasal perjuangan dan nak majukan negara. Janji2 air liur.

  70. CyTro Hulu Selangor

    Nak lingkup macamana.. Tak habis memfitnah bukannya cerita pasal perjuangan dan nak majukan negara. Janji2 air liur.

  71. CyTro Hulu Selangor

    Menipu cukai pintu kena GST ?

  72. CyTro Hulu Selangor

    Menipu cukai pintu kena GST ?

  73. Sawal Suramin

    Gugurkan pakar starigik yng lemah terus kena 30 bulan………takziah

  74. Sawal Suramin

    Gugurkan pakar starigik yng lemah terus kena 30 bulan………takziah

  75. Supian Subarna Subarno

    Bang rafizi jgn berduka mintalah pertolongan kepada allah.perbanyak beristigfar

  76. Supian Subarna Subarno

    Bang rafizi jgn berduka mintalah pertolongan kepada allah.perbanyak beristigfar

  77. Supian Subarna Subarno

    Bang rafizi jgn berduka mintalah pertolongan kepada allah.perbanyak beristigfar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: