25.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, January 28, 2021

Viral: Fitnah buaya di Port Dickson, gambar diambil di Australia

buaya-australia-port-dickson-2

Majlis Perbandaran Port Dickson (MPPD) memaklumkan bahawa polis sedang menjalankan siasatan untuk mengesan pihak yang memulakan dan menyebarkan dakwaan kehadiran buaya sepanjang hampir tiga meter di kawasan pantai di Batu 5, Port Dickson yang menjadi viral di laman sosial, sejak semalam.

Kenyataan MPPD menyebut maklumat serta gambar yang disebarkan pihak tidak bertanggungjawab itu adalah palsu dan boleh menyebabkan panik dalam kalangan masyarakat setempat dan pengunjung.

“Kita dapati gambar yang disebarkan itu adalah kejadian di luar negara. Siasatan kita dapati tiada mana-mana pihak dapat mengesahkan kehadiran buaya di pantai Port Dickson,” kata Yang Dipertuanya, Datuk Ab Khalid Mat, Ahad.

Siasatan mendapati gambar yang tersebar itu diambil di pusat pelancongan di Cable Beach, Broome, Australia Barat.

buaya-australia-port-dickson-1

Beliau sehubungan itu menyeru pengunjung agar terus mengunjungi dan beriadah di pantai seperti biasa tanpa perlu risau.

Berita Berkaitan

Komen

  1. Kisah penipuan di laman fb ni mcm mainan sahaja pd diri individu yang suka menyebarkan berita yg tk benar,dimanakah pihak2 sepatutnya bertanggungjawab menyiasat mereka2 ini?? Fikir2kan.

  2. Dah ramai yang kena. Tak serik2.
    Sebab tu saya selalu letak berita individu yang dihukum membuat fitnah di mesia sosial supaya irang berfikir sebelum share.
    Nampaknya naluri kearah gemarkan makkumat sensasi susah nak kawal. Bila dah kena baru menyesal.

  3. Pihak yg bertanggungjawab jawab harusnya memberi tahu dan war2kan tindakan yang lebih tegas lagi kpd mereka, sehinggakan nampak berkesan dan tidak akan sewenang2nya menyebarkan maklumat yang tidak benar, fikir2kan.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.