Home / :: BLOG :: / [Video] Penguatkuasa Majlis Perbandaran Klang (MPK) Tumbuk Peniaga Air Tepi Jalan
Penguatkuasa Majlis Perbandaran Klang (MPK) Tumbuk Peniaga Air Tepi Jalan

[Video] Penguatkuasa Majlis Perbandaran Klang (MPK) Tumbuk Peniaga Air Tepi Jalan

#PenguatkuasaanEraMalaysiaBaru

Menurut sumber kejadian berlaku di Jalan Taiping Klang, Selangor. Punca dikatakan bermula apabila Penguatkuasa MPK datang untuk merampas air jualan mereka, peniaga menghalang dan berlaku tarik menarik hingga tiga tong air tumpah dan mula berlaku pergelutan. Menurut netizen lagi, penguatkuasa MPK yang memulakan tumbukan kepada peniaga.

Jika perkara ini berlaku kita amat kesal kerana umum mengetahui bahawa peniaga warga asing bebas berniaga tanpa lesen dari penjaja jalanan, penjual aiskrim hinggalah yang sudah memiliki kedai terutama di sekitar Lembang Klang.

Kerajaan sudah bertukar tetapi malang nasib peniaga Melayu khususnya terus ditindas.



Lihat video: https://youtu.be/sRN4VmdPNm8

Rujukan:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=173996203284225&id=119920932025086

(Visited 25 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

49 comments

  1. Mia Amisa

    Biasa la tu tak heran pon… Malaysia baru yg haru-biru…

  2. Om Dinar

    Rakyat akan jadi musuh pemerentah Malaysia baru…

  3. Zailan Amir

    Malaysia baru tak ikut perlembagaan Malaysia yang memberi hak orang Melayu meniaga. Lesen mesti diberi kepada orang Melayu jika dipohon. Peniaga pergi tuntut hak keistimewaan Melayu ke kerajaan negeri atau sultan Selangor. MPK tidak ada kuasa

  4. Rosli Md Jani

    Penguasa tak puasa lah tu,mcm orang tak ada iman. Tak tau cina tak kerja yg dia buat,sbb tak jadi mcm gini pada bangsa dia,jadi diperkudakan melayu jadi gini.

  5. Fairuz Ariffin

    biasala org2 umno bila da ada kuasa

  6. Zul Aishaman

    Nama pun pengkuat kuasa tu baru ngan bila manusia dah jd sifat hanjing camtu le tiada tolenrasi benda boleh bawa maupakat boleh jd iblis sbb penguasa munkin kurang keilmuan islam

  7. Ahmad Majid Am

    Pilihlah PH kearah Malaysia baru yang peduli rakyat kata Azmin…..Peduli Rakyatlah sangat…..

  8. Intan Abd Ghani

    YA ALLAH KESIANYA NK CARI REZEKI RAYA.ZALIM BETUL NEGERI PH NI

  9. Jamal Azam Ismail

    Law of the jungle telah menular kpd rakyat biasa

  10. A Zaid Mustafa

    Zalim
    Dh mcm yahudi
    Tiap2 hr Ada saje Hal
    Nk tgk
    Rakyat Malaysia nk tunggu 5 thn
    hr2 disiram petrol
    Tunggu masa je

  11. Lara Aziey

    Hmmm peg majlis tu hnya jlnkan tugas diorg.. diorg kne adil ngan peniaga yg byr sewa. bkn mslh nk cri rezeki.. cri la kt mne2 tp ikut praturan. Klu nk niaga kt bazar cmni amik lesen bazar. bkn ssah pn.. cme kne cepat apply klu tmpat tu hotplace. Jgn la main redah jer just because itu Gov pnye event.. cer korg g redah mood republik ataupun jom heboh pnya event.. rase2 sme x tindakannye?

  12. Rusli Mansur

    Iru baru begadu. dinegaralain
    Pakai pakai senapang.prkarakecil je..
    Kat malaysia aundang yg mmtskan
    Xhairan lah..

  13. Lyly As Lyly

    Tapi xyh lh smpai tumbuk pniaga tu…
    Ish3 bodo kerr MPK

  14. Fairouz Hamdan

    ko ni baru keluar dari gua ke? dah 10 tahun selangor bawah PKR la…

  15. Akmal Nasri

    Statement plg bangang ak penah tgok ??

