27.2 C
Kuala Lumpur
Friday, December 4, 2020

Wajib taat pendirian Abdul Hadi

Pendirian pemimpin Pas tidak boleh bercanggah

wpid-hadi-awang-lim-guan-eng.jpg

Semua pemimpin dan Ahli Parlimen Pas tidak boleh memberi pandangan terhadap sebarang isu yang bercanggah dengan pendirian Presiden parti, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Ketua Penerangan Dewan Ulama Pas, Datuk Dr. Mohd. Khairuddin Aman Razali berkata, pendirian Abdul Hadi sebagai ketua parti wajib diberikan hak ketaatan menurut Islam.

Menurut beliau, pendirian dan sikap Ahli-ahli Parlimen Pas terhadap sesuatu isu mesti tidak saling bercanggah antara satu sama lain atau dengan Presiden sehingga boleh merosakkan kepentingan penyertaan Pas dalam arena politik negara.

“Perbezaan yang boleh dan perlu wujud hanyalah yang bersifat kepelbagaian dan bukannya yang bersifat percanggahan,” katanya dalam kenyataan melalui laman Facebook beliau hari ini.

Baru-baru ini, beberapa pemimpin kanan Pas secara terbuka membuat kenyataan menyokong hasrat DAP untuk melaksanakan pilihan raya pihak berkuasa tempatan (PBT).

Tindakan itu jelas bercanggah dengan pendirian Abdul Hadi yang membantah hasrat DAP itu bersandarkan kebimbangan pilihan raya PBT mungkin mencetuskan suasana tidak stabil dan melebarkan jurang masyarakat apabila memberi ‘keuntungan’ kepada penduduk bandar yang majoritinya kaum Cina, sekali gus menimbulkan kebimbangan peristiwa 13 Mei 1969 berulang.

Mohd. Khairuddin menambah, setiap pemimpin Pas juga seharusnya memastikan pendirian mereka selari dengan dasar dan tujuan yang digariskan dalam Perlembagaan parti.

“Panduan Majlis Syura Ulama Pas yang diberi kuasa memimpin dan menjelaskan dasar Islam yang dipegang oleh parti hendaklah diambil kira,” ujarnya.

Sementara itu, Timbalan Ketua Dewan Pemuda Pas Pahang, Fadhli Ibrahim mendakwa, terdapat sekumpulan pemimpin kanan parti sedang berusaha menjatuhkan Abdul Hadi secara tidak bermoral.

Beliau menegaskan, pemimpin-pemimpin kanan terbabit mesti menghentikan tindakan tidak bermoral itu atau meletak jawatan bagi menghormati perasaan ahli-ahli Pas.

“Ketika parti dikritik mereka mendiamkan diri sedangkan mereka bersikap ‘lebih sudu daripada kuah’ apabila menyokong dan mempertahankan DAP yang menentang Presiden Pas sendiri,” jelasnya.

Fadhli yang juga Ketua Dewan Pemuda Pas Kuantan berkata, tindakan tersebut boleh dianggap biadab kerana semua pemimpin kanan Pas sepatutnya menyokong pendirian Abdul Hadi dalam bantahannya terhadap pelaksanaan pilihan raya PBT.
– See more at: http://www.utusan.com.my/berita/politik/wajib-taat-pendirian-abdul-hadi-1.53865#sthash.XYwloLEV.dpuf

Berita Berkaitan

Peja tumbang kerana beberapa perkara tidak disenangi UMNO – Najib Razak

Penunggang Agama (PAS) dan Penunggang Bangsa (PPBM) mula membuat propaganda UMNO mengkhinati bangsa kerana...

Peja ucap terima kasih dan “I Miss You Guys” khusus kepada rakan dalam kerajaan PH

Menteri Besar Perak Ahmad Faizal Azumu menyampaikan penghargaan khusus kepada Pakatan Harapan (PH) selepas...

MB Perak tumbang, kalah usul undi percaya

Usul undi percaya terhadap Menteri Besar Perak Ahmad Faizal Azumu yang diadakan di Dewan...

Berita ‘Umno buat soal selidik kemungkinan bekerjasama dengan PKR, DAP’ nak tutup sisatan semula video semburit

Berita yang di petik dari 'sumber' kononnya tetapi tidak pernah diketahui sumbernya sebenarnya berniat...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...