[Video] Yang dijanji, mansuhkan tol. yang dapat, lanjutkan tol 20 tahun

Koleksi klip video.
– Bila bercakap dia berbohong
– Bila berjanji dia mungkir janji
– Bila diberi amanah dia khianat

- Advertisement -

Yang dijanji, mansuhkan tol.
Yang dapat, lanjutkan tol 20 tahun.

Guan Eng bengang dengan saya kerana saya bagi fakta dan menyoal kenapa baki tempoh konsesi PLUS dilanjutkan 110% dari 18 tahun ke 38 tahun lagi.

Sedangkan janji mereka ialah untuk mansuhkan tol – bukan untuk lanjutkan tempoh tol.

Menteri Kewayangan balas bahawa sekurang-kurangnya kerajaan tak perlu bayar pampasan lagi kepada PLUS selepas tempoh tol dilanjutkan.

Ada apa dengan kefahaman Guan Eng ini?

Saya dah kata…

PLUS ini 51% milik kerajaan dan 49% milik KWSP setelah kita ambil balik sepenuhnya dari tangan swasta pada tahun 2011 masa saya PM.

Jadi, apa-apa pampasan yang dibayar oleh kerajaan adalah mengalir ke kerajaan sendiri dan KWSP – bukan kepada mana-mana pihak swasta atau kroni.

Dengan itu, apa salahnya kerajaan BN dahulu bayar pampasan kepada KWSP?

Kerajaan BN dahulu amat rela untuk membayar pampasan setiap tahun kepada KWSP untuk tidak menaikkan tol dan tidak melanjutkan tempoh tol supaya dividen KWSP mampu lebih tinggi.

Kerana yang mendapat manfaat ialah Rakyat seluruh negara termasuk pantai timur, Sabah dan Sarawak – bukan hanya kepada pengguna tol pantai barat sahaja.

Cara ini lagi adil!

Adakah pencarum KWSP merupakan kroni dalam mata Guan Eng?

Ya, saya mengaku Rakyat adalah kroni saya.

Apa salah saya jaga Rakyat?

…………
Tak seperti BN, PH tak perlu bayar pampasan, Guan Eng jawab Najib

Menteri Kewangan Lim Guan Eng membidas bekas perdana menteri Najib Razak kerana mengatakan Barisan Nasional tidak menaikkan kadar tol di lebuh raya PLUS selepas 2005.

Lim berkata tidak seperti BN, kerajaan sekarang tidak perlu bayar pampasan kepada konsesi lebuh raya.

Beliau berkata pada 2011, BN melanjutkan konsesi tol selama 20 tahun tetapi membenarkan kenaikan kadar tol sebanyak 5% setiap 3 tahun.

“Sudah tentu ketika itu kadarnya tidak naik tetapi mereka perlu bayar pampasan,” katanya kepada pemberita pada satu majlis hari ini.

Beliau berkata bawah Pakatan Harapan, tiada pampasan dibayar dan tidak seperti formula tol BN, formula yang digunakan PH “lebih baik dalam setiap aspek”.

Lim mengulas komen Najib di Facebook mengatakan kadar tol lebuh raya PLUS tidak pernah naik semasa beliau menjadi perdana menteri.

Najib juga berkata BN memberikan diskaun 20% dari Sept 2009 hingga Jul 2014 menerusi skim Rebat Tol Pengguna Kerap 1Malaysia.

Lim juga berkata tiada sebarang kenaikan kadar selain pengurangan kadar tol sebanyak 18% itu.

“Sebenarnya, kita bolehkan pengurangan kadar tol sebanyak 18% sepanjang tempoh konsesi (20 tahun) kerana kerajaan ini menolak dasar-dasar kerajaan lepas yang menswastakan keuntungan dan merakyatkan kerugian,” katanya.

Beliau berkata langkah itu akan memberi manfaat kepada rakyat dan bukannya beberapa syarikat. “Itu yang kita boleh lakukan, yang BN tak boleh buat.”

Beliau juga membidas Najib yang mengatakan pentadbirannya memansuhkan 11 tol, termasuk di Sarawak.

“PH juga boleh buat tapi itu lagi penting daripada Lebuh Raya Utara-Selatan?” soalnya.

Lebuh raya yang dikendalikan PLUS Malaysia termasuk Lebuh Raya Utara-Selatan, NKVE, Elite, Linkedua, LPT2, Lebuh Raya Seremban-Port Dickson, Lebuh Raya Butterworth-Kulim, dan Jambatan Pulau Pinang.

Khazanah memegang 51% kepentingan dalam PLUS sementara KWSP memegang 49%.

Pejabat Perdana Menteri berkata kerajaan bersetuju tiada kenaikan tol selama 38 tahun akan datang, apabila perjanjian konsesi tamat pada 2058.

Ia juga berkata keputusan itu tidak akan menjejaskan kewangan kerajaan kerana tidak perlu membayar pampasan kepada PLUS.

Berita Berkaitan

Komen

......
Advertisment

Instagram

Terkini

Anwar Dilantik Ketua Pembangkang

Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Mohamad Ariff Md Yusof secara rasmi mengumumkan Ahli Parlimen Port Dickson, Datuk Seri Anwar Ibrahim dipilih sebagai Ketua...

Anwar Dilantik Ketua Pembangkang

Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Mohamad Ariff Md Yusof secara rasmi mengumumkan Ahli Parlimen Port Dickson, Datuk Seri Anwar Ibrahim dipilih sebagai Ketua...

Nasihat KKM kepada yang menjadikan sosej hidangan utama

Jika anda beranggapan bahawa kandungan sosej sama seperti daging atau ayam segar, anggapan tersebut adalah SALAH sama sekali. Sosej bukan daging sebenar. Sosej adalah sejenis...

Khalid patut diusir, Saifuddin pertahan tindakan Yang Dipertua Dewan Rakyat

Tindakan Yang Dipertua Dewan Rakyat Datuk Azhar Azizan Harun mengarahkan Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Abdul Samad keluar dewan dipertahankan wakil rakyat dari kerajaan. Ahli...

Vaksin Covid-19 tak mungkin siap tahun depan, kata pakar

Kemungkinan vaksin koronavirus siap 100 peratus pada tahun depan adalah tipis, kata pakar Perancis, memberi amaran tentang mengambil langkah penjarakan sosial secara serius. “Menghasilkan vaksin...

Nga Letak Jawatan Timbalan Speaker

Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Nga Kor Ming mengumumkan meletak jawatan serta-merta bermula hari ini. Beliau berkata, ia sejajar prinsipnya hanya akan berkhidmat kepada kerajaan yang...

Sering Dibaca

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

01:00:37
Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan yang mendalam berhubung insentif dan proses pelaburannya yang akan menjadikan negara ini menonjol daripada yang...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Jan-Apr 2019 (tak ada krisis Covid): - Pinjaman baru: RM54.8b (termasuk bon samurai RM7.8b) - Bayaran balik hutang: RM17.7b - Hutang negara tambah RM37.1b. Jan-Apr 2020 (krisis Covid) -...

Bimbang rusuhan di AS, harga minyak jatuh

NEW YORK – Harga minyak jatuh disebabkan rusuhan di bandar-bandar besar Amerika Syarikat (AS) ketika dagangan meningkat kerana pasaran optimistik Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Minyak...

Dr Mahathir letak jawatan?

Antara yang disebut dalam printscreen itu adalah “Tun nak resign sebagai Perdana Menteri esok hari” ia dipercayai berkait dengan perubahan senarai Exco Johor seperti yang disebut dalam ayat sama dalam WhatsApp berkenaan.