HARGA RON95 RM1.00, MAHU MUFLISKAN NEGARA

Penggunaan tahunan petrol dan bahan api lain di Malaysia adalah sekitar 45 bilion liter.

Berdasarkan harga pasaran bebas purata RM 2.10, ini bermakna subsidi tahunan kerajaan sebanyak RM 50 bilion jika harga petrol ditetapkan pada RM 1.00.

Ini juga tidak mengambilkira fakta bahwa kedua kegiatan penggunaan dan penyeludupan akan meningkat secara mendadak jika harga petrol secara artifisial rendah dan mereka tidak akan ada batas ‘topside’ jika minyak mentah dunia atau harga minyak bertapis naik.

Sebagai contoh jika petrol semurah Arab Saudi, keadaan yang sama, kita boleh menjangkakan penggunaan tahunan meningkat sehingga 200 bilion liter

Pendek kata, di antara 20% hingga 80% atau lebih daripada bajet negara kita akan pergi kepada subsidi petrol sahaja.

Kita salah sangka, apa yang Lim Kit Siang pernah kata selama ini bukan MALAYSIA AKAN MUFLIS tetapi …..

SAYA AKAN MENJADIKAN MALAYSIA MUFLIS .

Jika mengundi DAP atau Pakatoons, inilah jenis kebedohan yang akan diberikan undi.

20170209-malaysia-pengimport-minyak-bersih

MALAYSIA SEKARANG NEGARA PENGIMPORT MINYAK BERSIH – BUKAN PENGELUAR
http://pakdin.my/malaysia-sekarang-negara-pengimport-minyak-bersih-bukan-pengeluar/

45 Replies to “HARGA RON95 RM1.00, MAHU MUFLISKAN NEGARA

    1. Bleh je buat gaji kakitangan awam ikut taun awal 80an..lbhan duit tu byar kat toke2 minyak,gula,petrol..😀😀
      Dulu dn skrang x sama pakcik..sy masa kck2 dulu tahun 70an pun biasa dgr sembng org tua2 merungut gula naik minyak naik..siap ada iklan tv sorok gula lg..
      Org skrang ni merungut je lbg pd hal drang mampu beli apa yg drang nk..
      Yg kat atas tu bising sbb x dpt..kalo dpt drang pun diam..

    2. Bleh je buat gaji kakitangan awam ikut taun awal 80an..lbhan duit tu byar kat toke2 minyak,gula,petrol..😀😀
      Dulu dn skrang x sama pakcik..sy masa kck2 dulu tahun 70an pun biasa dgr sembng org tua2 merungut gula naik minyak naik..siap ada iklan tv sorok gula lg..
      Org skrang ni merungut je lbg pd hal drang mampu beli apa yg drang nk..
      Yg kat atas tu bising sbb x dpt..kalo dpt drang pun diam..

    3. Memang pun tak sama anak oiii.. kita tak boleh salahkan barang naik, salahkan dunia berubah, saya cakap dan saya kata soal accountability an competency, if you cannot handle and manage the situation better give if to others that can and please-please don’t talk nonsense as if you are an idiots pointing fingers to others and the situation… sometime we have to think not bluffing as if we know everytrhing!

    4. Accountabilty konon..yg main pungkok,main bini org xpa..? Korang tgok sblah pihak je..sblah pihak lg korang tutup mata..adil ke? Nk memilih kena imbang kedua2 belah pihak..aku x angap bersalah selagi x di dapati bersalah oleh mahkamah..
      Dulu aku percaya anuar x brsalah tp setelah dibicara dgn bukti2 yg dikemuka pd mahkamah aku percaya brlakunya maksiat..
      Bab najib aku msh blum bleh percaya dgn tuduhan 1mdb sbb jawatan kuasa kira2 negara dh siasat dn trdiri dari ahli2 pembangkang sbhagianya..ramai peguam hebat2 dlm pembangkang nape dlm kes 1mdb mereka jd bodoh,,hanya mampu cerita di pentas2 ceramah,blog2,fb dn twter… nk tunggu menang pru konon..kalo kalah mcm mana? Menyalak bukit lg la ye? Amat kurang bijak dlm mencari kebenaran..smua sandiwara.

    1. cuba kau senaraikan aku pendapatan kerajaan yang perlu diagihkan kpda rakyat melalui sbutharga/tender2..berapa byk ketirisan..berapa byk kpda kroni..kau blaja x DEB diwujudkan sbb ape..jika diwujudkan semula subsidi brape byk ketirisan dpt dihapuskn..ko pnh x pkir bnde2 ni..ko keturunan ape smpai nak menjilat..ko xdpt ape..ko nak aku bg fakta korup..kewujudan 1mdb sama sperti khazanah..cuma mlg bg bos ko yang tak belajar cara mcm mane nak salur duit dari sebuah bdn glc ke umno dgn cara betul..kau g la dduk blaja cmne nak collect duit guna penjilat2 tegar..xpyh la ko nak tnye aku ape fkta korup..dah terang lg bersuluh..

Leave a Reply