30.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, January 19, 2021

[Video] Persidangan DUN Selangor: DAP Hina 'Tok Lebai'


https://youtu.be/F54oqM0vY2Q

Selain daripada ucapan yang benar-benar teruk dan menghina, ucapan ADUN DAP ini juga penuh dengan kesilapan. Jika saya adalah ADUN, saya akan m beliau kerana mengelirukan dewan.
—-
Barisan Nasional (BN) Selangor berang kerana DAP menggunakan istilah “tok lebai” untuk meminta pihak tertentu menegur pimpinan mengenai kesan rasuah kepada negara dan tadbir urus kerajaan.

Bagi Datuk Sulaiman Abdul Razak (BN-Permatang), penggunaan gelaran “tok lebai” oleh Adun DAP dalam ucapan yang dianggap “tidak ada haluan” sudah menghina orang Islam.

“Saya nak tegur DAP yang menggunakan perkataan ‘tok lebai’. Dalam agama Islam, dan kadang-kadang orang Melayu, ‘tok lebai’ merujuk kepada agamawan, iaitu orang yang dihormati sebagai guru agama, ahli agama, paling tidak pun untuk tok imam.

“Tapi bila guna bidasan ‘tok lebai’ dengan hujah yang saya rasa tidak ada haluan, ini satu penghinaan kepada orang Islam,” katanya kepada pemberita di ruang legar Dewan Negeri Selangor hari ini.

Terdahulu, Lau Weng San (DAP-Kampung Tunku) menegur “tok lebai” dalam ucapan di dalam dewan berkaitan rasuah dan penyelewengan.

Weng San menggesa Selangor menjadikan pengisytiharaan aset secara terbuka sebagai kehendak mandatori dari segi undang-undang, bagi mempertahankan pegawai atasan kerajaan dan wakil rakyat dari tidak terjerumus rasuah.

“Masalah rasuah bukan calang-calang isu. Persepsi rasuah serius dan menjejaskan iklim pelaburan negara, akibat pentadbiran kewangan yang lemah displin dan sarat dengan penyelewengan.

“Ada ‘tok lebai’ di dalam dewan ini mengatakan isu 1MDB sudah lapuk,” kata Weng San, tanpa menamakan mana-mana orang agama dari parti tertentu.

Sulaiman bangun mencelah dan mempertikaikan penggunaan perkataan oleh Weng San.

“Sebut 2-3 kali ‘tok lebai’, apa maksud ‘tok lebai’? Apakah mahu menghina agama Islam atau tuju kepada siapa? Ulama? Ahli majlis fatwa?”

“Itu imej yang baik untuk orang Islam. Tarik balik perkataan itu,” kata Sulaiman dalam dewan hari ini.

Timbalan Speaker Mohd Shafie Ngah bersetuju dengan Sulaiman dan meminta Weng San menghentikan penggunaan gelaran itu dalam ucapannya.

“Saya mohon maaf sekiranya perkataan ‘tok lebai’ menyinggung perasaan mana-mana pihak,” katanya.

Minggu lalu, Menteri Besar Selangor Datuk Seri Azmin Ali menyindir rancangan “tok lebai” mahu menawan Selangor, selepas Ketua Pemuda PAS Nik Abduh Nik Aziz mengesahkan hasrat presidennya, Datuk Seri Hadi Awang.

 

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.