26.9 C
Kuala Lumpur
Monday, January 25, 2021

Video: Najib Akui Terguris Hati Dengan Tun M

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengakui bahawa beliau terguris hati dengan tindakan Tun Dr Mahathir Mohamad yang banyak melakukan serangan peribadi terhadapnya.

Najib, yang juga Presiden UMNO, berkata beliau sebenarnya boleh menerima pendapat dan teguran bekas perdana menteri itu berkaitan dasar dan pentadbirannya.

“Tetapi dia (Tun Dr Mahathir) telah keluarkan pendapat-pendapat yang terlalu personal (peribadi)…,” katanya dalam satu temu bual bersama stesen televisyen TV3 sempena Perhimpunan Agung UMNO 2015.

Temu bual itu dikendalikan oleh Editor Urusan Kumpulan, Berita dan Hal Ehwal Semasa, Media Prima Bhd, Datuk Seri Mohd Ashraf Abdullah; Editor Urusan Kumpulan, The New Straits Times Press (Malaysia) Bhd, Media Prima Bhd, Datuk Abdul Jalil Hamid dan Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, Datuk Abdul Aziz Ishak.

Najib juga menyifatkan Dr Mahathir tidak berpegang kepada kata-katanya dahulu, bahawa seorang pemimpin apabila tidak lagi berada dalam kerajaan, beliau haruslah sentiasa menyokong dan mendukung kepimpinan kerajaan semasa.

“Waktu kita dalam kerajaan, kita hargai sokongan yang tidak dalam kerajaan. Waktu kita di luar kerajaan, kita patut sokong orang dalam kerajaan.

“Itu yang dia (Dr Mahathir) selalu cakap…tapi saya tengok Tun ini dalam banyak hal, dia tidak amalkan apa yang dia cakap ketika dia dalam kerajaan,” katanya.

Najib juga mengakui berasa kesal dengan tindakan Dr Mahathir yang kini lebih kerap mengkritik kepimpinannya berbanding menegur pembangkang dalam tulisan di laman blognya.

Keadaan ini menyebabkan beliau dan kepimpinan parti perlu melakukan pelbagai penjelasan kepada rakyat dan anggota parti berhubung setiap isu yang dibangkitkan oleh Dr Mahatir yang disifatkan Najib sebagai banyak bersifat persepsi dan andaian tanpa disokong dengan bukti kukuh.

Menyifatkan segala dakwaan dan kritikan yang dihadapinya masa kini sebagai cabaran yang perlu dihadapi, Najib berkata perkara itu adalah lumrah yang harus dihadapi setiap pemimpin.

“Ini bukan baharu dan setiap pemimpin akan hadapi cabaran. Tapi ini ujian kepimpinan kita…ujian inilah yang perlu saya lalui dan mudah-mudahan saya dapat teruskan amanah ini dengan sokongan parti sebab banyak lagi amanah yang perlu diteruskan untuk negara dan parti,” katanya.

Berhubung cadangan Dr Mahathir yang mahu supaya Majlis Tetua ditubuhkan untuk membimbing perdana menteri dalam urusan pentadbiran, Najib berkata perkara itu tidak pernah berlaku di Malaysia atau di mana-mana negara lain.

Malah, Najib menjelaskan tiada sebarang peruntukan dalam perlembagaan berkaitan penubuhan majlis itu, yang akan mengatasi kuasa Kabinet dan Majlis Tertinggi UMNO.

“Bukanlah saya tidak hormat dia (Dr Mahathir) sebagai negarawan tapi saya pegang pada prinsip bahawa saya adalah perdana menteri yang sah dipilih oleh rakyat. Saya juga adalah presiden yang dipilih oleh parti.

“Saya bukanlah seorang pemimpin yang tidak mendengar nasihat…tidak mendengar pandangan tetapi pada kesudahannya saya mesti buat keputusan atas apa yang saya fikir terbaik untuk negara dan parti,” katanya.

Berita Berkaitan

Komen

 1. IDEOLOGI””
  ……SEDAP BUNYI NYA
  ……TAPI
  IDEOLOGY TANPA CONCEPT DAN FALSAFAH……. HANYA AKAN SESAT PERJALANAN…..
  …… BILA SUDAH ADA KE TIGA TIGA PERKARA TERSEBUT TAPI TANPA “” JATI DIRI”” …….. JUGA SESAT AKAN PERJALANAN…….
  ……PUCUK DAN PANGKAL…… TIDAK SAMA BERAT NYA…..TAPI JADI NYA DARI SATU BATANG ATAU “”PRINCIPAL””
  …….PERCATURAN KEPIMPINAN BANGSA MELAYU DAN TANAH MELAYU
  …….BERGANTONG PADA “” PUCUK”” DAN PANGKAL NYA……..
  …….MEMBACA ADALAH JAMBATAN ILMU
  ……
  BACA LAH SETIAP SUDUT CORAK DAN CARA TERPEINCI SEBAGAI PEMIMPIN MELAYU JATI…….
  …..IRAMA DAN LAGU TIDAK BOLEH CACAT BUNYI NYA……. TAKUT LIRIK NYA TIADA NILAI BERBUNYI……
  ….ps orangkampongubikaku

 2. Saya berdoa semoga ada satu hari yg Datuk Seri ada kelapangan, boleh baca semua komen2 di FB beliau, FB page2 yg beliau bayar… Klu artikel minta kesian pun dapat reaksi begini dari rakyat, apa guna menongkat langit nk jadi pemimpin lagi…

 3. mcm sial…gi mampus le..cuba admin gi tanya najib lak..berjuta rakyat terguris ngn dia xnk sembang gak ke..??sblm pru janji smua manis2 tp dh dpt kuasa janji manis jd beban idop rakyat..janji dicapati..bg br1m x sberapa nilainya sembang mcm dh bg syurga lak…xnk sembang gak ke..??gi jahanam le pemimpin yg cmni….smoga dilaknatullah dunia & akhirat..aamiin..

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.