Monday - August 2, 2021 @ 04:42
POLITIKZairil @ Christoper Ross Lim - Bukan Anak Melayu Tapi DAP Akan...

Zairil @ Christoper Ross Lim – Bukan Anak Melayu Tapi DAP Akan Lantik sebagai MB Selangor

lim guan dan zairil

Baru-baru ini Lim Guan Eng telah mendedahkan kepada  rangkaian sulitnya tentang cita-cita dan strategi beliau  mahu mengambil alih Selangor dari PKR dengan menyediakan calon Melayu DAP  yang merupakan sekretari politiknya iaitu Zairil Khir Johari yang juga dikenali sebagai Christopher Ross Lim.

Ini berikutan dengan keangkuhan Lim Guan Eng yang begitu percaya bahawa DAP akan memenangi semua  kerusi mereka dalam PRU13 yang akan datang. Keyakinan itu bersandarkan kepada PRU12 yang lepas bahawa DAP akan berjaya mengekalkan kerusi mereka yang lalu iaitu 13 kerusi dan tambahan  3 kerusi DUN-  N6 Kuala Kubu Bharu, N56 Sungai Pelek and N46 Pelabuhan Klang, oleh itu mereka meramalkan jumlah kerusi DUN milik mereka dalah 16 kerusi.  Manakala PKR pula diramal akan  kehilangan 5 kerusi DUN. Ini bermakna kerusi PKR akan berkurangan  dari  14  ke  9 kerusi sahaja.  Guan Eng juga meramalkan PAS juga akan kehilangan  3 kerusi  dari  8 yang akan menyebabkan PAS hanya menang  5 kerusi DUN .

zairil mb selangor

Bagi Guan Eng, pakatan haram akan terus meneraju Selangor dengan30 kerusi  (DAP-16, PKR-9 and PAS-5) vs BN  yang hanya akan memenangi  26 kerusi.  Oleh kerana bagi Guan Eng DAP yang mempunyai kerusi terbanyak maka mereka berhak dilantik sebagai Menteri Besar. Menurut mereka yang begitu angkuh ini , sekiranya PAS dan PKR(14) bergabung pun tidak mampu mengatasi bilangan kerusi DAP iaitu 16 DUN.

Lim Guan Eng telah belajar dari pengalamannya yang lepas di Perak  apabila mereka terpaksa melepaskan jawatan Menteri Besar kepada PAS walaupun mereka telah memenangi kerusi terbanyak kerana syarat untuk menjadi Menteri Besar haruslah Melayu.  Kit Siang dan Guann Eng terlalu kecewa apabila  Nizar Jamaluddin menjadi Menteri Besar Perak.

Namun kali ini DAP telah bersedia, Guan Eng telah menyediakan calon Melayu DAP  di Selangor dengan hasrat untuk melantiknya sebagai Menteri Besar  apabila DAP memenangi kerusi terbanyak.  Zairil Khir Johari akan dilantik sebagai Menteri Besar Selangor  apabila DAP menang besar dan pakatan haram memerintah.

Karpal Singh telah memberikan nasihat guamannya bahawa Zairil ialah seorang Melayu mengikut perlembagaan dan berhak dilantik sebagai Menteri Besar Selangor mengikut Perlembagaan Negeri selangor. Oleh itu Zairil akan bertanding di kerusi  Bukit Gasing yang telah kosong berikutan dengan kematian  Edward Lee Poh Lin. Walaupun anak Edward, Simon Lee telah menjalankan tugas ayahnya dengan baik agar dapat bertanding dikerusi tersebut namun Guan Eng telah menetapkan akan meletakkan Zairil untuk bertanding di Bukit Gasing.

DAP  mahu memonopoli  kekayaan dan pendapatan  Selangor dengan meletakkan Zairil  sebagai  MB kerana  Guan Eng boleh mengawal dan memanipulasi Zairildan memastikan akan mengikut katanya. Zairil Khir Johari merupakan anak emas  Lim Guan Eng .  Zairil sebenarnya dalam dilema dan kontroversi mengenai identitinya. Latarbelakangnya dipersoalkan. Dia menamakan dirinya Zairil Khir Johari bukan Zairil bin Khir Johari but Zairil Khir Johari. Ianya memberikan impak yang besar kerana perbezaan itu- Zairil Khir Johari bukan  Zairil BIN Khir Johari.

Walaupun bekas vice-president  DAP  Tunku Aziz telah menuduh  Zairil bukan merupakan anak kepada  Khir Johari, iaitu pembantu politik kepada Ketua Menteri  Penang ,mereka tidak berani menyaman  Tunku Aziz untuk membersihkan nama Zairil.

 Zairil hanya mampu berkata bahawa dia tahu siapa bapanya. Banyak blog telah menyatakan bahawa  Zairil sebenarnya  Christopher Ross Lim yang dilahirkan  Hawaii dan bapanya merupakan  Howard Lim dari  Singapore. Ibu Zairil adalah  Christine Lim alias Rose Christine Lim Abdullah alias Christine Khir Johari.  Dia merupakan sekretari kepada arwah  Khir Johari.

Zairil dilahirkan pada  17 Oct 1982 tetapi ibunya hanya berkahwin dengan  Khir Johari pada  February 1996 , oleh itu adalah mustahil Zairil itu anak kepada  Khir Johari  berdasarkan kiraan tarikh. Zairil @ Christopher Ross Lim merupakan anak kepada  Howard Lim seperti yang tercatit dalam surat beranak nya dari Hawaii atau adakah  Christine mempunyai hubungan sulit dengan  Khir Johari  dan melahirkan anak sewaktu dia masih berkahwin dengan Howard Lim dan apabila  Zairil dilahirkan maka dia telah didaftarkan sebagai anak kepada suaminya  Howard Lim.

Walaupun siapa bapa  Zairil, dia memiliki bapa anagkat yang amat berkuasal “godfather” iiaitu Lim Guan Eng yang akan memastikan Zairil  mempunyai masa depan yang cerah sebagai Menteri Besar Selangor.

Berkaitan:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here