  16. Roslee Abdul Majid

    Kearah malaysia gangster baru . Cuba buat kat kawasan cina nak tengok .ade berani ka

  17. Haerrin Shah

    Org mlayu berniaga mn kna pkai lesen sbnrnye…tu la hak2 org mlayu..yg kne ade lesin plabur dn pniaga asing je..

  18. Rizqin Shah

    bulan ramadhan maafkan je la peniaga tu.. klau nasi lemak anak dara cepat dia bg lesen..

  19. Khairirudin Ali

    Kah.. kah.. kah… Yg meniaga melayu, MPK pun melayu… ha.. ha.. ha… mampuslah korang… yahoo seronoknya…

  20. Khairirudin Ali

    ha.. ha.. ha… rasanya telor dia munkin hilang kut…

  21. Fahmi Zarl

    Pendatang asing berniaga sirih di bawah pokok.beniaga rokok.ok je.

  22. Saiful Raden Jumari

    Tapi tak betul cara tu..mmg la tugas dorang..pasal apa peniaga cina boleh berniaga tengah jalan tanpa gangguan pihak berkuasa tempatan..semua sbb duit..cer p bazar kat senawang..tiada siapa pun ganggu..

  23. Rozaidin Yazid

    Kalau peniaga tu bukan Melayu agak2nya enforcement MPK berani tak nak melawan?

  24. Syed Sardin Sigaraga

    yg penguatkuasa tu pegi tumbuk org apasal ? apa hak dia nak pkul?ang pegi tgok mood republik tu tepi jalan food truck bersepah sepah takda pun smpai bertumbuk tmbuk jgn nak cover sngat…menipu pun x betempat

  25. Yazit Darus

    Banyak makan sop bakute, itu le pasai

  26. Joe Labu Labi

    kesian orangnak cari rezeki…. keluarga…. tolong lah jangan kasar sangat….kalau keluarga dia x makan…. sapa nak bertanggung jawab…. tolong lahkawan2 diluar sana

  27. Joe Labu Labi

    dia bukan mencuri…. dia cari rezeki…. untuk keluarga…. aminnn

  28. Joe Labu Labi

    melayu x kerja kata malas… harap subsidi…melayu nak berniaga dahmcm tu pulak…x berapa sen pun untung jual air tu…. kalau dia nakberniaga…. bagi je la….janji halal….bukan dia amek benda orang….

  29. Joe Labu Labi

    xberapa sen pun untung jual air tu….. syukur dia nak kerja…. xla goyang kaki…. bila dia x keje kata melayu malas… harap subsidi je…. hadoiii

  30. Ali Pamma

    betul coba dia p Taipan subang beranika halau tu cina berniaga di jalan…

  31. Ali Pamma

    kalau salah pun adakah undang2 boleh memukul peniaga…

  32. Razman Ramli

    Tempat aku ni min…punca…kt jln taiping to dia meniaga rembo….tak berlesen dan tak bayar tapak mcm peniaga lain…bila mpk dtg bg amaran suh jgn meniaga…dia x endahkan…mpk dtg lg nk rampas barang dia…dia mengamuk…baju merah si peniaga start dlu tumbuk penguatkuasa mpk….apa lg…mpk open war la…..org lain bayar tapak sewa semua….boleh je…dia main langgar lesen tak ada apa semua….lg mahu viralkan mintak simpati nk tunjuk seolah2 mpk yg berslh….peniaga baju merah ni budak pkr min……

  33. Mustaffa Azizi Idris

    Sial baju merah tu. Dah agak peniaga yg start dulu. Tapi MPK tu jgn lah pukul curi. Member dia tengah tenteramkan dia, tiba2 ditumbuk. Tu tindakan seorg pengecut & salah. MPK jgn balas, biar undang2 yg selesaikan ni. Ni semua Mahathir punya pasal.

  34. Shenshi Takazawa

    Hbis peniaga tu pkul dulu.. Klau x thu cita diam.. Jgn tgk ats video je

  35. Nanda Omair

    Penjawat awam mana boleh bergaduh2 dgn orang awam..itu perangai samseng

  36. Junaidi Zaini

    Tuu laa . Nak war tunggu level 4 . Nie ulti takde nak war . Mmg dapat first blood laa

  37. Epie Arjuna

    Penguatkuasa tu yg start tumbuknorg awam..

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.