25.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, November 26, 2020

[Video] Pengundi muda perlu tahu beza kaca dan permata

Pengerusi Jawatankuasa Penasihat Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Najib Razak menegaskan golongan pengundi muda harus diberi pendedahan mengaplikasikan kuasa mereka sebagai pemilih pada pilihan raya akan datang.

Katanya, golongan berusia 18 tahun yang baru diberikan hak mengundi perlu mendapat maklumat secukupnya untuk memilih kerajaan yang patut dipilih.

“Kita hendak mendidik generasi akan datang sebagai generasi yang mempunyai nilai etika dan tahu membezakan antara hak dan batil, antara kaca dan permata.

“Pada saya bukan bererti bila sudah dapat peluang untuk mengundi bermakna ia sudah berakhir tetapi proses mendidik mereka bagi membuat keputusan dan penilaian yang tepat amat penting.

“Sebab itu kita perlu mendekati mereka dengan cara seperti ini mereka akan buat keputusan berdasarkan maklumat tepat apabila sampai pada masanya,” katanya dalam sidang media pada program santai anjuran Pertubuhan Gerakan Anak Muda 18 Tahun di sini malam ini.

Tambah Najib, golongan anak muda telah menunjukkan minat yang mendalam bagi mencorak masa depan negara.

“Saya dapati mereka bersemangat mencorak masa depan negara dan keterlibatan mereka dalam proses penentuan demokrasi ini adalah amat penting.


“Disebabkan itu penting untuk kita beri mereka peluang membuat penilaian. Ia berdasarkan kepada maklumat yang tepat dan bukan berdasarkan kepada janji-janji palsu ataupun pembohongan mahupun fitnah,” katanya lagi.

Dewan Rakyat pada 16 Julai lalu meluluskan pindaan Perlembagaan Persekutuan bagi menurunkan had umur kelayakan mengundi kepada 18 tahun.

Rang Undang-Undang Perlembagaan (Pindaan) 2019 itu memperoleh masing-masing sokongan 211 daripada 222 ahli Parlimen selepas dua kali undi belah bahagi dilakukan, iaitu lebih dua pertiga persetujuan ahli Dewan Rakyat.

https://pakdin.my/najib-razak

LIHAT VIDEO: https://youtu.be/64MiJuLW3wU

Berita Berkaitan

Moratorium, fakta mana lagi harus diketengahkan? – Najib Razak

Media melapor keuntungan bank-bank Malaysia bagi suku ketiga 2020 (Julai hingga Sept) dijangka akan...

Najib boleh bagi BR1M RM2,000 tanpa jarah Petronas atau jual aset GLC

Bukan nak membodek orang ini. Orang ni bukan boleh bagi apa-apa jawatan dan kedudukan pun...

Mampukah peruntukan BPR RM6.5b selamatkan ekonomi negara? Tanya Najib

Dalam perbahasan bajet 2021 saya minggu lepas, saya juga menujukan soalan ini: Bayaran Bantuan Prihatin...

Ekonomi – Mahathir Vs Najib

Aku tengah tengok temuramah Sinar Harian terhadap DS Najib. Satu soalan yang ditanya adalah apakah...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Moratorium, fakta mana lagi harus diketengahkan? – Najib Razak

Media melapor keuntungan bank-bank Malaysia bagi suku ketiga 2020 (Julai hingga Sept) dijangka akan naik antara 25% hingga 30% lebih tinggi berbanding suku ke-2...