32.9 C
Kuala Lumpur
Tuesday, October 27, 2020

[Video] Skandal Tanah Ijok: Bekas peneroka buat laporan SPRM

Masak lah Azmin!

Seorang bekas peneroka tanah Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) tampil membuat laporan di Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor di sini, berkaitan kes penjualan tanah di Ijok.

Mohd Fadzil Ibrahim, 65, berkata kehadirannya ke pejabat SPRM pada jam 9.45 pagi tadi berikutan mengesyaki ada pihak terbabit dalam menandatangani perjanjian penyelesaian di Mahkamah Persekutuan sebelum ini, menerima suapan.

“Saya hadir hari ini untuk membuat laporan berhubung pihak yang menandatangani perjanjian penyelesaian (membabitkan tanah di Ijok) di Mahkamah Persekutuan.

“Pihak berkenaan juga disyaki menerima suapan untuk berkompromi dengan hak dan kepentingan peneroka.

“Pendedahan dan perkembangan terbaru berhubung kes tanah Ijok juga menguatkan kemungkinan maklumat diterima peneroka juga benar dan perlu disiasat SPRM,” katanya.

Mohd Fadzil yang ditemani isterinya membacakan kenyataan ringkas itu kepada media di pejabat SPRM Selangor, di sini, hari ini.

Katanya, beliau adalah antara 113 peneroka yang terbabit dalam isu penjualan tanah di Ijok yang turut membabitkan kerajaan negeri.

“Kita berharap SPRM dapat melakukan siasatan dengan telus, supaya kemelut isu tanah peneroka dapat dirungkaikan dan diselesaikan segera,” katanya.

Sebelum ini, media melaporkan pada 20 Mac lalu, SPRM menahan enam individu, termasuk dua yang bergelar Datuk bagi membantu siasatan isu penjualan tanah milik Kerajaan Selangor di Mukim Ijok.

Bagaimanapun, empat lelaki termasuk seorang bergelar Datuk dibebaskan Mahkamah Majistret Putrajaya, dengan jaminan masing-masing RM25,000 oleh dua penjamin.


 

Lihat video:
https://youtu.be/dEoNtfUe7FE


Rujukan:
https://pakdin.my/tag/ijok

Berita Berkaitan

Keputusan MKT UMNO semalam termasuk juga salah satu cadangan saya – Najib

Sebagai salah seorang Ahli Parlimen UMNO, saya bawa tiga cadangan dalam meeting semalam kerana...

[Video] Sebarang keputusan adalah keputusan parti, parti yang akan buat keputusan – Najib

Perbincangan telah pun diadakan mengenai situasi semasa. Pelbagai pandangan diutarakan. Penelitian akan dibuat oleh Majlis Tertinggi. Nasihat...

Tak perlu isytihar darurat, kata Agong

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata, tiada keperluan mengisytiharkan darurat di...

Siapa penumpang helikopter?

Kehadiran sebuah helikopter yang mendarat di pekarangan Istana Negara, di sini, menimbulkan tanda tanya...

Komen

..

Keputusan MKT UMNO semalam termasuk juga salah satu cadangan saya – Najib

Sebagai salah seorang Ahli Parlimen UMNO, saya bawa tiga cadangan dalam meeting semalam kerana itulah tujuan kami bertemu. Ia adalah untuk berbincang dan menentukan hala...
993PeminatSuka
4,664PengikutMengikut
3,359PengikutMengikut
13,700PelangganLanggan