25 C
Kuala Lumpur
Friday, April 16, 2021

[Video] Petronas berjaya menemui sumber pengeluaran minyak baru di Blok Madura II Utara

Pasukan Petugas Khas untuk Aktiviti Hulu Minyak dan Gas (SKK Migas) menyatakan bahawa penggerudian telaga Eksplorasi Hidayah-1 dilakukan oleh Petronas Carigali North Madura II Ltd. di Kawasan Kerja Madura II Utara berjaya menemui minyak.

Wakil Perancangan SKK Migas, Jaffee A. Suardin berkata, setelah aktiviti pengeboran berjalan selama 57 hari, Pasukan Petugas Khas untuk Kegiatan Perniagaan Minyak dan Gas Hulu (SKK Migas) dan Petronas Carigali North Madura II Ltd. melakukan 1 ujian jarak bor stim (DST) untuk menentukan kadar aliran dan data takungan di Formasi Ngimbang dan berjaya mencari hidrokarbon dalam bentuk minyak dengan kadar aliran awal 2,100 tong minyak sehari (bpd).

“Saat ini kami masih melakukan analisis akhir untuk menentukan jumlah sumber daya, tetapi ini adalah penemuan yang sangat menggembirakan setelah kebanyakan penemuan kami adalah dalam bentuk gas,” kata Jaffee, di Jakarta.

“Kami juga mengucapkan terima kasih atas sokongan dari pemerintah daerah dan pelbagai pihak agar program pengeboran sumur eksplorasi dapat dijalankan dengan baik. Penemuan ini tentunya akan memberi manfaat kepada pemerintah daerah dan masyarakat setempat setelah potensi minyak ini dapat dihasilkan, “kata Jaffee menyimpulkan.

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.