30.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 29, 2020

Zakaria Optimis Idris Jala Mampu Rungkai Kemelut FGV

Presiden Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif, Felda Global Ventures Holdings Berhad (FGV), Datuk Zakaria Arshad, menyifatkan langkah kerajaan melantik Datuk Seri Idris Jala sebagai pihak bebas meneliti isu penggantungannya daripada jawatan itu sebagai tindakan bijak.

Beliau yang ditemui selepas memberi keterangan selama empat jam di ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Putrajaya, bermula jam 2.30 petang tadi berharap pelantikan bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri itu mampu merungkai segala persoalan dan kemelut yang melanda FGV.

“Bagi saya, bagus cadangan (melantik) Idris, sekurang-kurang tidak adalah timbul isu berat sebelah dan tiadalah penglibatan dari pihak dalaman atau pegawai. Tak elok juga kalau dari kalangan pegawai saya.

“Kalau pegawai saya buat, nanti dia pun serba salah nak buatkan. Saya rasa elok keputusan yang bijak oleh kerajaan untuk melantik pihak ke-3,” katanya selepas soal siasat 4 jam di ibu pejabat SPRM, hari ini.

Ketika ditemui selepas pertemuan itu, Zakaria mengesahkan memberi keterangan berhubung dakwaan terhadapnya mengenai isu tunggakan bayaran syarikat Safitex kepada Delima Oil Products (DOP).

“Selain itu ada juga (kes) yang lain-lain tapi saya tidak boleh beritahu,” katanya.

Ditanya mengenai cadangan supaya beliau dan Pengerusi FGV, Tan Sri Isa Samad sama-sama meletak jawatan, Zakaria berkata, tiada keperluan untuk beliau berbuat demikian.

“Kenapa saya harus letak jawatan? Saya tidak boleh terima cadangan itu kecuali saya salah.

“Saya tidak salah, kenapa nak letak jawatan,” katanya.

Berita Berkaitan

Isu peralihan Kerajaan Pusat? Istana Negara akan keluar kenyataan rasmi petang ini

Istana Negara dijangka akan mengeluarkan satu kenyataan rasmi petang ini. Perkara itu dinyatakan dalam kenyataan...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman...

Komen

..

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,346PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan