25.2 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 30, 2020

[Video] Pembahagian Kerusi: Azmin Tolak Cadangan Mahathir, Gelar Parti PAN ‘Amanah Yang Tak Amanah’


https://youtu.be/Kvfcy77pi7M

“PAN tak beritahu kebenaran, mereka tak amanah, kita sudah berjumpa empat kali,” kata Timbalan Presiden PKR itu dengan nada sindiran.

Berikutan kemelut pembahagian kerusi komponen PH di Selangor, Menteri Besar negeri, Datuk Seri Azmin Ali dilaporkan menolak penubuhan jawatankuasa khas seperti yang diumumkan oleh Pengerusi PH.

“Tiada jawatankuasa khas. Apa yang Dr Mahathir Mohamad kata adalah kita ada jawatankuasa yang ditubuhkan seperti negeri lain dan kita sudah berjumpa empat kali.

“Kecuali jawatankuasa itu sebelum ini dikenali sebagai ‘Jawatankuasa Pilihan Raya Negeri Selangor’ sekarang mereka mahu ubah kepada ‘Jawatankuasa Pengagihan Kerusi’, ahli jawatankuasa masih sama,” katanya di Rawang hari ini.

Sebelum ini, Pengerusi PH, Tun Dr Mahathir Mohamad mengumumkan penubuhan jawatankuasa khas bagi PH Selangor menyelesaikan agihan kerusi di negeri itu.

Pada masa sama, Azmin turut menyelar pimpinan PAN kerana mengeluarkan kenyataan mengelirukan tentang pembahagian kerusi PH di Selangor.

“PAN tak beritahu kebenaran, mereka tak amanah, kita sudah berjumpa empat kali,” kata Timbalan Presiden PKR itu dengan nada sindiran.

Sementara itu, Azmin yang juga Pengerusi PH Selangor menjelaskan bahawa pembahagian kerusi negeri belum dimuktamadkan.

Sebaliknya beliau menekankan bahawa PH akan memperuntukkan kerusi berasaskan ‘kebolehmenangan’ parti komponennya.

“Saya pasti jika kita ada konsensus, kita boleh atasi semua perkara, kerana saya fikir di Selangor, lebih daripada 80 peratus sudah ada konsensus,” kata Ahli Parlimen Gombak itu.

Berita Berkaitan

Pesan Pada PAS Jangan Khianati UMNO – Zahid Hamidi

Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi meminta PAS selaku rakan sekutu utama di...

“Deklarasi Anwar dan Kenyataan Zahid Jadi Peringatan Buat PPBM”

Deklarasi Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menubuhkan kerajaan baru merupakan satu peringatan kepada Kerajaan...

Komen

..

BERSATU Mungkir Janji, Bung ‘Mengamuk’ Di Hadapan Hajiji

Ketua UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin dikatakan mengamuk di hadapan Ketua Menteri Sabah yang baharu, Datuk Seri Hajiji Noor...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,348PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan