31.9 C
Kuala Lumpur
Wednesday, January 20, 2021

Zainuddin Maidin Perlu Keluar Dari Bawah Tempurung Dan Masuk Ke Zaman Internet

Dalam usaha untuk membodek Mahahtir, Zainuddin Maidin telah mengeluarkan beberapa kesimpulan yang tidak masuk akal mengatakan bahawa Pak Lah dan Najib bercita-cita menjadi lebih hebat daripada Mahathir telah membawa kepada kekurangan keyakinan kepada kerajaan yang membawa kepada pengurangan penonton TV3 dan pembaca akhbar.

Hmm .. ini datang daripada bekas Menteri Penerangan yang memalukan Malaysia dengan berkata kepada media antarabangsa bahawa Malaysia mengadakan ‘erection’ setiap 5 tahun semasa demo BERSIH.

Beberapa bulan yang lalu, Zam menyalahkan Najib atas tragedi kematian remaja penunggang basikal remaja yang terlibat kemalangan semasa berbasikal pada waktu malam.

Beliau juga adalah orang yang “meramalkan” yang Media sosial, blog dan media internet adalah trend dan tidak akan mengancam media arus perdana.

Dia masih tidak faham bahawa media sosial, blog dan media internet memainkan sebahagian terbesar dalam menyebarkan propaganda yang menghakis kepercayaan rakyat dalam Kerajaan – fenomena yang lazim dan bukan hanya di Malaysia bahkan di seluruh dunia.


Kemenangan Trump dan BREXIT adalah hasil daripada trend ini.

Ia adalah trend ini yang juga telah menghakis media cetak tradisional dan saluran TV di mana orang kini mendapat berita dari FB dan portal internet dan hiburan mereka adalah Netflix ‘on-demand’, muat turun filem, TV satelit dan ‘streaming’ dalam talian.

Media cetak dan stesen TV tradisional di seluruh dunia sedang bergelut dengan kejatuhan penonton dan pengiklanan – kerana telah beralih di arah lain.

Walau bagaimanapun, 2.2 – 2.5 juta masih menonton Buletin Utama TV3 setiap malam.

Satu carian di internet akan menunjukkan hampir semua media tradisional – termasuk nama-nama seperti seperti NY Times, The Times, Guardian dan WSJ – kehilangan audien dan hasil pengiklanan.

Baca: ‘The Wall Street Journal’s Global Retrenchment’

The newspaper is cutting staff and shuttering bureaus, even as populism, trade, and international relations are in the headlines.

https://www.theatlantic.com/politics/archive/2017/02/wall-street-journal-retrenches-around-the-world/516915/

Lihatlah Google. Ia kini merupakan syarikat pengiklanan terbesar di dunia., ini tidak ada pada zaman Mahathir.

Adakah Zam telah bersembunyi di bawah tempurung sejak beliau dugugurkan begitu sahaja oleh Pak Lah dan kemudian Najib dari kabinet?

Dan lebih teruk. Zam kini dia mengatakan bahawa Pak Lah memberi lebih hak demokrasi atau Najib memansuhkan ISA adalah perkara-perkara yang tidak perlu dilakukan.

Saya juga tidak pasti mengapa mempunyai cita-cita untuk menjadi “lebih besar” dan “lebih hebat” daripada yang terdahulu adalah salah.

Mungkin, Zam akan suka jika Perdana Menteri akan datang masuk ke pejabat dengan cita-cita untuk melakukan lebih teruk daripada Perdana Menteri sebelumnya?


——-

Rujukan:

http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2017/05/28/zam-pak-lah-najib-wanted-to-be-bigger-than-dr-m/

Berita Berkaitan

Komen

 1. Ni suma kaki bode k kaki tipu jahanamkan pikiran orang melayu.dah bro solat kalau buat jgn fitnah orabg bro …..dosa…apa mahadir je bagus .orang lain tak bagus ke?kalau mm mati cino bagus lah.apa pun juta kena satu hati satu jiwa lawan orang mcm dah lepaskan dari twrsepit dtg gigit tn.nya balik .tak guna punya anjing…

 2. KEHEBATAN ZAMAN NAJIBBAI
  Khinzir Panggang Ramadhan, Teroris Ramadhan & Maaf Zahir Batin
  The Star telah melukakan perasaan umat Islam bukan sekali.
  1) 2011 – Meletakkan Juadah Babi Panggang sebagai Hidangan Ramadhan
  2) 2012 – Mencetak gambar penyanyi separuh telanjang dengan tatu Kalimah Allah
  3) 2017 – Meletakkan gambar Muslim bersolat terawih di bawah caption berita “Malaysian Terrorist Leader”
  Dan The Star mengucapkan Maaf Zahir Batin kepada semua.
  Biadap?

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.