33.9 C
Kuala Lumpur
Monday, September 28, 2020

WUJUD KERANA KEBENCIAN: 2017 AKAN MENJADI TAHUN KEHANCURAN KEPADA PARTI CAP BUNGA (PPBM) MAHATHIR

Takwim telah berubah dari 2016 ke 2017 dan sambutan dibuat dengan bunga api dan pelbagai pesta.

Walau bagaimanapun dalam masa orang ramai sedang meraikan permulaan baru 2017 mungkin pengakhiran bagi PPBM parti yang lahir dari kebencian dan kepahitan. Ya, kebencian dan kepahitan dari pengasasnya Mahathir; orang tua yang tidak boleh mempunyai sesuatu dengan cara sendiri jadi dia cuba untuk menenggelamkan kapal yang sedang selesa belayar selama ini.

Mereka mengatakan bahawa terdapat satu garis halus antara cinta dan benci. Kemarahan berbisa Mahathir terhadap Perdana Menteri Datuk Sri Najib Razak membuktikan bahawa garis adalah lebih halus daripada apa yang cuba dibayangkan oleh orang ramai. Mahathir cuba sedaya upaya untuk melemahkan dan menghalang apa sahaja kebaikan yang dilakukan oleh Najib. Setakat yang Tun Mahathir tahu, sehinggakan sikap pemurah Najib dilihat sebagai rasuah.

Semua kebencian dan kepahitan ini adalah kerana Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tidak mahu mengikut telunjuk Mahathir, enggan untuk meneruskan pembinaan jambatan bengkok dan tidak membantu meletakkan anaknya Mukhriz untuk mendapat laluan mudah untuk menjadi Perdana Menteri sekitar tahun 2021.

Dalam menghadapi sesuatu yang tidak menyebelahi beliau, Mahathir seperti seorang lelaki yang mengharapkan cinta selepas dibuang isteri sendiri. Tetapi selain melihat pada kesalahan yang dia lakukan, dia melajukan sesuatu; mencari cinta pada semua tempat yang salah.

Mahathir begitu tertekan dia adalah seperti orang mabuk yang merangkak atas katil dengan seseorang (Lim Kit Siang) yang sekiranya Mahathir masih siuman, dia tidak akan terfikir untuk melakukan perkara ini.

Selepas beberapa kali mengalami kegagalan (Sarawak, Sungai Besar, Kuala Kangsar) bersama DAP yang diketuai Pakatan, Mahathir fikir adalah lebih baik cuba untuk mewujudkan parti politiknya sendiri. Tetapi ramai tertanya-tanya apakah pada mulanya Mahathir benar-benar mahu menubuhkan parti. Ada yang menikirkan bahawa Mahathir berharap kerajaan akan menyebabkan masalah dengan pendaftarannya parti (Parti Pribumi Bersatu Malaysia) dan beliau boleh menuduh menjadi mangsa kezaliman.

Malang bagi Mahathir, pendaftaran (PPBM) Parti Pribumi Bersatu Malaysia telah diluluskan tanpa sebarang halangan. Meninggalkan Mahathir tanpa permainan kononnya sebagai mangsa malah lebih teruk lagi, dia kini mempunyai sebuah parti yang seperti Pakatan Harapan, tidak mempunyai matlamat yang jelas.

Itulah sebabnya jika seseorang itu untuk mencerminkan tempoh selepas pembentukan PPBM ini, tidak terdapat apa-apa apa-apa bahang yang berlaku selain daripada kejutan yang tidak begitu besar menamakan bekas Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai presiden dan bekas Menteri Besar Kedah / anak kepada Mahathir, Mukhriz sebagai naib presiden; yang merupakan line up yang ada dalam fikiran Mahathir tetapi apabila beliau tanya siapa pilihan beliau untuk jawatan Timbalan dan Perdana Menteri. Seperti yang kita ingat, Mahathir membisu dan tidak memberikan jawapan.

Tetapi semua tidak pernah secara jelas untuk bersama (Pribumi) parti politik Mahathir. Dalam merebung kembali sejarah ringkas, kita boleh melihat beberapa peristiwa penting yang masih goyang diantara kepimpinan atasan PPBM. Yang pertama ialah Presiden Primbumi telah dituduh ada skandal lebih dengan isteri orang. Kedua pendedahan ‘sexting’ bekas ketua Srikandi; terlalu banyak isu untuk tahun 2016.

Oleh itu, sambil orang ramai di seluruh Malaysia berpesta dan membuat azam Tahun Baru; 2017 mungkin membawa kehancuran kepada parti yang lahir dari kebencian dan kepahitan Mahathir!

Berita Berkaitan

Pesan Pada PAS Jangan Khianati UMNO – Zahid Hamidi

Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi meminta PAS selaku rakan sekutu utama di...

“Deklarasi Anwar dan Kenyataan Zahid Jadi Peringatan Buat PPBM”

Deklarasi Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menubuhkan kerajaan baru merupakan satu peringatan kepada Kerajaan...

Komen

..

[Video] GRS sebulat suara namakan Hajiji sebagai calon Ketua Menteri

GRS sebulat suara namakan Hajiji sebagai calon Ketua Menteri Kota Kinabalu – Gerakan Rakyat Sabah (GRS) telah bersetuju dengan sebulat suara untuk mencalonkan Datuk Hajiji...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,347PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan