[Video] Relau lumpuh penduduk positif COVID-19, kuarantin

KULIM: Pekan kecil Relau di Bandar Baharu di sini lumpuh selepas lebih 100 penduduknya positif COVID-19 dan dimasukkan ke Hospital Kulim manakala bakinya diarah kuarantin di rumah.

EXCO Kesihatan dan Kerajaan Tempatan negeri, Datuk Dr Mohd Hayati Othman, berkata wabak berkenaan tercetus selepas seorang penduduk wanita yang positif COVID-19 menghadiri majlis keagamaan di kawasan berkenaan.

“Ketika ini, Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Kedah masih meneruskan ujian saringan kontak rapat yang hadir pada majlis yang dihadiri wanita berkenaan baru-baru ini.

“Ada antara mereka dibawa ke hospital menggunakan bas dan van Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) bagi menjalani ujian saringan dan kebanyakan mereka adalah warga emas,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Semalam tular gambar dipercayai penduduk di Relau dibawa menaiki bas dan van ke hospital bagi tujuan saringan COVID-19 yang dipercayai berpunca daripada seorang wanita yang hadir di majlis tadarus al-Quran sebelum ia merebak kepada jemaah masjid dan ahli keluarga.

Dr Mohd Hayati berkata, pihak JKN turut membawa penduduk yang mengalami gejala ke hospital bagi mengelak mereka berhubung bersama ahli keluarga yang sihat di rumah.

“Saya tidak pasti berapa jumlah mereka yang dibawa untuk lakukan saringan, tetapi memang ramai kerana yang bergejala turut dibawa kerana bimbang mereka akan positif dalam tempoh dua minggu.

“Cuma sekarang kita bimbang sudah ramai yang dijangkiti namun tidak mempunyai gejala dan setakat ini hospital masih lagi mampu tampung jumlah mereka,” katanya.

Berikutan itu, Dr Mohd Hayati meminta individu yang mempunyai kontak rapat atau mempunyai gejala agar tampil melakukan saringan selain bersikap jujur mengenai keadaan kesihatan mereka.

“Mungkin ramai penduduk tidak perasan sudah dijangkiti kerana tidak mempunyai gejala, tetapi apabila ada majlis agama dan sebagainya, mereka bersembang rapat dan tidak pakai pelitup muka termasuk bersalaman dan berpelukan.

“Kita bimbang kerana banyak kes sekarang tidak bergejala, jadi sila ambil perhatian dan kita tidak mahu wabak ini terus berjangkit kepada golongan yang berisiko,” katanya.

Berkaitan