29.9 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 31, 2020

Wanita bebas pilih, bincang isu tudung, ‘hanya sehelai kain atas kepala’ kata Latheefa Koya

Wanita harus bebas memikir dan memilih sama mereka mahu bertudung atau sebaliknya kerana pemakaian itu tidak “mencerminkan akhlak yang mulia”.

Merujuk forum “Wanita Melayu dan Buka Tudung”, peguam Latheefa Koya berkata perbincangan isu buka atau pakai tudung juga tidak menjadikan penonton “terus luntur imannya”.

“Biarlah orang nak bincang kenapa dia buka tudung atau pakai tudung. Tidak bermakna orang yang dengar atau hadiri forum itu akan terus luntur imannya,” katanya di Facebook hari ini.

“Janganlah mencerminkan orang Islam itu terlalu rapuh dan obses kepada bentuk badan, dan rambut, dan seks,” kata bekas ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR lagi.

Tidak setuju Islam hanya berasaskan pemakaian, Latheefa berkata tudung pada zaman ini “hanya sehelai kain atas kepala” yang belum tentu menjadikan seseorang “alim”.

Sabtu lalu, Gerak Budaya menganjurkan forum itu sempena pelancaran buku Unveiling Choice karya aktivis Maryam Lee Abdullah berkaitan pengalaman menanggalkan tudung.

Menerima kecaman pelbagai pihak, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mujahid Yusof Rawa mengarahkan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) menjalankan siasatan.

Berita Berkaitan

Sanggah campur tangan Agong, UMANY serlah kebiadaban

Tindakan University of Malaya Association of New Youth (UMANY) mempersoal Yang di-Pertuan Agong (YDPA),...

Siapa di belakang portal MalaysiaNow

Nama seperti Malaysiakini, Malaysia Today, Malaysia Insight memang sudah dikenali. Sekarang timbul nama baru, MalaysiaNow....

Polis tahan Ronnie Liu, siasat kes hina Agong

Polis Diraja Malaysia (PDRM) menahan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Pelek Ronnie Liu...

Tak perlu isytihar darurat, kata Agong

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata, tiada keperluan mengisytiharkan darurat di...

Komen

..